Datum:

 • 22 september

Congres Autisme en levensvragen (C1717)

Oog voor diversiteit: vrouwen & autisme, (homo)seksualiteit & autisme, het gezin & autisme, allochtone cultuur & autisme

Wat is de rol van gender bij het ontstaan en uiten van autisme en de manier waarop je met autisme omgaat? Welke gevolgen heeft autisme op gezinsleden? Hoe maak je intimiteit en (homo)seksualiteit bespreekbaar? En hoe bespreek je een doodswens en/of suïcidaliteit van iemand met autisme? Dit congres is erop gericht om met elkaar te kijken naar de manier waarop we kunnen omgaan met dit soort vragen, die voor onze cliënten van levensbelang kunnen zijn.

Kosten: € 295,-


Ontvang nu tijdelijk 50 euro korting door code zomer2017 in te vullen op het inschrijfformulier.

Inschrijven

Mogelijk t/m 21 september, tenzij eerder vol

Feiten

 • Datum: Vrijdag 22 september van 10.00 - 17.00 uur
 • Locatie: High Tech Campus, Eindhoven
 • Kosten: € 295,-

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
Lees de volledige doelgroepinformatie
Gz-psycholoog BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, NVO Orthopedagoog-generalist, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Toegepast psycholoog, Psychiater, Ggz-agoog, Verpleegkundig specialist, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Hbo-verpleegkundige, Jeugdzorgwerker, Sociaal pedagogisch hulpverlener en Maatschappelijk werker

Certificaat

Accreditatie: FGzPt, NIP, NVO, NVvP, Registerplein, SKJ, V&V, VSR

Lees meer over de accreditaties

De sprekers tijdens het congres zijn ervaringsdeskundigen en professionals uit de praktijk. Met o.a. de volgende experts kun je in gesprek: Patricia van Wijngaarden, Berend Verhoeff, Robert van Emmen, Birsen Basar en Margo Versteijne.
Ontvang nu tijdelijk 50 euro korting door code zomer2017 in te vullen op het inschrijfformulier.

Informatie over de sprekers en inhoud van de workshops

Uitgelichte sprekers

Birsen Basar, een Turks-Nederlandse vrouw met autisme en docent bij de RINO Groep, zal tijdens de plenaire sessie haar verhaal vertellen: 'De uitdaging van mens zijn: autisme, vrouw en allochtoon'. Zij gaat in op vragen als: ben ik in mijn leven bezig met de dingen die ik fijn vind? Hoe was het voor mij als kind op de basisschool, middelbare school en nu als werkende jonge volwassene om autisme te hebben? Hoe ging ik daarmee om in de verschillende levensfasen?

Jongeren en volwassenen met autisme ervaren stress bij het nemen van vaak eenvoudige beslissingen. Welke studie, (bij)baan, sport past bij mij? En de dagelijkse stress: wat trek ik aan, hoe kom ik over, wat doe ik goed en niet goed, welke boodschappen moet ik doen? In de workshop over keuzestress bespreken Berend Verhoeff en Jos Mensink dat dit een voedingsbodem vormt voor het ontstaan van levensvragen bij jongeren en volwassenen met autisme. Psychiater en wetenschapsfilosoof Berend Verhoeff is gepromoveerd aan de Universiteit Groningen (Autism’s Anatomy) en Jos Mensink is sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Beide zijn zij verbonden aan het Dr. Leo Kannerhuis.

Het effect van autisme kan heel groot zijn zowel voor ouders, partners, brussen en kinderen. Daarnaast hebben deze mensen ook weer effect op diegene met autisme zelf. Hoe breng je zingeving van degene met autisme en de overige naastbetrokkenen ter sprake in behandelingen hoe creëer je hiervoor ruimte in het gezin? Margo Versteijne en Lieve Arnout geven de workshop: "Autisme en zingeving in het gezin: meerdere gezinsleden (jongeren en volwassenen) met autisme en dan?" Margo is Gz-psycholoog en gezins- en relatietherapeut en werkt al ruim dertig jaar met mensen met autisme en/of hun gezinsleden en Lieve is ervaringsdeskundige: ze heeft twee volwassen zoons met autisme. 

Existentiële gevoelens behoren tot het fundament van ons welzijn en bepalen in belangrijke mate onze houding naar onszelf, anderen en de wereld in het dagelijks leven. Maar juist dit fundamentele karakter maakt het vaak zo moeilijk om existentiële gevoelens in zicht te krijgen, laat staan onder woorden te brengen. Mensen met autisme kunnen het moeilijk vinden om te reflecteren op zichzelf en ervaren vaak problemen in de communicatie met anderen. Sommigen voelen zich wezenlijk anders in het leven staan dan de mensen om hen heen. Dit alles maakt het voor mensen met autisme nog ingewikkelder om de existentiële dimensie van hun problemen duidelijk en bespreekbaar te maken. Derek Strijbos is psychiater bij Dimence.

Jongeren en volwassenen met autisme ervaren stress bij het nemen van vaak eenvoudige beslissingen. Welke studie, (bij)baan, sport past bij mij? En de dagelijkse stress: wat trek ik aan, hoe kom ik over, wat doe ik goed en niet goed, welke boodschappen moet ik doen? In de workshop over keuzestress bespreken Berend Verhoeff en Jos Mensink dat dit een voedingsbodem vormt voor het ontstaan van levensvragen bij jongeren en volwassenen met autisme.  Psychiater en wetenschapsfilosoof Berend Verhoeff is gepromoveerd aan de Universiteit Groningen (Autism’s Anatomy) en Jos Mensink is sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Beide zijn zij verbonden aan het Dr. Leo Kannerhuis.

Patricia van Wijngaarden-Cremers spreekt samen met Nim Voogt, ervaringsdeskundige, over zingeving en identiteitsontwikkeling bij meiden en vrouwen met autisme. Wat is de invloed van gender bij stress, opvoeding, levensfasen en wat is de rol bij ontstaan, uiting en manier van omgaan met autisme? Hoe leren we beter, eerder te zien dat meiden in de jongvolwassene fase die 'vastlopen' (ook) autisme kunnen hebben? Patricia is psychiater bij het specialistisch centrum ontwikkelingsstoornissen (SCOS) van Dimence en gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het onderwerp "Gender, Comorbidity and Autism".

Wat leer je?

In dit congres leer je hoe je de vaak moeilijke en onverwachte, maar voor cliënten met autisme zo belangrijke levensvragen aan de orde kunt laten komen in je dagelijkse hulpverlening. De ervaring leert dat we in de hulpverlening vooral proberen in gesprek te komen over 'algemeen geaccepteerde' doelen als het hebben van een relatie, het zelfredzaam zijn of het krijgen van kinderen. Er zijn echter allerlei situaties en redenen waarom dit voor cliënten met autisme veel minder of niet belangrijk wordt gevonden. Met dit congres willen we je leren hier oog voor te krijgen en handreikingen te bieden voor het gesprek over andere, existentiële levensvragen, zodat je met meer kennis en zelfvertrouwen ook hierover in gesprek kunt gaan.

Doelgroep

 • Gz-psycholoog BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Eerstelijnspsycholoog
 • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
 • NVO Orthopedagoog-generalist
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Toegepast psycholoog
 • Psychiater
 • Ggz-agoog
 • Verpleegkundig specialist
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Hbo-verpleegkundige
 • Jeugdzorgwerker
 • Sociaal pedagogisch hulpverlener
 • Maatschappelijk werker

Inhoud

10.00-12.15 uur: Plenair ochtendprogramma

 • Opening en welkom door dagvoorzitter Drs. M. van der Reijden              
 • Menselijke maat in de mens naast diagnose
  Spreker: Dr. C.F.A. Milders, psychiater bij Lentis
 • Levenswil, levensvragen, levenstwijfels en doodswens bij mensen met autisme
  Spreker: Dr. D.W. Strijbos, psychiater bij Dimence
 • De uitdaging van mens zijn: autisme, vrouw en allochtoon
  Spreker: Mw. B. Basar, ervaringsdeskundige
12.15 - 13.15 uur: Lunch

13.15 - 16.15 uur: Verdiepende workshops in twee rondes
Meer informatie over de sprekers en workshops >

 1. Zingeving en identiteitsontwikkeling bij meiden en vrouwen met autisme
  Sprekers: Dr. P.J.M. van Wijngaarden-Cremers, psychiater bij Dimence en Nim Voogt, ervaringsdeskundige
 2. Intimiteit en seksualiteit bij jongeren en volwassenen met autisme
  Sprekers: Drs. R. Emmen, GZ-psycholoog bij GGZ Rivierduinen en drs. Ivan Henczyk, beleidsmedewerker bij Rijkswaterstaat en coördinator bij AutiRoze
 3. Existentiele vragen in de spreekamer: hoe gaat dat nu eigenlijk? 
  Sprekers: Dr. D.W. Strijbos, psychiater bij Dimence en Y. Gül ervaringsdeskundige
 4. Keuzestress als voedingsbodem voor het ontstaan van levensvragen bij jongeren en volwassenen met autisme
  Sprekers: Dr. B. Verhoeff, psychiater bij Dr. Leo Kannerhuis en J. Mensink, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Dr. Leo Kannerhuis
 5. Autisme en zingeving in het gezin: meerdere gezinsleden (jongeren en volwassenen) met autisme en dan?
  Sprekers: Drs. M. Versteijne, GZ-psycholoog in eigen praktijk en Lieve Arnout, ervaringsdeskundige (moeder van 2 volwassen zoons met autisme)
 6. Zingeving voor en existentiële vragen van mensen met autisme
  Spreker: Herman de Neef, filosoof en ondernemer bij IQ Coaches
16.15-17.00 uur: Plenaire sessie, Diagnostiek spreekuur met panel
Ervaringsdeskundigen en GGZ professionals in gesprek over existentiële vragen

17.00-17.30 uur: Afsluitende borrel

Certificaat

Accreditatie & Erkenning

Sprekers

Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!

Heb je vragen over deze bijeenkomst?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C1717 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl