Behandelen van eetstoornis als comorbide probleem  (A1977)

Volgens de DSM-5

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe behandel je een cliënt die naast een ander psychisch probleem ook een eetstoornis heeft? Deze cursus geeft je kennis en inzicht in diagnostiek, indicatiestelling, behandeling en nazorg bij diverse eetstoornissen en geeft je handvatten voor het omgaan met comorbiditeit. Zo kun je met meer zelfvertrouwen handelen wanneer een eetstoornis complicaties opwerpt in een therapie.
 
  • Inhoud

    Hulpverleners stuiten tijdens de behandeling regelmatig op een comorbide eetstoornis die interfereert met de therapie en weten niet goed hoe daar mee om te gaan. In deze cursus komen de diverse eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en eetstoornis NAO aan bod evenals obesitas, hetgeen steeds vaker voorkomt. Er is aandacht voor de DSM- 5 en de Multidisciplinaire Richtlijnen Eetstoornissen

    Wat kun je verwachten?

    Onderwerpen die aan bod komen: 

    • de diverse eetstoornissen en DSM-5
    • diagnostiek
    • psycho-educatie onder andere over de lichamelijke gevolgen van het verstoorde eet- en beweeggedrag
    • lichaamsbeleving
    • behandelmogelijkheden en Multidisciplinaire Richtlijnen Eetstoornissen
    • terugval en nazorg
    De cursus is interactief en dynamisch. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van voorbeelden uit eigen praktijk, videomateriaal en van rollenspellen.

    Wat leer je?

    Je vergroot je basiskennis over eetstoornissen op gebied van diagnostiek, indicatiestelling, behandeling en nazorg.

    Toetsen

    Je kennis wordt getoetst door het maken van een behandelvoorstel voor een casus, inclusief diagnostiek, DSM-diagnose, indicatiestelling en eventuele valkuilen.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    3 maandagen van 09:30 tot 16:30

    Datums

    14 januari, 28 januari en 11 februari 2019

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    Belangrijk is dat je beschikt over basiskennis van cognitieve gedragstherapie.

  • Docenten
    drs. Ruthie Werner

    drs. Ruthie Werner

    Ruthie Werner is klinisch psycholoog/ psychotherapeut en behandelt mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis middels SFT bij de Vierspong en doet daar tevens diagnostiek. Daarnaast geeft zij sinds 2014 les in de GZ-opleidingen en geeft zij op zich staande cursussen. Tevens werk zij freelance in de praktijken van collega’s wanneer zij vast lopen in een behandeling door een comorbide eetstoornis. Tenslotte is zij actief lid van de NVGzP.
     
    Hoe is de interesse in eetstoornissen ontstaan?
    "Ik heb mijn master stage gedaan in Leuven bij de afdeling eetstoornissen en de doelgroep fascineerde mij direct. Elke keer opnieuw is het een puzzel hoe de eetstoornis van iemand er uit ziet. Hoe het samenhangt met onderliggende problematiek en hoe je cliënten tot verandering kan aanzetten met het gevoel van controle bij hen te laten. Ook is het steeds zoeken naar een balans welke spanning iemand aan kan en wat niet. Een eetstoornis staat niet op zich en elke comorbide stoornis vraagt een andere benadering. Na mijn stage ben ik door gegaan in eetstoornis land. Als master psycholoog bij een eetstoornis centrum in Amsterdam en tijdens de GZ en KP opleiding kreeg ik de cliënten met een comorbide eetstoornis. Na de KP heb ik gewerkt in een kliniek voor eetstoornissen in Leiden. Verder heb ik gewerkt in een obesitas programma. Naast ervaring binnen eetstoornis land heb ik veelal gewerkt met cliënten met autisme, ptss of een persoonlijkheidsstoornis."
    Lees meer
  • Literatuur
    Christopher G. Fairbun, Cognitive Behavior Therapy and Eating Disorders, ISBN 9781593857097
    Christopher G. Fairburn, Overwin je eetbuien, Nieuwezijds B.V., Uitgeverij ISBN 9789057124532
  • Reviews
    Reviews