Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschap  (ST241)

Onderdeel van de opleiding systeemtherapie

€ 5.625

Inschrijven

Mogelijk t/m 1 augustus 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Als systeemtherapeut beschik je over verschillende ingangen om te werken met individuen, paren, gezinnen en grotere systemen. In deze cursus ontdek je via de theorieën en praktijksituaties van de systeembenadering de cognities, ervaringen, emoties en gedragingen van de leden van het systeem en van jezelf. Je leert te bekijken op welk niveau van het systeem verandering in gang te zetten is en hoe je daarmee de basis legt voor een strategie voor verandering. Deze cursus is met een 8,4 beoordeeld.
 
 • Inhoud

  Door met meerdere ideeën naar problemen en oplossingen te kijken, worden cliënt, extra-therapeutische en cliënt-therapeut relatiefactoren (die 70% van het succes van therapieën bepalen) zoveel mogelijk benut.

  Deze cursus is onderdeel van de postmaster opleiding tot systeemtherapeut en kan los gevolgd worden. Lees meer over de gehele opleiding.

  Wat leer je?

  Je raakt middels de verschillende theorieën en praktijksituaties van de systeembenadering zodanig vertrouwd met de cognities, ervaringen, emoties en gedragingen van de leden van het systeem en van jezelf, dat je op een zelfstandige wijze kunt functioneren als systeemtherapeut die kan werken met individuen, relaties, gezinnen en de relatie tussen systemen en grotere systemen. Je dient de mogelijkheid te hebben om tijdens de cursus systemen te kunnen zien.

  Werkwijze

  A. Theoretisch deel
  Je wordt vertrouwd gemaakt met de systeemmodellen. Er wordt meer nadruk gelegd op de overeenkomsten dan de verschillen tussen deze verschillende modellen.
  De cursus is met ingang van 2009, volgens de richtlijnen van de NVRG, uitgebreid met een module Wetenschap in de opleiding (WIO) van 12 uur.

  B. Technisch deel
  Je leert te bekijken op welk niveau van het systeem verandering in gang te zetten is. De taxatie van de structurele, strategische, intergenerationele en cybernetische aspecten van het systeem biedt de bouwstenen voor de strategievorming, die direct of indirect op verandering is gericht. De nieuwste integratieve stromingen en evidence based modellen geven je handvatten om systemische verandering te bewerkstelligen.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 


  - VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.
  - Bij inschrijving op één dag voor drie of meer activiteiten met accreditatie i.h.k.v. de (her)registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP of NVO Orthopedagoog-Generalist, krijg je 10% korting per cursus. Gebruik op je inschrijfformulier kortingscode NIPNVO.

  Let op: wanneer je inschrijft kun je maximaal één kortingscode gebruiken.

  Klassikale lessen

  Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

 • Datums

  Omvang

  22 donderdagen van 14.00-21.00 uur

  Datums

  Do. 5 september 2024 van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 19 september van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 10 oktober van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 17 oktober van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 7 november van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 21 november van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 28 november van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 12 december van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 9 januari van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 23 januari van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 6 februari van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 13 februari van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 6 maart van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 20 maart van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 3 april van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 17 april van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 24 april van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 8 mei van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 22 mei van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 5 juni van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 19 juni van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht
  Do. 3 juli van 14.00 - 21.00 uur, Utrecht

  (Omvang: 132 uur)

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • Psychiater
  • Arts
  • Verpleegkundig specialist
  • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  • Maatschappelijk werker
  • Diagnostisch werkende
  • Vaktherapeut
  Je hebt minimaal een afgeronde bachelor- en masteropleiding op hbo- of universitair niveau in de sociale en/of gedragswetenschappen of in de geneeskunde. Uit je opleiding blijkt een therapeutische oriëntatie door het volgen van de volgende onderdelen: In uitzonderlijke gevallen kun je een afwijkende vooropleiding ter beoordeling van niveau en inhoud voorleggen aan de NVRG. Klik hier voor informatie over het gehele traject en voor contact met de NVRG.
   
  Naast de vooropleidingseisen dien je minimaal twee jaar ervaring te hebben in het werken met systemen. Je moet vanaf het begin van de opleiding gedurende minimaal twee dagen in de week werkzaam zijn op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en eigen casuïstiek in kunnen brengen.

 • Docenten
  drs. Manouche van Alst

  drs. Manouche van Alst

  drs. Jan Baars

  drs. Jan Baars

  Jan Baars is klinisch psycholoog/psychotherapeut en super­visor/opleider/leertherapeut NVRG en NVP. Hij is een kei in het versimpelen van dingen die moeilijk zijn. Jan Baars heeft ruime ervaring in de ggz en de forensische psychiatrie. Hij was vele jaren hoofd van de behandelprogramma’s persoonlijkheidsstoornissen en stemmings- en angststoornissen van de Rembrandthof (GGZ Centraal, Hilversum). Op dit moment werkt hij als systeemtherapeut bij KOOS, specialistische jeugdhulp in Utrecht en bij Autimaat in Doetinchem. Systeemthera­pie is de basis van waaruit hij werkt. Op podia in binnen- en buitenland geeft Jan workshops en lezingen, altijd vanuit passie en creativiteit.
  Hij is (co)auteur van verschillende boeken over het thema relaties zoals ‘Een psychische stoornis heb je niet alleen’, ‘De Ziel van het vak’ en ‘Psychische stoornissen en naastbetrokkenen’. Hij publiceerde over systeemtherapie, persoonlijkheidsstoornissen en (seksueel) geweld binnen families. Hij is opleider en supervisor in de systeemtherapie voor de RINO Groep. Daarvoor ontwikkelde hij recent een programma rondom trauma en systeemtherapie. 

   Lees meer
  drs. Anne Lindenborn

  drs. Anne Lindenborn

  Anne Lindenborn is klinisch psycholoog. Hij is werkzaam bij GGz Centraal, Rembrandthof, afdeling persoonlijkheidsstoornissen.Lees meer
  drs. Merijn öry

  drs. Merijn öry

  Prof. dr. Hugo Quené

  Prof. dr. Hugo Quené

  drs. Lenny Rodenburg

  drs. Lenny Rodenburg

  Lenny Rodenburg is werkzaam als klinisch psycholoog en gezins- en relatietherapeut vanuit haar eigen praktijk in Bussum. In de afgelopen twintig jaar heeft zij gewerkt binnen de kinder, jeugd en volwassenpsychiatrie. Zij is erkend opleider en supervisor vanuit de NVRG en geeft als docent les op de systeemopleiding in Utrecht en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de methodieken Emotion Focused Therapy, Geweldloos verzet / Nieuwe Autoriteit en hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT/ABFT).Lees meer
  drs. Jaap Segaar

  drs. Jaap Segaar

  Werkzaam als klinisch psycholoog en teamleider behandeling bij GGZ Centraal, afdeling voor klinische psychotherapie De Zwaluw, en tevens als Hoofddocent Diagnostiek van de GZ-opleiding V&O Utrecht verbonden aan de RINO Groep.

  Lees meer
 • Literatuur
  • Baars, J. & Meekeren E., van (red). (2013). Een Psychische Stoornis heb je niet alleen, Uitgeverij Boom, Utrecht (ISBN 9789461058188).
  • Jesserun, N. & Warring, R. (2018). Verschillen omarmen. Transcultureel Systemisch Werken. 2de herziene druk. Coutinho Bussum (ISBN 9789046906231).
  Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.
 • Reviews