Datum:

 • 7 maart 2018

Inspiratieclass 7: Herstelgericht communiceren (C1804)

Uit de serie 'De Nieuwe GGZ: Samen beter'

De serie bestaat uit 7 aparte innovatieve inspiratieclasses voor vernieuwende behandelaars en ervaringsdeskundigen. In elke inspiratieclass staat een thema uit Samen Beter, De Nieuwe GGZ en Positieve Gezondheid centraal.
Wil je een expert worden op het gebied van 'De Nieuwe GGZ: Samen beter'? Bij deelname aan 3 of meer inspiratieclasses ontvang je van ons een certificaat 'Expert De Nieuwe GGZ: Samen beter'. Bovendien krijg je een flinke korting bij inschrijving voor 4 of meer inspiratieclasses.

Kosten: € 175,-


TIP: Schrijf je in voor 4 of meer inspiratieclasses en ontvang korting

Inschrijven

Mogelijk t/m 6 maart 2018, tenzij eerder vol

Feiten

Voor wie

 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Psychiater
 • Arts
 • Verpleegkundig specialist
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Psychiater, Arts en Verpleegkundig specialist

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NVP, NVvP, VSR

Lees meer over de accreditaties

De serie biedt de nieuwste inzichten en ervaringen over mentale gezondheid aangereikt in concrete handvatten op basis van positieve gezondheid en de herstelgerichte menswaardige GGZ. De serie bestaat uit 7 aparte innovatieve inspiratieclasses voor vernieuwende behandelaars en ervaringsdeskundigen

Hoe werkt het?

In elke inspiratieclass staat een thema uit Samen Beter, De Nieuwe GGZ en Positieve Gezondheid centraal. Sprekersduo’s, bestaande uit een ervaringsdeskundige en een GGZ-behandelaar of professional, gaan met jou in op de essentie van zorg, rollen en ervaringen omtrent dit thema. Interactie en ruimte voor persoonlijke aandacht staan centraal. Tijdens de inspiratieclass en bij de borrel na afloop kun je al je vragen aan de beide sprekers stellen. Zodat je vol inspiratie en met handvatten samen met je cliënt, patiënt, familie, collega en buren vanaf morgen op welke schaal dan ook praktijk kunt maken van positieve gezondheid.

Wil je ook een expert worden op het gebied van 'De Nieuwe GGZ: Samen beter'?
Schrijf je in voor 3 of meer inspiratieclasses, dan ontvang je van ons een certificaat 'Expert De Nieuwe GGZ: Samen beter' en je krijgt bovendien een flinke korting.
Bijvoorbeeld: 4 inspiratieclasses van €700 voor €600. Bij inschrijving voor alle 7 inspiratieclasses, betaal je er 6 en krijg je de 7e ter waarde van 175 euro gratis.

Bijdrage aan maatschappelijke project?
Passend bij De Nieuwe GGZ en bij duurzame verandering gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel Stichting Social Run ter ontwikkeling van duurzame sociale projecten.

Wat leer je?

De serie biedt de nieuwste inzichten en ervaringen over mentale gezondheid aangereikt in concrete handvatten op basis van positieve gezondheid en de herstelgerichte menswaardige GGZ.

Inhoud

Herstelgericht communiceren

Woorden maken verschil. Herstelgericht communiceren gaat over het (men)taal aansluiten bij de cliënt, vanuit oprechte belangstelling naar zijn persoon, zijn verhaal en zijn wereld. Dit vanuit het diepe besef dat taal en communicatie weliswaar herstel-bevorderend, maar als we niet oppassen, ook herstel-belemmerend kunnen werken.

Betekenis kan verloren gaan als we de woorden van de cliënt vertalen in ‘hulpverleningstaal’. Om deze ‘lost in translation’ te voorkomen is een terughoudend professioneel taalgebruik van de hulpverlener nodig, die het proces van betekenisgeven ondersteunt met de ervaringskennis van de cliënt

Met deze afwisselende, interactieve inspiratieclass willen wij bijdragen aan de bewustwording van taal en houdingsaspecten verbonden aan herstel. Dit doen we met elkaar. Deelnemers worden geïnspireerd, maar ook uitgedaagd om tijdens de sessie actief aan de slag te gaan. Zowel ‘ervaringsdeskundigen’ als ‘deskundigen met ervaring’ zijn van harte uitgenodigd.

Kernvragen

 • Waarom zou je herstelgericht communiceren?
 • Herstelgericht communiceren doel of middel? Kunnen we het afvinken?
 • Hoe kan ik met mijn cliënten, of met mijn behandelaar, meer herstelgericht communiceren?
 • Ken jij de hobby’s van je cliënt?
 • Wat zijn mijn sterke communicatieve eigenschappen, en waar liggen mijn mogelijkheden tot verbetering?

Sprekers
Peter Pierik, Senior ervaringswerker crisiszorg Mediant, Coordinator LEON bij Saxion, Projectgroep beroepsregister ervaringsdeskundige (VvED) en Adviesgroep ontwikkeling leerplan ervaringsdeskundige bij Trimbos
Drs. Remke van Staveren, Psychiater, Initiator HART voor de GGZ

Ben je ervaringdeskundige en heb je interesse in deze mastersclass?
Voor ervaringsdeskundigen hebben we voor deze masterclass een aantal plaatsen met een gereduceerd tarief van €100, gebruik bij het inschrijven code SamenBeter7, op=op. Niet geldig in combinatie met andere kortingsacties. We verzoeken je om je als ervaringsdeskundige voor één inspiratieclass aan te melden. Kies die inspiratieclass waar jouw ervaring van toegevoegde waarde is.

Certificaat

Accreditatie & Erkenning

Docenten

Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!

Heb je vragen over deze bijeenkomst?

Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C1804 zodat we je snel kunnen helpen.

030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl