Startdatum:

Positieve psychologie in de praktijk (A1975)

Geen klachten maar krachten

Positieve psychologie heeft de laatste 15 jaar enorm aan terrein gewonnen binnen de psychologische wetenschap. Daar waar de traditionele psychologie zich voornamelijk bezig houdt met het verminderen van pathologie, dysfuncties en tekortkomingen, richt de positieve psychologie zich juist op het versterken van positieve eigenschappen van mensen, zoals hun kwaliteiten en vaardigheden. Binnen de positieve psychologie wordt echter niet exclusief naar het positieve gekeken zonder erkenning van de negatieve aspecten van het leven, zoals pijnlijke emoties, falen en andere problemen. Juist de erkenning van het negatieve én het positieve resulteert in een completer beeld van het menselijk functioneren.

Kosten: € 495

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boek (ongeveer € 30)

Inschrijven

Mogelijk t/m 5 februari 2019, tenzij eerder vol

Feiten

 • Omvang: 2 dinsdagen van 09:30 tot 16:30
 • Datums: 12 maart en 19 maart 2019
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: Sven-Eric Roovers
 • Kosten: € 495
 • Cursuscode: A1975

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • POH-GGZ
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
Gz-psycholoog BIG, Basispsycholoog, POH-GGZ, Sociaal pedagogisch hulpverlener en Maatschappelijk werker

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Registerplein, SRVB

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Positieve psychologie richt zich op het versterken van positieve eigenschappen van mensen zonder de negatieve kanten van het leven te ontkennen. In deze cursus maak je je deze manier van werken eigen. Je oefent met bewezen effectieve interventies en technieken en verdiept je in de theorieën en processen die daarvoor de basis vormen. Door zowel het positieve als het negatieve te erkennen, benader je de mens in het geheel van zijn functioneren.

Wat leer je?

Je leert een rijk scala aan evidence-based interventies en technieken flexibel in te zetten binnen je eigen vakgebied. Daarnaast biedt de cursus een diepgaand inzicht in de psychologische theorieën en processen die aan deze interventies en technieken ten grondslag liggen.

Inhoud

De vijf elementen van de gezaghebbende Well-Being Theory van prof. M. Seligman staan centraal: Positive Emotions, Positieve Relationships, Engagement (Flow), Accomplishment & Meaning.

Op de eerste dag ligt de focus op positieve emoties en positieve relaties. De Broaden-and-Build Theory of Positive Emotions van prof. B. Fredrickson komt uitgebreid aan bod en door diverse interactieve oefeningen leer je hoe cliënten het aantal positieve emoties in hun leven kunnen vergroten én hoe ze positieve relaties kunnen creëren. Thema’s als optimisme, hoop, veerkracht, dankbaarheid, verbondenheid, etc. komen uitgebreid aan bod, zowel wat betreft theorie en effectonderzoek als wat betreft evicende-based positief-psychologische interventies.
 
Tijdens de tweede dag staat de vraag centraal hoe men een betrokken en voluit geleefd leven leidt. Er wordt uitgebreid ingegaan op de Flow Theory van prof. M. Csikszentmihalyi. Om er achter te komen onder welke omstandigheden mensen makkelijker in een flow raken, wordt op zoek gegaan naar ieders eigen talenten en sterke karaktereigenschappen. Hoe brengt men deze dagelijks tot uiting en hoe kan men ze nog beter benutten? Hiervoor wordt onder andere de Nederlandse versie van de VIA Survey of Character Strengths gebruikt. Vervolgens komt ook de vraag aan bod hoe cliënten geholpen kunnen worden bij het vinden van zin en betekenis in hun leven. Diverse ervaringsgerichte oefeningen leren wat onze dieperliggende waarden en passies zijn. Je leert hoe een persoonlijke missie te formuleren en vanuit deze missie te gaan leven.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Literatuur & Benodigdheden

F. Bannink (2016) Positieve psychologie, de toepassingen. Uitgeverij Boom, Amsterdam. (ISBN 978 90 8953 920 5 / NUR 770)

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

Docent

Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!

Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1975 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl