Datum:

Versterken zelfredzaamheid van adolescenten met autisme (A1936)

Jongvolwassen cliënten met autisme begeleiden naar zelfstandigheid vraagt specifieke vaardigheden van jou als hulpverlener. In deze cursus leer je hoe je samen concreet maakt wat zelfredzaamheid is, welke talenten en mogelijkheden je cliënt al heeft en hoe hij zich nieuwe competenties eigen kan maken. Je krijgt praktische handvatten om jongeren met autisme te begeleiden op de levensgebieden wonen, opleiding, werk, vrije tijd en sociale contacten.
 

Kosten: € 295

incl. digitale literatuur en lunch, excl. eventuele boeken

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar The Colour Kitchen. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeids­markt een nieuwe kans door ze op te leiden tot horeca­professionals.

Meer weten?

Feiten

 • Omvang: 1 dinsdag van 09:30 tot 16:30
 • Datum: 9 april 2019
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: Hanny Ebbers
 • Docent

 • Kosten: € 295
 • Cursuscode: A1936

Voor wie

 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
Sociaal pedagogisch hulpverlener en Maatschappelijk werker

Accreditaties

Accreditatie: Registerplein, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond. Dit betekent dat je een casus hebt ingeleverd en een doorstroomprofiel hebt opgesteld.

Deze cursus is bestemd voor begeleiders van jongvolwassen cliënten met autisme op weg naar zelfstandigheid. Gemeentes geven doorgaans slechts een beschikking af voor Beschermd Wonen voor een korte termijn. Voor de begeleider is het dan ook een uitdaging om korte trajecten aan te bieden om deze jongeren zo snel mogelijk (weer) op eigen benen te laten staan. Dat kan door samen met de cliënt concreet te maken wat die zelfredzaamheid precies inhoudt en hoe deze bereikt kan worden.

Wat leer je?

Je krijgt praktische handvatten in de begeleiding van jongeren met autisme op de levensgebieden wonen, opleiding, werk, vrije tijd en sociale contacten. Je maakt concreet wat zelfredzaam-zijn betekent voor de cliënt en kent de benodigde competenties hiervoor.

Inhoud

In de plenaire ochtendbijeenkomst verkennen we de betekenis van de diverse levensgebieden voor jongvolwassenen met autisme. Dit doen we door je kennis van autisme en adolescentie op te frissen aan de hand van realistische voorbeelden. We wisselen kennis en ervaring uit, gaan met behulp van het cliëntcompetentieprofiel op zoek naar talenten, competenties en mogelijkheden en oefenen met scherpe vragen stellen. Je leert zo al doende ‘anders’ te kijken.
 
In deze bijeenkomst werken we vooral in subgroepen. Aan de hand van de eigen casus stel je een doorstroomprofiel op voor je cliënt. Uiterlijk twee weken voor aanvang dien je een casus aan te leveren via het RinoPortal. Je krijgt dit verzoek bij het opstarten van de cursus.
 
We raden je aan om je laptop mee te nemen om kennis te maken met instrumenten die online staan.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond. Dit betekent dat je een casus hebt ingeleverd en een doorstroomprofiel hebt opgesteld.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: Hanny Ebbers
 • Docent

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1936 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl