Basiscursus cognitieve gedragstherapie | accent ouderen (100 uur)  (GZCGTO24)

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inschrijven

Mogelijk t/m 14 september 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
In deze CGT-cursus ontwikkel je cognitief gedragstherapeutische vaardigheden toegespitst op verschillende ontwikkelingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis leg je door te duiken in de theorie achter gedragstherapie, het gedragstherapeutisch proces, verschillende leertheorieën, en cognitieve en gedragstherapeutische interventies die daaruit voortvloeien. Deze cursus is specifiek gericht op doelgroep ouderen, dus het werken met interventies en de casuïstiek is daarop toegerust.
 
 • Inhoud

  De basisopleiding cognitieve gedragstherapie van totaal 100 uur is opgebouwd uit een inleidend deel (30 uur) en een verdiepend deel (70 uur). De verdieping van 70 uur bestaat uit klassikale bijeenkomsten. Hierin staat het oefenen van therapievaardigheden centraal, toegespitst op verschillende leeftijden en ontwikkelingsfasen, klachten en probleemgebieden. Je neemt eigen casuïstiek mee en wisselt werkervaringen uit met het accent op ouderen.

  Aan deze groep nemen zowel deelnemers van de GZ-opleiding V&O accent ouderen deel als mensen die los inschrijven.

  Kijk voor meer informatie over de eisen voor lidmaatschap VGCt en de basiscursus op: www.vgct.nl

  Wat leer je?

  Met CGT-analyses als de holistische theorie en de functie- en betekenisanalyse leer je waarom bepaalde psychische klachten ontstaan zijn en voort blijven duren. Kern is om leerprincipes te herkennen in de problematiek van de cliënt. Door deze analyses leer je beter te onderbouwen waarom je bepaalde interventies gaat inzetten en ga je oefenen met deze interventies. Beschikbare protocollen en multidisciplinaire richtlijnen zijn het uitgangspunt voor maatwerk. Je leert hoe je deze op maat kunt toepassen bij je cliënt.

  Vanaf het verdiepende deel (lesdag 6) is het van belang dat je in de praktijk zelf cliënten behandelt met cognitieve gedragstherapie. Je dient dan minimaal twaalf uur per week werkzaam te zijn op het gebied van de ggz, waarvan minstens zes uur wordt besteed aan cognitieve gedragsbehandelingen. Deze uren mogen ook worden opgedaan binnen een werkervaringsplek.

  Werkwijze

  De belangrijkste theorie die aan bod komt, betreft de inleiding in de gedragstherapie, functie-analyse, betekenisanalyse, holistische theorie, opstellen van behandelplannen en cliëntgericht werken. Specifiek is er uitgebreid aandacht voor angststoornissen, depressieve stemmingsstoornissen en psychotische klachten.

  Tijdens de bijeenkomsten besteden we aandacht aan het oefenen van analyses en interventies. De volgende elementen keren regelmatig terug:

  • Functie- en betekenisanalyses oefenen
  • Interventies oefenen: interoceptieve exposure, gedragsexperimenten en meerdimensioneel evalueren
  • Praktische oefeningen, rollenspellen en demonstraties van technieken
  • Bespreking van casuïstiek 
  • Opnames CGT-technieken demonstreren in de lesdag en bespreken
  In deze cursus wordt gebruik gemaakt van blended learning: een optimale mix van leervormen, zowel klassikaal (dit kan ook via Zoom zijn) als e-learning met online meetings (lesdagen 2 en 4), individuele zelfstudie en samenwerken. Lees hier meer over blended learning.

  In de klassikale bijeenkomsten staat het oefenen van therapievaardigheden centraal, toegespitst op verschillende leeftijden en ontwikkelingsfasen, klachten en probleemgebieden. Je neemt eigen casuïstiek mee en wisselt werkervaringen uit met het accent op ouderen.

  Toetsen

  Inleiding
  Aan het einde van de inleiding wordt de theorie getoetst door middel van een casusopdracht. Je maakt een beschrijving van een holistische theorie, functieanalyse en betekenisanalyse bij een casus uit de praktijk.

  Verdieping
  In de verdieping worden cognitief gedragstherapeutische vaardigheden getoetst. Aan het einde van de verdieping maak je een verslag van een eigen gedragstherapeutische behandeling (mini N=1). Er zijn beoordelingscriteria opgesteld en de docent geeft aan de hand van deze criteria een beoordeling.

 • Datums

  Omvang

  17 maandagen van 10.00-13.00 en 14.00-17.00 uur. Lesdagen 1 t/m 5 worden blended gegeven, waarvan de lesdagen 2 en 4 als e-learning worden verzorgd

  Datums

  De lesbijeenkomsten zijn op maandag 14 en 21 oktober, 4, 11 en 18 november 2024,  6, 13, 20 en 27 januari en 3, 10 en 17 februari, 3, 10, 17, 24 en 31 maart 2025

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat als je voldoet aan de volgende eisen:
  - Je bent 100% aanwezig bij de basiscursus of 90% aanwezig met aanvullende huiswerkopdrachten
  - Je hebt de cursus met goed gevolg afgerond
  - De aanwezigheidseis geldt voor de online meetings en de face to face bijeenkomsten gezamenlijk

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Basispsycholoog

 • Docenten
 • Reviews