Start op:

Kosten: € 805

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Mentaliseren als psychotherapeutisch gereedschap  (A2266)

Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) is een bewezen effectieve behandeling voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek. In deze cursus leer je MBT inzetten in dagklinische of ambulante behandeling. Je ontdekt hoe mensen kunnen leren de betekenis van gedrag van zichzelf en anderen te interpreteren om zo hun relaties te kunnen verbeteren. Doordat je tijdens de cursus veel oefent, kun je wat je leert direct toepassen in de praktijk. Nieuwe startdatum volgt binnenkort.
 

Feiten

 • Omvang: 3 maandagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 14 maart en 28 maart en 11 april 2022
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: drs. Naomi Mook-Spermon
 • Docent

 • Kosten: € 805
 • Cursuscode: A2266

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Psychiater
 • Verpleegkundig specialist
 • Hbo-verpleegkundige
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Psychiater, Verpleegkundig specialist en Hbo-verpleegkundige

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NVvP, VSR

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je 100% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Mentalisatie Bevorderende Therapie (MBT) is een evidence based behandeling voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek en is ontwikkeld door Peter Fonagy en Anthony BatemanMentaliseren is het gedrag van anderen en van zichzelf impliciet en expliciet kunnen interpreteren als betekenisvol op basis van gerichte mentale processen: zoals kunnen nadenken over (veranderingen in) bewustzijn, beleving en communicatie.

In deze cursus leer je te werken met het mentaliserend proces in de therapie, zowel in groepen als in individuele gesprekken, waarbij de gehechtheidstheorie het uitgangspunt van de behandeling vormt. De uitwerking van mentaliseren op de therapeutische relatie staat hierbij centraal, het effect op de cliënt en op de therapeut. Belangrijk is dat het hier gaat om een cursus gericht op het leren ervaren wat mentaliseren is in de psychotherapeutische relatie. Dit betekent dat het een praktische cursus is, waarin gevraagd wordt stil te staan bij belevingen van cliënten maar ook die van jou. Mentaliseren is een open houding in de psychotherapeutische relatie leren, die naast ervaringen van de cliënt ook ervaringen van de therapeut oproept en waar aandacht voor gevraagd wordt. Mentaliseren bevorderen kan als er gementaliseerd wordt door zowel cliënt als therapeut.

Klassikale lessen

Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

Wat leer je?

Je leert mentaliseren bevorderen in de therapie (dagklinische of ambulante behandeling): in de cursus worden zowel theorie als praktijk besproken en geoefend.

Inhoud

Vanuit het MBT-behandelmodel, waarvan het doel is om mensen met persoonlijkheidsproblematiek te leren mentaliseren, leer je te werken in de psychotherapeutische relatie, zowel in de groep als individueel. De gehechtheidtheorie is het uitgangspunt van de behandeling. Daarbij wordt ingegaan op:

 • theoretische achtergrond van waaruit deze behandeling is ontwikkeld; dit verheldert het ontstaan en de aard van persoonlijkheidsproblematiek
 • MBT-behandelmodel
 • toepassen van mentalisatie bevorderende interventies, zowel in de groep als individueel
 • oefeningen en casuïstiek

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je 100% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Allen, J.G., Fonagy, P. & Bateman, A.W. (2008). Mentaliseren in de klinische praktijk (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN: 9789057122774

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Naomi Mook-Spermon
 • Docent

  Enthousiast geworden?

  De inschrijving voor deze cursus is gesloten, bovenin vind je de andere beschikbare datum(s).

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2266 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl