Schematherapie voor HBO-ers  (F2411)

€ 865

Inschrijven wachtlijst

Mogelijk t/m 18 september 2024

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen die last hebben van gedragspatronen die stammen uit het verleden. In deze cursus leer je hoe je zulke patronen herkent en hoe je mensen ondersteunt bij het op gang brengen van gedragsverandering. Je krijgt nieuwe tools en vaardigheden die aansluiten bij wat je in de praktijk al doet binnen je behandeling. Daarmee help je mensen om patronen van vroeger los te laten en laat je meer ruimte ontstaan voor herstel.
 
 • Inhoud

  Veel hbo-opgeleide hulpverleners als POH-GGZ, ggz-agogen en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen houden zich bezig met patiënten met moeilijk gedrag voor zichzelf en de hulpverlener. Bij deze patiënten spelen vaak het levensverhaal (met vervelende gebeurtenissen) en het karakter een belangrijke rol. Het verleden en het karakter hebben de persoon kwetsbaarder gemaakt en beïnvloeden vervolgens ook weer het herstel. Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis of een vaak terugkomende depressie. Het helpt de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Als hbo-opgeleide behandelaar leer je patronen te herkennen en ondersteun je bij het in gang brengen van de gedragsverandering.

  Wat leer je?

  Er wordt ingegaan op aan wat je mogelijk al doet binnen je behandeling, maar vaker zou kunnen toepassen. Je krijgt ook nieuwe tools en vaardigheden aangeleerd die patiënten helpen om schema's die vroeger een doel hadden los te laten, zodat er meer ruimte kan ontstaan voor herstel.

  Werkwijze

  In deze cursus wordt kennis gemaakt met schematherapie; er wordt stilgestaan bij wat schema’s, copingstrategieën en modi zijn, hoe deze ontstaan en zich verder ontwikkelen en bestendigen. Persoonlijkheidsstoornissen worden toegelicht vanuit een schematherapie perspectief en indicaties voor schematherapie worden besproken. Er wordt stilgestaan bij de basisbehoeften van mensen en hoe daar vorm aan te geven. 
  Je leert schema’s, copingstrategieën en modi bij je cliënten vaststellen en hoe je hierbij de verschillende schemavragenlijsten, copinglijsten en modivragenlijsten en andere methoden zoals limited reparenting, cognitieve technieken en basis imaginatie technieken kunt gebruiken. 
  Je leert hypothesen te vormen over hoe schema’s, copingstijlen en modi zijn ontstaan vanuit de ontwikkelingsgeschiedenis van de patiënt en deze hypothesen leer je vast te leggen in een casusconceptualisatie.
  Behandeltechnieken worden gedemonstreerd en geoefend tijdens de cursus. Het accent ligt hierbij op het aanleren van diverse technieken en het hanteren van de therapeutische relatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de schema’s jijzelf en de interactie met de schema’s /modi van de patiënt.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

 • Datums

  Datums

  Wo. 23 oktober 2024 van 9.30-16.30 uur, Utrecht
  Wo. 20 november van 9.30-16.30 uur, Utrecht
  Wo. 4 december van 9.30-16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 18 uur)

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  • POH-GGZ
  • Ggz-agoog
  • Verpleegkundig specialist
  • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  • Maatschappelijk werker

 • Docenten
  Josje van den Heuvel MSc

  Josje van den Heuvel MSc

  Josje van den Heuvel is psychotherapeut/GZ-psycholoog, EMDR practitioner en senior schematherapeut. Ze is na ruime ervaring op te hebben gedaan bij de Parnassia Groep, werkzaam in haar eigen praktijk voor psychotherapie. Ze werkt hoofdzakelijk met patiënten met complex trauma en persoonlijkheidsstoornissen. Ze geeft zowel groepsgewijze als individuele schematherapie in een ambulante setting.Lees meer
  drs. Ante Lemkes MSc

  drs. Ante Lemkes MSc

  Ante Lemkes is als klinisch psycholoog/psychotherapeut werkzaam bij Brijder Verslavingszorg. Daarnaast is zij praktijkopleider binnen de gz-opleiding en geeft zij onderwijs over de behandeling van PTSS, schematherapie en motiverende gespreksvoering.Lees meer
 • Literatuur
  Arntz, A. & Jacob, G. (2012). Schematherapie: een praktische handleiding (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN: 9789057123542
 • Reviews