Mentaliseren als psychotherapeutisch gereedschap  (A2266)

€ 805

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) is een bewezen effectieve behandeling voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek. In deze cursus leer je MBT inzetten in dagklinische of ambulante behandeling. Je ontdekt hoe mensen kunnen leren de betekenis van gedrag van zichzelf en anderen te interpreteren om zo hun relaties te kunnen verbeteren. Doordat je tijdens de cursus veel oefent, kun je wat je leert direct toepassen in de praktijk. Nieuwe startdatum volgt binnenkort.
 
  • Inhoud

    Mentalisatie Bevorderende Therapie (MBT) is een evidence based behandeling voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek en is ontwikkeld door Peter Fonagy en Anthony BatemanMentaliseren is het gedrag van anderen en van zichzelf impliciet en expliciet kunnen interpreteren als betekenisvol op basis van gerichte mentale processen: zoals kunnen nadenken over (veranderingen in) bewustzijn, beleving en communicatie.

    In deze cursus leer je te werken met het mentaliserend proces in de therapie, zowel in groepen als in individuele gesprekken, waarbij de gehechtheidstheorie het uitgangspunt van de behandeling vormt. De uitwerking van mentaliseren op de therapeutische relatie staat hierbij centraal, het effect op de cliënt en op de therapeut. Belangrijk is dat het hier gaat om een cursus gericht op het leren ervaren wat mentaliseren is in de psychotherapeutische relatie. Dit betekent dat het een praktische cursus is, waarin gevraagd wordt stil te staan bij belevingen van cliënten maar ook die van jou. Mentaliseren is een open houding in de psychotherapeutische relatie leren, die naast ervaringen van de cliënt ook ervaringen van de therapeut oproept en waar aandacht voor gevraagd wordt. Mentaliseren bevorderen kan als er gementaliseerd wordt door zowel cliënt als therapeut.

    Wat kun je verwachten?

    Vanuit het MBT-behandelmodel, waarvan het doel is om mensen met persoonlijkheidsproblematiek te leren mentaliseren, leer je te werken in de psychotherapeutische relatie, zowel in de groep als individueel. De gehechtheidtheorie is het uitgangspunt van de behandeling. Daarbij wordt ingegaan op:

    • theoretische achtergrond van waaruit deze behandeling is ontwikkeld; dit verheldert het ontstaan en de aard van persoonlijkheidsproblematiek
    • MBT-behandelmodel
    • toepassen van mentalisatie bevorderende interventies, zowel in de groep als individueel
    • oefeningen en casuïstiek

    Wat leer je?

    Je leert mentaliseren bevorderen in de therapie (dagklinische of ambulante behandeling): in de cursus worden zowel theorie als praktijk besproken en geoefend.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    3 maandagen van 9.30-16.30 uur

    Datums

    14 maart en 28 maart en 11 april 2022

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je 100% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Psychiater
    • Verpleegkundig specialist
    • Hbo-verpleegkundige

  • Docenten
    drs. Naomi Mook-Spermon

    drs. Naomi Mook-Spermon

    Naomi Mook-Spermon is werkzaam als ziekenhuispsychiater bij GGZ Noord-Holland-Noord en als psychiater persoonlijkheidsstoornissen bij GGZ Rivierduinen Haagstreek - Zoetermeer.Lees meer
  • Literatuur
    Allen, J.G., Fonagy, P. & Bateman, A.W. (2008). Mentaliseren in de klinische praktijk (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN: 9789057122774

    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.
  • Reviews
    Reviews