Troubleshooting in EMDR  (F2427)

Hoe ziet het probleem eruit, wat is de oorzaak, en hoe is het te verhelpen?

€ 565

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 19 september 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
EMDR is een effectieve techniek, waarmee vaak hele mooie resultaten worden bereikt, zeker ook bij ernstig getraumatiseerde cliënten. Maar zelfs EMDR werkt niet altijd. Er zijn cliënten bij wie de EMDR niet lukt, niet aanslaat, niets oplevert, of erger nog: zelfs averechts werkt. In deze training leer je hoe je kunt ingrijpen als het beoogde resultaat uitblijft. Deze training gaat in op zes dimensies, die ieder verantwoordelijk kunnen zijn voor problemen en mislukkingen in de toepassing van EMDR.
 
 • Inhoud

  EMDR is een effectieve techniek, waarmee vaak hele mooie resultaten worden bereikt, zeker ook bij ernstig getraumatiseerde cliënten. Maar zelfs EMDR werkt niet altijd. Er zijn cliënten bij wie de EMDR niet lukt, niet aanslaat, niets oplevert, of erger nog: zelfs averechts werkt.

  In deze training leer je hoe je kunt ingrijpen als het beoogde resultaat uitblijft. De training gaat in op zes dimensies die ieder verantwoordelijk kunnen zijn voor problemen en mislukkingen in de toepassing van EMDR:

  1. Redenen van de cliënt om het probleem NIET op te lossen
   Niet iedere cliënt die in behandeling komt is erop gericht zijn problemen op te lossen.
   Er kunnen bijvoorbeeld allerlei vormen van secundaire ziektewinst spelen, variërend van financiële belangen tot narcistische motieven.
  2. De therapeutische relatie
   ‘Hoe beschadigder de cliënt, hoe moeizamer de therapeutische relatie’. De cliënt brengt immers al zijn/haar maladaptieve schema’s en dysfunctionele kerncognities mee de spreekkamer in, en deze kleuren de interactie met de therapeut, en hebben daarmee hun invloed op het verloop van het EMDR-proces.
  3. Casus-conceptualisatie
   Bij enkelvoudige problematiek is meestal duidelijk welke targets bewerkt moeten worden met EMDR: het verband tussen symptomen en gebeurtenissen ligt voor de hand.
   Bij complexe traumatisering is er een veelheid aan gebeurtenissen, die onmogelijk allemaal behandeld kunnen worden.
  4. Timing en fasering
   Traumaconfrontatie heeft alleen zin wanneer verwacht kan worden dat het zelfgenezend vermogen de traumawond kan helen. Voorbarige traumaconfrontatie (dat wil zeggen: op een moment dat de cliënt -nog- niet de mogelijkheden heeft om het trauma de baas te worden) staat gelijk aan hertraumatisering: opnieuw overweldigd worden door de gebeurtenis. Het temperament van de therapeut speelt ook een rol: sommige therapeuten zijn te voorzichtig en komen nooit toe aan EMDR, anderen zijn te voorbarig en krijgen te maken met mislukte EMDR-behandelingen.
  5. EMDR-techniek en -procedure
   Niet iedere cliënt kan zijn taak in het EMDR-proces goed vervullen: verschillende eigenschappen of eigenaardigheden van cliënten kunnen de EMDR procedure bemoeilijken, bijvoorbeeld extreme faalangst, overmatige zelf-observatie, sterke censuur, controlebehoefte, etc.
  6. (Non-)cognitive interweaves
   Bij ernstig beschadigde cliënten loopt het EMDR proces niet zomaar op eigen kracht, zonder inmenging door de therapeut. ‘Just staying out of the way’ is niet genoeg, de therapeut moet veel actiever ingrijpen in de vorm van ‘(cognitive) interweaving’.
   In deze training komen proces- en inhoudelijke interweaves kort aan bod. Wil je je kennis en vaardigheden hierover verdiepen, dan raden we je aan de eendaagse training te volgen.
  Loop je vast in EMDR-sessies en wil je verschillende interventies leren, dan is de cursus Interweaves in EMDR een aanrader. Deze twee cursussen kunnen goed samen gevolgd worden.

  Wat leer je?

  • Je leert welke motieven een cliënt kan hebben om een probleem niet op te lossen. Je leert secundaire ziektewinst herkennen en welke interventies je hierop in kunt zetten
  • Je wordt je beter bewust van de valkuilen en interactiepatronen die veel voorkomen bij zwaar getraumatiseerde cliënten en hoe je deze hanteert.
  • Je leert gestructureerd werken om bij complexe traumatisering de sleutelgebeurtenissen te identificeren.
  • Je verdiept je vaardigheden om te faseren, welke problemen die interfereren met de behandeling moeten eerst opgelost worden.
  • Je leert zorgvuldig inschatten welke vaardigheden nog ontbreken en hoe deze ingetraind kunnen worden.
  • Je leert de verwerkingsmogelijkheden van de cliënt te taxeren en waar nodig uit te bouwen en te versterken.
  • Je oefent strategieën om een cliënt meer ‘in proces’ te laten komen.
  • Je doet kennis en vaardigheden op om interweaves toe te passen.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

  Klassikale lessen

  Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

 • Datums

  Omvang

  2 donderdagen van 9.30-16.30 uur

  Datums

  24 oktober en 7 november 2024

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • Psychiater
  Je hebt een door de VEN-erkende Basiscursus EMDR gevolgd en geeft in de praktijk EMDR-behandeling.

 • Docenten
  drs. Joany Spierings

  drs. Joany Spierings

  Joany Spierings is Gz-psycholoog/psychotherapeut en EMDR supervisor. Zij heeft meer dan 45 jaar werkervaring in de ggz met als expertise persoonlijkheidsstoornissen en traumagerelateerde stoornissen. Daarnaast verzorgt zij cursussen en spreekt op (EMDR) congressen over complex trauma en gecompliceerde rouw in vele landen binnen en buiten Europa. Ook heeft zij deel uitgemaakt van een groot aantal humanitaire EMDR projecten.Lees meer
 • Literatuur
  • Jongh, A. de en Broeke E. ten. (2011). Vraagbaak EMDR, oplossingen en tips voor EMDR-behandelingen. Pearson Benelux B.V. ISBN 9789026522437
 • Reviews