Startdatum:

Applicatiecursus psychopathologie, diagnostiek en indicatiestelling voor psychotherapeuten (A1986)

Sinds 2016 omvatten de opleidingen tot psychotherapeut meer uren psychopathologie, diagnostiek en indicatiestelling. Met deze cursus til je als eerder opgeleide psychotherapeut je kennis en vaardigheden naar dit niveau. Je leert kijken door meerdere diagnostische brillen, methoden en technieken, en leert zo de mens en zijn klachten te begrijpen vanuit verschillende theoretische en diagnostische modellen.

Kosten: € 1.595

incl. digitale literatuur en lunch, excl. boeken (ongeveer € 110)
Oud-deelnemers psychotherapie-opleiding RINO Groep: € 1.375 met kortingscode PT1642

Inschrijven

Mogelijk t/m 9 januari 2019, tenzij eerder vol

Feiten

 • Omvang: 7 woensdagen van 14:00 tot 21:00
 • Datums: 9 januari, 6 februari, 13 februari, 13 maart, 20 maart, 3 april en 17 april 2019
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: drs. Anne Lindenborn
 • Docent

 • Kosten: € 1.595
 • Cursuscode: A1986

Voor wie

 • Psychotherapeut BIG
Psychotherapeut BIG

Accreditaties

Accreditatie: NVP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

In antwoord op de ontwikkelingen in het beroep psychotherapeut wordt vanaf 2016 het aantal uren psychopathologie, diagnostiek en indicatiestelling aangeboden in de opleidingen tot psychotherapeut. Voor psychotherapeuten die sinds 2005 hun opleiding hebben gevolgd of volgen bij de Stichting PDO-GGZ Utrecht of Leiden/Rotterdam (RINO Groep) en deze onderwerpen op het nieuwe niveau willen beheersen, is er deze aanvullende cursus. De cursus is met name gericht op de onderwerpen psychopathologie, algemene diagnostiek en het diagnostiekproces. Op basis van deze cursus in combinatie met jouw psychotherapie-opleiding kun je voldoen aan de cursorische (her)registratie-eisen op het gebied van diagnostiek van het Kwaliteitsregister Psychotherapie van de NVP.

Wat leer je?

Je hebt kennis van het diagnostische proces rond psychopathologie en beheerst deze: van beschrijven naar benoemen, naar begrijpen.

Inhoud

Diagnostiek van psychopathologie en de persoon die hieraan lijdt wordt vanuit de fenomenologie betekenis gegeven. Van verschijnsel naar benoemen, naar begrijpen; met behulp van meerdere diagnostische brillen, methoden en technieken worden de mens en diens klachten begrepen vanuit theorie en diagnostische modellen. Dit geschiedt middels beeldmateriaal, interactieve werkvormen en vanuit eigen ervaring en casuïstiek.

Toetsen

Individuele presentatie en schriftelijke casusbeschrijving.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

 • Eurelings-Bontekoe, E.H.M. & Snellen, W.M. (2010). Dynamische persoonlijkheidsdiagnostiek. Swets en Zeitlingen, Lisse. ISBN: 97 890 2652 2260.
 • Gaag, M. van der, Staring, T. & Valmaggia, L. (2012). Handboek Psychose. Theorie, diagnostiek en behandeling. Amsterdam: Boom. ISBN: 97 894 6105 4.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Anne Lindenborn
 • Docent

  Sjoerd Colijn, hoofdopleider opleiding tot psychotherapeut

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1986 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl