Startdatum:

Autisme en een verstandelijke beperking (B1888)

Hoe begeleid je mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in combinatie met een verstandelijke beperking? In deze cursus leer je anders kijken naar het gedrag van je cliënt en leer je interventies aanpassen. Je oefent hoe je je houding en communicatie afstemt op ieder individu met deze problematiek. Met die kennis en vaardigheden kun je ook deze ingewikkelde doelgroep duidelijkheid, voorspelbaarheid en veiligheid bieden.

Kosten: € 495

incl. digitale literatuur en lunch

Inschrijven wachtlijst

Mogelijk t/m 20 november 2018

Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt. Bij veel belang­stelling plannen we extra data.

Feiten

 • Omvang: 2 vrijdagen van 09:30 tot 16:30
 • Datums: 23 november en 7 december 2018
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: Karin Schrijnemakers-Wijers
 • Docent

 • Kosten: € 495
 • Cursuscode: B1888

Voor wie

 • Jeugdzorgwerker
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker
 • Activiteitenbegeleider
Jeugdzorgwerker, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker en Activiteitenbegeleider

Accreditaties

Accreditatie: Registerplein, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Het begeleiden van cliënten met een autismespectrumstoornis (ASS) vraagt om specifieke competenties van de begeleider, zoals het kunnen herkennen en 'lezen' van signalen, aanpassen van de communicatie, het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid en omgaan met rigide en/of herhaalgedrag. Wanneer een cliënt naast autisme ook een verstandelijke beperking heeft, is sprake van een dubbele diagnose, waarbij in de begeleiding met beide stoornissen rekening gehouden dient te worden. Dit vergt nog meer aanpassing van de begeleider, omdat de cliënt minder compensatiestrategieën kan inzetten. 

Wat leer je?

Je leert wat de gevolgen van autisme zijn op de informatieverwerking van de cliënt en wat bij een verstandelijke beperking of een vertraagde sociaal-emotionele ontwikkeling hoort. Je leert op een andere manier kijken naar moeilijk verstaanbaar gedrag van de cliënt, waardoor je gepaste interventies kunt inzetten.Je leert jouw houding en communicatie aan te passen aan de specifieke behoeftes van iedere afzonderlijke cliënt met ASS en een verstandelijke beperking en biedt voorspelbaarheid en duidelijkheid in alle voorkomende situaties, waardoor de cliënt zicht veilig voelt.

Inhoud

Tijdens de cursus worden theorie en methode aangereikt. Er wordt gewerkt met korte opdrachten om vaardigheden te oefenen. De cursus is sterk gekoppeld aan de praktijk, waarbij de opdrachten gegeven worden die passen binnen de begeleiding in jouw praktijk.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • autisme en een verstandelijk beperking: kennen en herkennen van de verschijnselen, de gedragingen en de problemen met het verwerken van informatie en actuele termen die horen bij een autismespectrumstoornis (ASS) en een verstandelijke beperking
 • aangepast communiceren met personen met ASS en verstandelijke beperking: herkennen en signaleren van communicatieproblemen en aanleren van vaardigheden om jouw eigen communicatie aan te passen aan het communicatieniveau van de cliënt
 • aanbrengen van structuur: het belang van structuur in het leven van mensen met ASS en een verstandelijke beperking en aanbieden van structuur in de begeleiding

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

Je kunt ook zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting. Bekijk de voordelen van een Samen SLIM-groep.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: Karin Schrijnemakers-Wijers
 • Docent

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je in voor de wachtlijst.

  Je krijgt bericht als er plaats vrijkomt.
  Bij veel belangstelling plannen we extra data.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: B1888 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl