Startdata:

Behandelen van autisme in het gezin (A1904)

Systeemgevolgen van autisme voor de cliënt en de gezinsleden

Autisme maakt contact en communicatie niet alleen lastig voor degene die het heeft, maar ook voor de mensen om hem heen. In deze cursus leer je de impact van autisme op het gezin te doorzien en de gezinsleden daarbij te begeleiden. Je oefent met systemische gesprekstechnieken die daarop toegesneden zijn.
 

Kosten: € 560

incl. digitale literatuur en lunch

In ons sfeervolle huiscafé stel je zelf je maal­tijd samen uit het buffet, verzorgd door onze huis­cateraar The Colour Kitchen. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeids­markt een nieuwe kans door ze op te leiden tot horeca­professionals.

Meer weten?

Online inschrijven is niet mogelijk.

Feiten

 • Omvang: 3 vrijdagen van 9.30 - 16.30 uur
 • Datums: 1, 15 en 29 november 2019
 • Locatie: Utrecht
 • Docent: drs. Ilse van Zon
 • Docent

 • Kosten: € 560
 • Cursuscode: A1904

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog NIP
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Orthopedagoog
 • Systeemtherapeut
Gz-psycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog NIP, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, NVO Orthopedagoog-generalist, Orthopedagoog en Systeemtherapeut

Accreditaties

Accreditatie: NIP, NVO, NVRG, SKJ

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Autisme heeft niemand alleen. Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis met per definitie problemen op het gebied van contact en communicatie. Daardoor ondervinden de omgeving, de gezinsleden van iemand met autisme dus ook contact- en communicatieproblemen. Het effect van autisme kan heel groot zijn zowel voor ouders van, partners van, brussen van en kinderen van. Daarnaast hebben deze mensen ook weer effect op diegene met autisme zelf. Eerst kijken we in de cursus hoe deze effecten op elkaar zijn en vervolgens worden er systeemtherapeutische technieken aangereikt om in contact te komen met het hele gezin. De cursus wordt gegeven door twee docenten van wie een ervaringsdeskundig is.


Bij gelijktijdige inschrijving (op dezelfde dag) voor drie of meer cursussen waarvoor accreditatie is toegekend of aangevraagd i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, ontvang je 10% korting per cursus. Vermeld op het inschrijfformulier code NIPNVO.

Wat leer je?

Na afloop van deze cursus kun je de cliënt met autisme en zijn gezinsleden met inzet van systeemtherapeutische technieken behandelen. Je hebt zicht op de effecten van autisme op de verschillende gezinsleden van iemand met autisme. Ook heb je je inzicht vergroot op de onderlinge wisselwerking; dat op zijn beurt heeft effect op degene met autisme. Daarnaast heb je technieken aangereikt gekregen om met het hele gezin in contact te komen.

Inhoud

 • Wat betekent het om een diagnose te hebben?
 • Wat betekent het om een kind/brus/partner/ouder te hebben met ASS?
 • Wat betekent het om autisme te hebben en kinderen te hebben?

De cursus gaat over de behandeling van autisme in het gezin. Als behandelaar is het van belang om de impact van de diagnose in het gezin te doorzien. Het gaat om de impact op alle gezinsleden individueel en onderling. Aan de hand van filmmateriaal, de inbreng van de ervaringsdeskundige docent en de casuïstiek van de deelnemers wordt de impact helder. Systemisch denken en werken staat centraal, toegespitst op het behandelen/begeleiden van een gezin waarin een of meerdere gezinsleden de diagnose autisme hebben. Uiteraard oefen je de systemische gesprekstechnieken.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Incompany en groepskorting

Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.

Literatuur & Benodigdheden

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docent: drs. Ilse van Zon
 • Docent

  Enthousiast geworden?

  De inschrijving voor deze cursus is gesloten, bovenin vind je de andere beschikbare datum(s).

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A1904 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl