Angst na Kanker  (B2512)

Wat te doen bij angstklachten na ziekte?

€ 435

Inschrijven

Mogelijk t/m 13 februari 2025,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Angstklachten na ziekte komt voor bij een op de drie kankerpatiënten. In deze cursus leer je angsten herkennen en behandelstrategieën toepassen, aan de hand van het acroniem HOPPA: Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren. Dankzij een combinatie van theorie en praktische oefeningen heb jij straks meer inzicht in de ondersteuning van kankerpatiënten met angsten.
 
  • Inhoud

    ‘De lessen hebben veel afwisseling met rollenspellen, discussie en uitleg waardoor de dag boeiend bleef. Hele prettige manier van lesgeven door de docent, met een heldere uitleg, praktische handvatten en tips.’

    Oud-deelnemer

    Angst na ziekte, zoals na kanker, komt veel voor en is begrijpelijk. Veel patiënten zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger zal worden. Zo'n een op de drie kankerpatiënten heeft jarenlang last van forse angstklachten die hun leven in de weg zitten, ook bij curatieve behandelingen. Die patiënten piekeren veel, laten zich niet makkelijk geruststellen, hebben slaapproblemen, controleren zichzelf overmatig en hebben spanningsklachten. Toch is nog onbekend dat angst voor recidive goed te begeleiden en te behandelen is.

    In deze cursus leer je angsten herkennen en behandelstrategieën toepassen zodat patiënten minder last hebben van onzekerheid en angst over de toekomst. Dit wordt gedaan aan de hand van het acroniem HOPPA. HOPPA staat voor Herkennen, Onderzoeken, Praten, Proberen en Accepteren. Je krijgt inzicht in de online zelfhulp training www.minderangstnakanker.nl, die jouw cliënten kunnen volgen. Ook leer je hoe je jouw cliënten hierin kunt begeleiden met cognitief gedragstherapeutische interventies.

     

    Wat kun je verwachten?

    Introductie, kennismaking, doelen, uitleg acroniem HOPPA:

    • Herkennen: prevalentie en symptomatologie
    • Onderzoeken: diagnostiek en differentiaal diagnostiek. Waarin overlapt angst voor recidive met andere angsten? Hoe leer je de specifieke angst van jouw cliënt kennen? In welke context kun je dit plaatsen? Wanneer verwijs je door?
    • Praten en Proberen: begeleiding en behandelstrategieën. Wat kun je doen en hoe kun je jouw cliënten helpen? Een inventarisatie van mogelijkheden.
    • Accepteren: omgaan met de menselijkheid van de cliënt en van jou als hulpverlener. Hoe help je jouw cliënten zich te verhouden tot een toekomst met onzekerheid en die eindig kan zijn? Angst in de palliatieve fase.
    • Online begeleiding met www.minderangstnakanker.nl. Hoe begeleid ik mijn cliënten met e-health? Oefenen met online. Een kijkje in de keuken van cognitieve gedragstherapeutische interventies.

    Wat leer je?

    • Je doet meer inzicht op over de ondersteuning van patiënten met angst voor kanker.

    Werkwijze

    Deze uitvoering vindt deels klassikaal plaats en deels online, meestal via Zoom. Ook in de online lessen is veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Datums

    Do. 20 maart 2025 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Do. 22 mei van 9.30 - 12.30 uur, Utrecht

    (Omvang: 9 uur)

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Basispsycholoog
    • Geestelijk verzorger
    • POH-GGZ
    • Hbo-verpleegkundige
    • Maatschappelijk werker

  • Docenten
    bc. Coen Völker

    bc. Coen Völker

    Coen Völker is GZ-psycholoog BIG (en eerstelijnspsycholoog NIP 2008-2018). Hij is werkzaam bij het Helen Dowling Instituut (GGZ voor oncologie) en heeft een eigen eerstelijnspsychologenpraktijk voor supervisie en onderwijs in regio Nijmegen. Hij was 3 jaar bestuurslid van de Vereniging Voor Mindfulness, is categorie 1 lid van de VMBN, volgde training in MBSR en MBCT, en is supervisor en docent bij de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness in Nijmegen. Hij heeft mindfulness toegepast in groepen, individueel en online. Hij is ook co-auteur van het boek: Angst na Kanker (Verhulst & Völker, 2018).en Fear of Cancer. A 5-step program to live with uncertainty and fear of recurrence (Völker, 2021). In 2019 maakte hij de podcastserie Fear of Cancer en in 2021 volgde de 18-delige videoserie Angst na Kanker waarin hij collega’s in de psychosociale oncologie interviewde over angstige patiënten. Lees meer
  • Literatuur
    Verplichte literatuur:
    • Verhulst. J. & Völker. C. (2018). Angst na kanker. Lannoo. ISBN: 9789401446877
  • Reviews
    Reviews