Interdisciplinair samenwerken rond probleemgedrag in de ouderenzorg  (F2401)

Artsen (specialisten ouderengeneeskunde), verpleegkundig specialisten en psychologen werkzaam in de ouderenzorg

€ 1.275

Inschrijven

Mogelijk t/m 15 oktober 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Heb jij als professional in de ouderenzorg te maken met een toename van complex gedrag en wil je je deskundigheid op dit vlak vergroten? Deze cursus wordt inhoudelijk verzorgd door CCE en is speciaal bedoeld voor specialisten ouderengeneeskunde, psychologen en verpleegkundig specialisten. Je leert hoe je op een geïntegreerde en interdisciplinaire manier kunt omgaan met probleemgedrag, waarbij aandacht is voor de analyse, context, aanpak en samenwerking tussen de betrokken professionals.
 
 • Inhoud

  De toename aan complex gedrag in de ouderenzorg vraagt meer deskundigheid van professionals. Deze cursus richt zich op een geïntegreerde en interdisciplinaire analyse en samenwerking. 

  De vierdaagse cursus gaat over de analyse en aanpak van probleemgedrag in de samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en psychologen.

  Uitgangspunt bij deze cursus is de CCE-visie op probleemgedrag, waarbij de context altijd een belangrijke factor is bij analyse en interventie. Om de interdisciplinariteit te kunnen toepassen heeft het de voorkeur om met meerdere professionals van dezelfde organisatie aan de cursus deel te nemen, dus bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde met een verpleegkundig specialist en/of psycholoog.

  Naast interdisciplinariteit komen ook leiderschap en de samenwerking en afstemming met managers en teams nadrukkelijk aan de orde. Tijdens de cursus werk je aan een eigen casus om een optimale verbinding met de praktijk te maken.

  De studiebelasting is ongeveer twee uur per lesdag.

   

  Wat leer je?

  • Je doet inzicht op over de analyse en aanpak van probleemgedrag in de samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en psychologen.
  • Je leert over de inhoud van de aanpak en je bent bewust van wat dit vraagt van je eigen rol en positie.
  • Je bent in staat om te benoemen wat hiervoor nodig is en hebt een plan van aanpak gemaakt over hoe deze interdisciplinaire samenwerking kan worden verbeterd en vergroot.

  Werkwijze

  Programma op hoofdlijnen
  Dag 1: Interdisciplinaire samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals bij probleemgedrag.

  Dag 2: Inzet van persoonlijk en professioneel leiderschap binnen de interdisciplinaire context rondom probleemgedrag.

  Dag 3: Visie op probleemgedrag. Coaching van teams bij probleemgedrag. Wat is je rol als team bij probleemgedrag?

  Dag 4: Aan de slag met een plan van aanpak. Pas het geleerde toe in de praktijk.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Neem hiervoor contact op met Inge Anthonijsz van CCE (088-44 66 186).

 • Datums

  Datums

  Di. 19 november 2024 van 9.30 - 17.00 uur, Utrecht
  Di. 17 december van 9.30 - 17.00 uur, Utrecht
  Di. 21 januari 2025 van 9.30 - 17.00 uur, Utrecht
  Di. 18 februari van 9.30 - 17.00 uur, Utrecht

  (Omvang: 27 uur)

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat als je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Orthopedagoog-generalist BIG
  • Gz-psycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • Arts
  • Verpleegkundig specialist
  Artsen (specialisten ouderengeneeskunde), verpleegkundig specialisten en psychologen werkzaam in de ouderenzorg.

  Advies: schrijf met één of meer collega’s in
  Deze cursus is bedoeld om de interdisciplinaire samenwerking in de ouderenzorg te bevorderen. Om de interdisciplinariteit te kunnen toepassen krijg je opdrachten om samen met je collega’s met casuïstiek aan de slag te gaan. Wij raden je daarom aan om met meerdere professionals van dezelfde organisatie aan de cursus deel te nemen, dus bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde met een verpleegkundig specialist en/of psycholoog.

 • Docenten
  Liesbeth Bakker

  Liesbeth Bakker


  Liesbeth Bakker is als specialist ouderengeneeskunde vooral werkzaam in de psychogeriatrie. Zij wordt als consulent regelmatig ingezet voor het CCE bij casussen in de ouderenzorg, waarbij sprake is van ernstig en aanhoudend probleemgedrag. Daarnaast is zij aangesloten bij Coaches voor Medici en werkt vanuit haar eigen praktijk als begeleider van Supervisie, Intervisie en Coach. Lees meer
  Gerben Bergsma

  Gerben Bergsma

  Gerben Bergsma is verpleegkundige en werkzaam als consulent bij het CCE en als zelfstandig trainer bij Bergsma Training, Advies & Innovatie.Lees meer
  Priscilla de Graaf

  Priscilla de Graaf

  Priscilla de Graaf is casemanager/consulent bij het Centrum van Consultatie en Expertise (CCE), waar zij ruime ervaring heeft met complexe casuïstiek binnen de GGZ.  Zij heeft jarenlange ervaring als leidinggevende/ teamcoach in de complexe gehandicaptenzorg. Naast haar rol als casemanager werkt zij voor diverse opdrachtgevers als opleider binnen de zorg.  Lees meer
  drs. Femke van der Harst

  drs. Femke van der Harst

  Femke van der Harst is werkzaam als coördinator bij het CCE, zij coördineert trajecten waarin sprake is van ernstig probleemgedrag en een complexe zorgvraag waarbij de betrokkenen vaak handelingsverlegenheid ervaren en de kwaliteit van leven vaak onder druk staat Van oorsprong is Femke gezondheidswetenschapper en verpleegkundig specialist, onder andere in de ouderenzorg. Femke is betrokken als docent bij het leertraject “Samenwerken rond probleemgedrag in de ouderenzorg”.Lees meer
  Robert Teune MSc

  Robert Teune MSc

  Robert Teune heeft als opleider en (team-)coach brede ervaring in de complexiteit van de zorg. Als organisatie-antropoloog richt hij zich op de dynamiek tussen de individuele posities/belangen en die van het collectieve systeem. Als consulent bij het CCE wordt hij gevraagd bij casuïstiek waarin een culturele factor een rol speelt. Als mede-eigenaar van Teamsaanzet is hij als opleider, (team-)coach betrokken bij een breed aanbod voor persoonlijke en professionele ontwikkeling van zorgprofessionals op alle niveaus.Lees meer
 • Literatuur
  Bergsma, G. (2019). De Nooduitgang. Rekladruk.

  Te bestellen via www.denooduitgang.nl
 • Reviews