Start op:

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Deze cursus vindt online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.

Neuropsychologische diagnostiek in de psychogeriatrie en ouderenpsychiatrie  (A2251)

Cognitief functioneren bij ouderen

Neuropsychologische diagnostiek bij ouderen vereist specifieke kennis en vaardigheden van jou als hulpverlener. In deze cursus verdiep je je in het cognitief functioneren van ouderen en in complexe differentiaaldiagnostiek op dit gebied. Met die kennis kun je aan de slag met complexe neurologische vraagstellingen in de ouderenzorg en de ouderenpsychiatrie.
 

Feiten

 • Omvang: 2 zaterdagen van 10.00-17.00 uur
 • Datums: 22 januari en 5 februari 2022
 • Locatie: online
 • Docent: drs. Sylvia Melisse
 • Docent

 • Kosten: € 520
 • Cursuscode: A2251

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Basispsycholoog
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG en Basispsycholoog

De cursus is bedoeld voor professionals die nog beperkte ervaring hebben in neuropsychologisch onderzoek specifiek bij psychogeriatrische cliënten. Belangrijk is dat je op minimaal academisch masterniveau kennis hebt van neuropsychologische testdiagnostiek en bij voorkeur eigen casuïstiek m.b.t. (complexe) psychodiagnostiek bij ouderen tot je beschikking hebt.

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Neuropsychologische diagnostiek wordt in de psychogeriatrie en ouderenpsychiatrie veel toegepast. De comorbiditeit met voorkomende psychiatrische aandoeningen compliceert diagnostiek met betrekking tot de neurodegeneratieve aandoeningen. Depressieve ouderen vallen regelmatig uit op onderdelen van een neuropsychologisch onderzoek zonder dat er sprake is van een dementiesyndroom. Anderzijds zou een late-onset depressie een prodroom kunnen zijn voor dementie. Wat is er bekend over het cognitief functioneren van depressieve ouderen? Kunnen we dementie wel goed diagnosticeren bij ouderen met psychiatrische ziektebeelden? Deze tweedaagse cursus doet een handreiking daartoe en is bedoeld voor professionals die zich verder willen verdiepen in de neuropsychologische diagnostiek in m.n. de ouderenpsychiatrie.

Online lessen

De meeste online cursusuitvoeringen vinden plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.

Wat leer je?

Je verwerft:

 • inzicht en kennis over het cognitief functioneren bij psychiatrische, neurologische en neurodegeneratieve ziektebeelden bij ouderen
 • inzicht en kennis over complexe differentiaaldiagnostiek en de bijdrage van de klinische neuropsychologie daarin
 • voldoende kennis om met complexe neuropsychologische vraagstellingen in de ouderenzorg en de ouderenpsychiatrie aan de slag te gaan

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor professionals die nog beperkte ervaring hebben in neuropsychologisch onderzoek specifiek bij psychogeriatrische cliënten. Belangrijk is dat je op minimaal academisch masterniveau kennis hebt van neuropsychologische testdiagnostiek en bij voorkeur eigen casuïstiek m.b.t. (complexe) psychodiagnostiek bij ouderen tot je beschikking hebt.

Inhoud

 • cognitieve neuropsychiatrie bij ouderen, in het bijzonder cognitieve problematiek bij (nog) niet dementerende depressieve ouderen
 • relatie met neurologische ziektebeelden (hersentraumata, cerebrovasculaire aandoeningen) en neurodegeneratieve ziektebeelden (Alzheimer, fronto-temporale beelden)
 • complexe differentiaal diagnostiek aangaande neurodegeneratieve aandoeningen bij ouderen met ook een psychiatrische aandoening (niet alleen depressie, maar ook andere psychiatrische aandoeningen worden behandeld)
 • combinatie van theorie en casuïstiek, in een intervisie-achtige vorm van lesgeven

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. Lentis Ouderenpsychiatrie te Groningen.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Sylvia Melisse
 • Docent

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2251 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl