Neuropsychologische diagnostiek in de psychogeriatrie en ouderenpsychiatrie  (B2536)

Cognitief functioneren bij ouderen

€ 545

Inschrijven

Mogelijk t/m 20 maart 2025,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Neuropsychologische diagnostiek bij ouderen vereist specifieke kennis en vaardigheden van jou als hulpverlener. In deze cursus verdiep je je in het cognitief functioneren van ouderen en in complexe differentiaaldiagnostiek op dit gebied. Met die kennis kun je aan de slag met complexe neurologische vraagstellingen in de ouderenzorg en de ouderenpsychiatrie.
 
  • Inhoud

    Neuropsychologische diagnostiek wordt in de psychogeriatrie en ouderenpsychiatrie veel toegepast. De comorbiditeit met voorkomende psychiatrische aandoeningen compliceert diagnostiek met betrekking tot de neurodegeneratieve aandoeningen. Depressieve ouderen vallen regelmatig uit op onderdelen van een neuropsychologisch onderzoek zonder dat er sprake is van een dementiesyndroom. Anderzijds zou een late-onset depressie een prodroom kunnen zijn voor dementie. Wat is er bekend over het cognitief functioneren van depressieve ouderen? Kunnen we dementie wel goed diagnosticeren bij ouderen met psychiatrische ziektebeelden? Deze tweedaagse cursus doet een handreiking daartoe en is bedoeld voor professionals die zich verder willen verdiepen in de neuropsychologische diagnostiek in m.n. de ouderenpsychiatrie.

    Wat kun je verwachten?

    • cognitieve neuropsychiatrie bij ouderen, in het bijzonder cognitieve problematiek bij (nog) niet dementerende depressieve ouderen
    • relatie met neurologische ziektebeelden (hersentraumata, cerebrovasculaire aandoeningen) en neurodegeneratieve ziektebeelden (Alzheimer, fronto-temporale beelden)
    • complexe differentiaal diagnostiek aangaande neurodegeneratieve aandoeningen bij ouderen met ook een psychiatrische aandoening (niet alleen depressie, maar ook andere psychiatrische aandoeningen worden behandeld)
    • combinatie van theorie en casuïstiek, in een intervisie-achtige vorm van lesgeven

    Wat leer je?

    Je verwerft:

    • inzicht en kennis over het cognitief functioneren bij psychiatrische, neurologische en neurodegeneratieve ziektebeelden bij ouderen
    • inzicht en kennis over complexe differentiaaldiagnostiek en de bijdrage van de klinische neuropsychologie daarin
    • voldoende kennis om met complexe neuropsychologische vraagstellingen in de ouderenzorg en de ouderenpsychiatrie aan de slag te gaan

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. Lentis Ouderenpsychiatrie te Groningen.

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    2 donderdagen van 9:30 - 16:30 uur

    Datums

    17 april en 8 mei 2025

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Basispsycholoog
    De cursus is bedoeld voor professionals die nog beperkte ervaring hebben in neuropsychologisch onderzoek specifiek bij psychogeriatrische cliënten. Belangrijk is dat je op minimaal academisch masterniveau kennis hebt van neuropsychologische testdiagnostiek en bij voorkeur eigen casuïstiek m.b.t. (complexe) psychodiagnostiek bij ouderen tot je beschikking hebt.

  • Docenten
    drs. Anne Solter

    drs. Anne Solter

    Anne Solter is gezondheidszorgpsycholoog en neuropsycholoog. Ze is werkzaam bij Parnassia (SGGZ), binnen de psychogeriatrie en ouderenpsychiatrie. Ze houdt zich dagelijks bezig met complexe psychodiagnostiek en behandeling.
    Lees meer
  • Literatuur
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
  • Reviews
    Reviews