Omgaan met psychosen en andere psychiatrische klachten  (D2481)

Een herstelgerichte mensvisie maakt het verschil

€ 710

Inschrijven

Mogelijk t/m 22 augustus 2024,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Het is zinvol om vanuit een holistische kijk, en met gebruik van een herstelgerichte visie, te werken als je met psychosen en/of andere psychiatrische klachten te maken hebt.
 
  • Inhoud

    Het doel van de training is dat deelnemers over de vaardigheden beschikken om mensen met psychische klachten en/of eventueel een licht verstandelijke beperking, te ondersteunen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Je leert binnen deze training daarom vaardigheden op verschillende levensgebieden.

    Achtergrond van de methoden 
    Samen vormen de vier kernhandelingen het beeld van een herstel ondersteunend begeleidingsproces. Het belang hiervan voor de Liberman modules is dat ‘Verstaan’ ook inhoudt: een beter beeld krijgen van waar cliënt sterk in is en wat de kwetsbare kanten zijn. En dit is nodig om de Liberman Modules goed in te zetten. Want deze zijn gericht op de kwetsbare kanten van de cliënt. De sterke kanten heb je nodig om de modules goed in te zetten. De inzet van de modules valt feitelijk onder ‘Verzekeren’. Want ‘Verzekeren’ gaat over kwetsbaarheid: hoe we deze kunnen compenseren of verminderen. En daar zijn de Liberman modules zeer geschikt voor.
     
    Kort samengevat
    De gebruikte principes uit deze module komen uit de herstelbenadering. Verder wordt er gebruik gemaakt van principes uit de leertheorie en gedragstherapie. Psycho-educatie en het oplossen van problemen zijn belangrijke ingrediënten binnen deze trainingen, net als de presentiebenadering. Wil jij anderen helpen om hun kwetsbaarheid te leren compenseren of te verminderen? En wil jij daarnaast je trainer skills verbeteren? Dan is deze training echt iets voor jou.  

    Wat leer je?

    • Je leert de vier kernhandelingen, zoals omschreven binnen het SRH model, zien als basis voor herstelgericht werken.
    • Je doet ervaring op met het herkennen van welke waarschuwingssignalen vaak voorkomen bij blijvende en/of terugkerende psychiatrische klachten.
    • Je doet inzicht op over omgaan met alcohol en drugs in het kader van gezond en vitaal worden en/of blijven. 
    • Je ontwikkelt vaardigheden in informatie verzamelen over de medicatie (bijvoorbeeld antipsychotische medicatie of medicatie tegen stemmingsproblemen).
    • Je leert over correct gebruik van medicijnen en evaluatie van effecten
    • Je doet ervaring op met herkennen van de bijwerkingen van medicatie
    • Je bent in staat om problemen met medicatie te bespreken.
    • Je ontwikkelt vaardigheden in eventueel omgaan met langwerkende medicatie per injectie.

    Toetsen

    De cursus wordt getoetst op lesdag twee, met een proef van bekwaamheid.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datums
    Lesdata

    Datums

    Ma. 26 september 2024 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Ma. 30 september van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    (Omvang: 12 uur)

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    Verpleegkundige, maatschappelijk werker, Agoog, psycholoog en ervaringsdeskundige die op minimaal hbo-niveau functioneren.
    Werk je al met een gedegen herstelgerichte mensvisie (zoals bijvoorbeeld SRH) of wil je hier mee gaan werken dan sluit deze training alvast erg mooi aan. Ook de mensen die eerder zijn opgeleid binnen de Liberman  methoden gaan nieuwe handvatten en inzichten opdoen die passend zijn bij de herstelgerichte hulpverlening.

  • Docenten
    Carolien van Aar

    Carolien van Aar

    Mark Hermsen

    Mark Hermsen

    Mark Hermsen is Praktijkopleider bij Pro Persona & Pompestichting en Senior verpleegkundige bij FPA Kompas, Pompestichting
    Lees meer
    Roderick Jansen

    Roderick Jansen

    Roderick Jansen is manager opleidingen ontwikkeling en kerndocent bij de RINO Groep. Daarnaast is hij vaardigheidstrainer en gecertificeerd management consultant. Hij heeft als achtergrond HBO-V en MGZ-GGZ opleiding (sociale psychiatrische verpleegkundige). Met ervaring in de verslavingszorg en eerste psychosen behandeling.Lees meer
  • Literatuur

    Voor deze training ontvang je twee werkboeken voor jou als trainer, deze zijn bij de cursusprijs inbegrepen, en voldoende handvatten om de vaardigheid relationeel en herstelgericht te leren toepassen. Verder heb je toegang tot een online leeromgeving met filmmateriaal.

  • Reviews
    Reviews