Start op:

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag  (B2042)

Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om probleemgedrag te verklaren en te begrijpen. Deze cursus is bedoeld voor academici die werkzaam zijn in de zorg en in hun werk te maken hebben met ernstig en langdurig probleemgedrag. We gaan in op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van emotionele ontwikkeling. De cursus wordt inhoudelijk verzorgd door het CCE.
 

Feiten

 • Omvang: 4 dinsdagen van 9.00-17.00 uur (Dag 4 van 9.00-13.00 uur)
 • Datums: 11 februari, 3 maart, 17 maart, 14 april 2020
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: drs. Rachel de Grootdrs. Gerrit Vignerodrs. Bianca Vugtsdr. Lex Wijnroks
 • Docenten

 • Kosten: € 1.135
 • Cursuscode: B2042

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Verpleegkundig specialist
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, NVO Orthopedagoog-generalist en Verpleegkundig specialist

Orthopedagogen, Gz-psychologen en andere professionals op post-academisch niveau die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, jeugdhulp, GGZ en de VVT en belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met probleemgedrag

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NIP, NVO, SKJ, VSR

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het concept ‘emotionele ontwikkeling’ is in de Nederlandse gehandicaptenzorg ingeburgerd. Het gedachtegoed van zowel Heijkoop als Došen is zeer bekend. Het concept is een ‘vaste waarde’ geworden als het gaat om het begrijpen van ernstig probleemgedrag.
Deelnemers maken kennis met verschillende invalshoeken van emotionele ontwikkeling. We gaan op een interactieve manier de dialoog hierover voeren. Het vormen van een eigen mening over het concept emotionele ontwikkeling staat centraal. De docenten beschikken over zowel theoretische als praktijkgerichte expertise. Deze cursus gaat uit van de visie van het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) op probleemgedrag. Deze cursus is mede gebaseerd op de uitgebreide kennis en ervaring die het CCE heeft opgedaan tijdens haar consultaties aan professionals die dagelijks te maken hebben met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag.


Bij inschrijving op dezelfde dag voor drie of meer cursussen waarvoor accreditatie is toegekend of aangevraagd i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, ontvang je 10% korting per cursus. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode NIPNVO.

Wat leer je?

Je krijgt kennis en handvatten aangereikt over nieuwe ontwikkelingen en verschillende concepten rondom emotionele ontwikkeling en invalshoeken in relatie tot probleemgedrag, van de kritiek daarop en van het geboden alternatief. Je bent in staat kritisch te kijken naar dit concept. Tevens kun je beargumenteerd overwegen hoe en wanneer dit concept het beste aansluit bij je eigen werkpraktijk.

Doelgroep

Orthopedagogen, Gz-psychologen en andere professionals op post-academisch niveau die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg, jeugdhulp, GGZ en de VVT en belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met probleemgedrag

Inhoud

Thema's die aan de orde komen zijn:

 • Emotionele ontwikkeling vanuit de CCE-visie op probleemgedrag
 • De theorie onder het instrument SEO en de huidige ontwikkelingen
 • De relatie tussen stress en probleemgedrag
 • Een andere ingang voor emotionele ontwikkeling, het ontdekken van en kritisch kijken naar de theorie van de ervaringsordening
 • De draad tussen begeleider en cliënt als factor bij het ontstaan en voorkomen van probleemgedrag

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Neem hiervoor contact op met Inge Anthonijsz van CCE (088-44 66 186).

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: drs. Rachel de Grootdrs. Gerrit Vignerodrs. Bianca Vugtsdr. Lex Wijnroks
 • Docenten

  Enthousiast geworden?

  De inschrijving voor deze cursus is gesloten, bovenin vind je de andere beschikbare datum(s).

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B2042 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl