Start op:

Kosten: € 595

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boek (ongeveer € 25)

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 1 januari 2024

Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt. Bekijk ook de andere nog beschikbare startdatums.

Rouwbegeleiding  (A2414)

Hoe help je iemand die rouw of verlies slecht verwerkt? In deze cursus leer je technieken waarmee je het rouwproces kunt verdiepen, intensiveren of bijsturen. Je gaat daarvoor uit van het natuurlijke, zelfgenezende proces van rouw, dat je leert herkennen en ondersteunen. Zo kun je je cliënten helpen hun gevoelens op een gezonde manier te verwerken en uiteindelijk de draad van het leven weer op te pakken.
 

Feiten

 • Omvang: 2 maandagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 5 en 12 februari 2024
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: drs. Joany Spierings
 • Docent

 • Kosten: € 595
 • Cursuscode: A2414

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • POH-GGZ
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
 • Vaktherapeut
Gz-psycholoog BIG, Basispsycholoog, POH-GGZ, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker en Vaktherapeut

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Register Vaktherapie, Registerplein, SKGV

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

In ieder mensenleven is pijn onvermijdelijk en zonder verlies bestaat er geen groei. Maar bij sommige mensen komt de klap extra hard aan of ze worden wel heel erg op de proef gesteld: wanneer je het toch al niet zo breed hebt, weegt verlies des te zwaarder. Niet of slecht verwerkt verlies betekent wanhoop, verslagenheid, moedeloosheid en depressie. Vaak is het toch mogelijk de cliënt te helpen om (enigszins) vrede te sluiten met het verlies of om het rouwproces te ondersteunen. In de cursus worden een aantal interventies en behandeltechnieken besproken en geoefend om de cliënt in het rouwproces verder te helpen, zoals rituelen, schrijfopdrachten, twee-stoelen-techniek en tekenen. VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.

Wat leer je?

Je leert het natuurlijke, zelfgenezende proces van rouw te herkennen en te zien waar dit proces extra ondersteuning kan gebruiken. Je maakt je een aantal technieken eigen waarmee je het proces kunt verdiepen, intensiveren of bijsturen.

Inhoud

De eerste lesdag staat in het teken van de 'normale' rouw: welke fasen kent een rouwproces, welke rouwtaken zijn daaraan verbonden voor de cliënt en wat kan de hulpverlener daarbij aanreiken?
Tijdens de tweede dag komen de verschillende behandeltechnieken aan de orde en is er daarnaast ruimte voor eigen casuïstiek.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Aan te schaffen literatuur
Keirse, M., (2017). Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener (34e druk). Uitgeverij Lannoo. ISBN: 9789401442879

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Joany Spierings
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je in voor de wachtlijst.

  Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt.
  Bij veel belangstelling plannen we extra data.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2414 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl