Start op:

Kosten: € 860

incl. digitale literatuur en cd's, excl. lunches/maaltijden en boeken (circa € 90). Graag zelf eten meenemen, er zijn geen restaurants of winkels in de directe omgeving van het HDI

In ons sfeervolle huiscafÃÂ⩠stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar VITAM.

Mogelijk t/m 5 januari 2022, tenzij eerder vol

Mindfulness Based Cognitieve Therapie in een medische setting  (A2296)

Verdieping bij chronische ziekte, stress, vermoeidheid en pijn

Met Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) leer je cliënten omgaan met stress, vermoeidheid en pijn. In deze cursus leer je hoe je MBCT inzet als therapeutische techniek in een medische setting. Daarvoor maak je je de mindfulnessmethode zelf eigen en oefen je met het overbrengen van aandachtgerichte technieken op cliënten. Zo kun je mensen leren een andere houding aan te nemen tegenover langer bestaande psychische en lichamelijke klachten.
 

Feiten

 • Omvang: 1 woensdag van 09.30-16.30 uur, 2 woensdagen en 1 zaterdag van 13.30-20.30 uur
 • Datums: 9 februari, 9 maart, 2 april en 18 mei 2022
 • Locatie: HDI Bilthoven
 • Docent: bc. Coen Völker
 • Docent

 • Kosten: € 860
 • Cursuscode: A2296

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • Geestelijk verzorger
 • Hbo-verpleegkundige
 • Maatschappelijk werker
 • Vaktherapeut
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Basispsycholoog, Geestelijk verzorger, Hbo-verpleegkundige, Maatschappelijk werker en Vaktherapeut

Je hebt al ervaring in het werken in een medische setting. Je hebt zelf al een 8-weekse basiscursus MBSR of MBCT gevolgd als deelnemer of professional. Je intentie is om mindfulness toe te gaan passen in een medische setting.
Je bent al bekend met het MBCT-boek 'Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie, Segal, Williams en Teasdale' (liefst tweede of latere editie 2013)

Deze cursus is ook geschikt voor psychotherapeuten en Klinisch psychologen die aan bovenstaande eisen voldoen.

Accreditaties

Accreditatie: Register Vaktherapie, Registerplein, SKGV, V&V

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

'Coen is een fijne docent, die met rust en overzicht zijn grote kennis overbrengt. Zijn houding is vriendelijk en uitnodigend. Hij zorgt ervoor dat de leeromgeving veilig aanvoelt.''

Oud-deelnemer

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) is een effectieve behandeling voor het leren omgaan met stress, vermoeidheid en pijn. Deze therapie is gebaseerd op de training Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR), die in een ziekenhuis ontwikkeld is door Jon Kabat-Zinn. In deze training leren deelnemers om te gaan met hun pijn- en angstklachten door het trainen van hun aandacht. Later is de therapie door Segal, Williams en Teasdale doorontwikkeld voor mensen met recidiverende depressieve klachten en het verminderen van rumineren (MBCT).

De therapie heeft twee doelen: deelnemers leren vaardigheden te ontwikkelen die kunnen leiden tot vermindering van depressie, vermoeidheid, stress, angst en pijn, en ze leren een andere houding aan te nemen tegenover langer bestaande psychische en lichamelijke klachten.  In de MBCT worden oefeningen toegepast uit meditatie, yoga, ademhalingstechnieken, concentratietaken, mindful exposure, cognitieve therapie en uit de ontspanningsfysiologie.

De MBCT kan ook aangeboden worden aan mensen die moeten leven met een chronische ziekte, handicap, pijn, vermoeidheid, kanker, hart- en vaatziekten, longproblemen of die te maken hebben met als traumatisch beleefde diagnoses en behandelingen. De methodiek wordt toegespitst op de omgang met pijn, vermoeidheid en heftige gevoelens zoals stress, angst en boosheid. De MBCT is vooral toe te passen in groepen maar kan ook individueel en online worden aangeboden in revalidatiecentra, GGZ of ziekenhuizen.

Deze doorontwikkelde cursus MBCT is aangepast voor een expliciet medische setting. Het Helen Dowling Instituut (GGZ voor oncologie) heeft 20 jaar ervaring met het aanbieden van MBCT aan mensen met kanker en andere levensbedreigende en chronische ziekten zoals sarcoïdose. Het doet tevens wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van MBCT in samenwerking met universiteiten. 

Een voorgaande deelnemer over deze cursus:
'Een inspirerende docent die een goede sfeer creëert en de theorie en praktijk helder aan elkaar linkt.'

Wat leer je?

Je leert MBCT kennen als een effectieve werkwijze en neemt kennis van mindfulness door ervaring en plenaire bespreking, waarbij je leert welke grondhouding nodig is om hiermee te kunnen werken. Afhankelijk van je individuele ervaring ben je na afloop in staat deze therapie toe te passen bij mensen met een ernstige ziekte. Je doorloopt het gehele 9-weekse programma (MBCT in medische setting) in 4 dagen, oefent via rollenspel en krijgt feedback. In deze cursus leer je de overeenkomsten en verschillen tussen de oorspronkelijke MBCT en MBCT in een medische setting.

Doelgroep

Je hebt al ervaring in het werken in een medische setting. Je hebt zelf al een 8-weekse basiscursus MBSR of MBCT gevolgd als deelnemer of professional. Je intentie is om mindfulness toe te gaan passen in een medische setting.
Je bent al bekend met het MBCT-boek 'Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie, Segal, Williams en Teasdale' (liefst tweede of latere editie 2013)

Deze cursus is ook geschikt voor psychotherapeuten en Klinisch psychologen die aan bovenstaande eisen voldoen.

Inhoud

In deze verdiepende cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • kennismaking met volledig programma MBCT medische setting
 • indicatiestelling en toepassingen in eigen werkveld
 • lezen boek 'MBCT for Cancer (Bartley 2012)' en aanvullende literatuur
 • reflecties op 'mindfulness en competenties'
 • inbrengen eigen casuïstiek
 • oefenen met het materiaal
Werkwijze:
Gedurende de eerste 8 weken van de cursus vragen wij je om zelf ook 6 dagen per week dagelijks 30-45 minuten beschikbaar te stellen voor het doen van oefeningen, aangezien dit ook van onze cliënten wordt gevraagd. Zo leer je de therapie ervaringsgericht kennen. Daarnaast lees je achtergrondliteratuur.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Tijdens de cursus dien je te beschikken over:

 • Bartley, T. (2011). Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Cancer (1e druk). John Wiley & Sons Inc. ISBN: 9780470683835
 • Kabat-Zinn, J. (2014). Gezond leven met mindfulness: handboek meditatief ontspannen (1e druk). Haarlem: Altamira. ISBN: 9789401301534
We gaan ervan uit dat je in deze verdiepende cursus bekend bent met het boek: Segal, Z.V. , Williams, J.M.G., & Teasdale, J.D. (2013). Mindfulness en Cognitieve Therapie bij depressie (2e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN: 9789057123894

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: bc. Coen Völker
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2296 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl