Conflicten in therapiegroepen: constructief benutten  (A2578)

€ 350

Inschrijven

Mogelijk t/m 10 maart 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Bij groepstherapie kunnen conflicten tussen de groepsleden en tussen groepsleden en therapeut soms uitgroeien tot escalaties. In deze cursus leer je hoe je conflictsituaties in therapiegroepen constructief kunt benutten. Hoe ontstaan destructieve groepsprocessen, welke fasen van groepsontwikkeling zijn er, hoe hanteer je conflicten in elke fase en welke concrete interventies kun je inzetten?
 
 • Inhoud

  Nederland kent een grote diversiteit aan psychologische, psychiatrische en psychotherapeutische behandelingen in een groep. Vaak zijn de behandelingen effectief gebleken in een individueel format, maar ontstaan er conflicten in groepsvorm bij de behandeling van patiënten met complexe problematiek. Conflicten tussen de groepsleden en tussen groepsleden en therapeut kunnen uitgroeien tot escalaties ten gevolge van wederzijds onbegrip en leiden tot destructieve processen als splitsen en acting-out. Dit alles met een onveilige werksfeer, vroegtijdige beëindiging en iatrogene schade als gevolg.   

  Kunnen conflicten ook de ontwikkeling van een veilige en productieve werksfeer bevorderen? En zo ja: hoe begeleid je een therapiegroep in zo’n ‘gezonde’ conflictsituatie? Dat leer je tijdens deze cursus. De cursus gaat in op het ontstaan van destructieve groepsprocessen, de fasen van groepsontwikkeling en conflictdriehoeken. Je leert hoe je in welke fase conflicten hanteert, om de therapiegroep te helpen aan de taak te blijven werken en stagnatie tegen te gaan. Je krijgt een aantal concrete interventies aangereikt.

  Wat leer je?

  Het doel van de cursus is: het vergroten van je competentie om conflictsituaties in therapiegroepen constructief te kunnen benutten.

  Werkwijze

  Tijdens de cursus wordt theorie afgewisseld met rollenspel en geïllustreerd met videomateriaal. De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

 • Datum
  Ma. 14 april 2025 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 6 uur)
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Psychiater
  Gz-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters, al dan niet in opleiding. Deelnemers hebben enige basiskennis van groepsprocessen, gelijkwaardig aan bijvoorbeeld een basiscursus groepsdynamica, en geven twee jaar of langer psychotherapeutische of psychologische behandelingen in groepsverband.

 • Docenten
  drs. Jan Bernard

  drs. Jan Bernard

  drs. Jan Bernard is Klinisch Psycholoog en Supervisor Vgct. Hij heeft meer dan 40 jaar werkervaring in de specialistische en forensische GGZ (RIAGG, de Waag Amsterdam, Sinai Centrum Amersfoort). Hij schreef het zelfhulp/opleidingsboek  “Over de Rooie ”. Momenteel is hij werkzaam als   Workshopgever en als co–docent  aan de Radboud Universiteit.Lees meer
  drs. Mirjam Hospers

  drs. Mirjam Hospers

  Mirjam Hospers is gezondheidszorg-psycholoog, supervisor bij de VGCT en EMDR practitioner. Zij werkt in haar eigen praktijk: De groene praktijk, gevestigd in Utrecht.Lees meer
 • Reviews