Startdatum:

Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag (B1941)

Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om probleemgedrag te verklaren en te begrijpen binnen de gehandicaptenzorg. Deze cursus voor orthopedagogen, psychologen, artsen (AVG) en psychiaters in de gehandicaptenzorg gaat in op nieuwe ontwikkelingen op dit gebied en wordt inhoudelijk verzorgd door het CCE.

incl. lunch en digitale literatuur, excl. eventueel aan te schaffen boeken

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar The Colour Kitchen. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeids­markt een nieuwe kans door ze op te leiden tot horeca­professionals.

Meer weten?

Houd mij op de hoogte

Feiten

 • Omvang: 4 donderdagen van 9.00-17.00 uur (dag 4 is van 9.00-13.00 uur)
 • Datums: datums worden z.s.m. bekend gemaakt
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: drs. Rachel de Grootdrs. Hester Niezinkdrs. Gerrit Vignerodrs. Bianca Vugtsdr. Lex Wijnroks
 • Docenten

 • Kosten:
 • Cursuscode: B1941

Voor wie

 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Psychiater
Lees de volledige doelgroepinformatie
Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, NVO Orthopedagoog-generalist en Psychiater

Orthopedagogen, psychologen, artsen (AVG) en psychiaters die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg en belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met probleemgedrag

Accreditaties

Er zijn geen accreditaties.

Bekijk ons geaccrediteerde aanbod

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het concept ‘emotionele ontwikkeling’ is in de Nederlandse gehandicaptenzorg ingeburgerd. Het gedachtegoed van zowel Heijkoop als Došen is zeer bekend. Het concept is een ‘vaste waarde’ geworden als het gaat om het begrijpen van ernstig probleemgedrag. 
Deelnemers maken kennis met verschillende invalshoeken van emotionele ontwikkeling. We gaan op een interactieve manier de dialoog hierover voeren. Het vormen van een eigen mening over het concept emotionele ontwikkeling staat centraal. De docenten beschikken over zowel theoretische als praktijkgerichte expertise. Deze cursus gaat uit van de visie van het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) op probleemgedrag. Deze cursus is mede gebaseerd op de uitgebreide kennis en ervaring die het CCE heeft opgedaan tijdens haar consultaties aan professionals die dagelijks te maken hebben met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag.

Wat leer je?

Je krijgt kennis en handvatten aangereikt over nieuwe ontwikkelingen en verschillende concepten rondom emotionele ontwikkeling en invalshoeken in relatie tot probleemgedrag, van de kritiek daarop en van het geboden alternatief. Je bent in staat kritisch te kijken naar dit concept. Tevens kun je beargumenteerd overwegen hoe en wanneer dit concept het beste aansluit bij je eigen werkpraktijk.

Doelgroep

Orthopedagogen, psychologen, artsen (AVG) en psychiaters die werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg en belangstelling hebben voor en/of ervaring hebben met probleemgedrag

Inhoud

Thema’s die aan de orde komen zijn:

 • Emotionele ontwikkeling vanuit de CCE-visie op probleemgedrag
 • De theorie onder het instrument SEO en de huidige ontwikkelingen
 • De relatie tussen stress en probleemgedrag
 • Een andere ingang voor emotionele ontwikkeling, het ontdekken van en kritisch kijken naar de theorie van de ervaringsordening
 • De draad tussen begeleider en cliënt als factor bij het ontstaan en voorkomen van probleemgedrag

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Neem hiervoor contact op met Inge Anthonijsz van CCE (088-44 66 186).

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Er zijn geen accreditaties.

Bekijk ons geaccrediteerde aanbod

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: drs. Rachel de Grootdrs. Hester Niezinkdrs. Gerrit Vignerodrs. Bianca Vugtsdr. Lex Wijnroks
 • Docenten

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B1941 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl