Single Session Therapy  (D2471)

€ 595

Inschrijven

Mogelijk t/m 6 november 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Het idee achter Single Session Therapy is dat uitdagingen en obstakels een normaal onderdeel van ieders leven zijn en dat we daar allemaal wel eens hulp nodig bij hebben. Soms van een professional. Je krijgt kennis over de uitgangspunten en werkzame elementen van SST. Je ontdekt en ervaart het effect van SST, zowel vanuit de therapeutische invalshoek als vanuit het cliëntperspectief.
Na afloop van de training ben je in staat om effectieve SST-sessies aan te bieden aan cliënten.
 
 • Inhoud

  Single Session Therapy (SST) of ‘One At a Time (OAAT) therapy’ wordt in o.a Amerika, Australië en Engeland sinds eind jaren 80 gebruikt en onderzocht. Het idee achter SST is dat uitdagingen en obstakels een normaal onderdeel van ieders leven zijn en dat we daar allemaal wel eens hulp nodig bij hebben. Soms van een professional. SST is een manier van werken, een attitude. Een nieuwe manier om je therapeutische kennis en ervaring toe te passen en daarmee het aanbod voor je cliënten te vergroten. De ervaring leert dat één goed gesprek op het goede moment vaak genoeg is om weer verder te kunnen. SST is ontwikkeld om alles uit dat gesprek te halen zodat iemand daarna goed zelf verder kan.

  De kern van SST is dat elke sessie op zich staat, compleet is. Dat betekent niet dat er geen vervolg kan zijn. De sessie starten met het idee dat dit de enige kan zijn. Dit helpt de cliënt en de behandelaar om samen te werken om alles uit die ene sessie te halen. In de wetenschap dat er altijd meer hulp beschikbaar is als daar behoefte aan is. 

  Belangrijke pijlers van SST zijn:

  • Kracht van de cliënt: mensen hebben in principe alles in huis om goed met moeilijkheden om te gaan. Vaak is alleen een zetje in de goede richting nodig om de eigen vaardigheden en hulpbronnen in te zetten. Mensen weten zelf het beste wat voor ze zal werken en wat niet.
  • Timing: als mensen direct terecht kunnen op het moment dat ze daar behoefte aan hebben kan snel bijgestuurd worden met gebruik van de motivatie, de urgentie van het moment. De wetenschap dat er altijd hulp beschikbaar kan helpend zijn. De band wordt alleen niet opgebouwd met de individuele coach, maar met de organisatie.
  • Focus: de sessie richt zich op de huidige situatie, op één vraagstuk; wat speelt er en waar wil de cliënt mee naar buiten? Het gaat er om wat iemand daar nu zelf mee kan en wil, niet om de ontstaansgeschiedenis en een uitgebreide casus conceptualisatie.
  • Mindset: de overtuiging dat één sessie een waardevolle verandering op kan leveren. Veel onderzoek laat zien dat mensen sterke verbetering ervaren aan het begin van het therapietraject en dat het effect per sessie afneemt naarmate de therapie langer duurt.
  In deze training leer je over het ontstaan van en de gedachte achter SST. Uiteraard gaan we in op (contra-)indicaties en wat SST van een behandelaar vraagt. De training is vooral praktijkgericht. Je leert er ervaart de verschillende fases die een Single Session in zich heeft. Je oefent met elkaar en op elkaar. Je neemt hiervoor zelf een (aantal) eigen gespreksonderwerpen mee. Door met echte, persoonlijke onderwerpen te werken, ervaar je hoe een sessie werkelijk verloopt. Na het oefenen is er steeds uitgebreid de ruimte om vragen te stellen en ervaringen te bespreken.
   

  Wat leer je?

  • Je leert over de uitgangspunten en werkzame elementen van SST.
  • Je doet ervaring op met hoe je je eigen therapeutische kennis en ervaring kunt inzetten in een SST-kader. Je ontdekt en ervaart het effect van SST, zowel vanuit de therapeutische invalshoek als vanuit het cliëntperspectief.
  • Je bent in staat om effectieve SST-sessies aan te bieden aan cliënten.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

  Klassikale lessen

  Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

 • Datums
  Wo. 11 december 2024 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Wo. 18 december van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 12 uur)
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • Orthopedagoog
  • Toegepast psycholoog
  • POH-GGZ
  • Maatschappelijk werker

 • Docenten
  Helen van Empel

  Helen van Empel

  Helen is psycholoog, medeoprichter van Kick your Habits (GGZ verslavingszorg), oprichter van One Session en directeur van Yet. Ze werkt als SST-therapeut bij One Session/Yet en als relatietherapeut/schematherapeut in eigen praktijk.Lees meer
  drs. Ilonka Hanneman

  drs. Ilonka Hanneman

  Ilonka is psycholoog met ruim 20 jaar ervaring. Ze werkt als trainer en coach in het bedrijfsleven en als psycholoog bij One Session.Lees meer
 • Literatuur
  Verplichte literatuur:
  • Dryden, W. (2023). Single-Session Therapy (SST): 100 Key Points and Techniques. Taylor & Francis Ltd. ISBN 9781032478784
 • Reviews