Affect Fobie Therapie (AFT)  (D2465)

Integratieve behandeling van angst, depressie en persoonlijkheidsstoornissen

€ 1.125

Selecteer uitvoering:
Inschrijven wachtlijst

Mogelijk t/m 26 juli 2024

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Een affectfobie is een (onbewuste) angst voor verlangens en gevoelens. Om deze interne fobie te behandelen, wordt steeds vaker Affect Fobie Therapie (AFT) ingezet. Deze korte, integratieve behandeling is zeer geschikt voor patiënten met een depressieve of angststoornis of een Cluster C persoonlijkheidsstoornis. Met behulp van onder meer de conflict- en personendriehoek van Malan werk je aan herstructurering van de afweer, het gevoel en het zelfbeeld van de patiënt en diens beeld van de ander.
 
 • Inhoud

  Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven, helpen om (de juiste) keuzes te maken, dicht bij anderen te zijn en grenzen te stellen als dat nodig is. Gevoelens kunnen ook beangstigend zijn, dan kunnen we een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, vervreemden van anderen, durven niet meer kwetsbaar te zijn en missen plezier in ons leven. Doordat we onze gevoelens hebben weggestopt, verdwijnt ook onze spontaniteit en kunnen we last krijgen van spanning, onrust, een moe en uitgeput gevoel en vage lichamelijke klachten. We worden ontevreden over ons werk of onze relaties en durven ons daarin niet te laten gelden. In zulke gevallen kan een therapie die focust op de angst voor gevoelens behulpzaam zijn. Affect Fobie Therapie (AFT) heeft als doel vermijding te doorbreken, angst voor gevoelens te overwinnen en activerende gevoelens te kunnen ervaren en hieraan op een passende manier uiting te geven.

  De AFT is een integratieve behandeling die steeds meer wordt toegepast in de ambulante en semi-ambulante GGZ. AFT valt onder de kortdurende psychodynamische psychotherapieën en is een evidence based behandeling voor patiënten met een depressieve of angststoornis en voor patiënten met een Cluster C persoonlijkheidsstoornis (vermijdende, afhankelijke of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis). AFT wordt toegepast als basis GGZ (BGGZ) en als specialistische GGZ (SGGZ) behandeling. In AFT zijn experiëntiële en cognitief gedragstherapeutische technieken geïntegreerd. De basis van AFT is het psychodynamisch model.

  McCullough, de ontwerper van AFT, vertaalde de tegenstelling tussen de gevoelens en de daarmee geassocieerde angst - in de psychoanalytische theorie aangeduid als een psychodynamisch conflict - in de gedragstherapeutische term affectfobie. De fobie is in dit geval geen angst voor iets buiten de persoon, zoals ruimtes, tunnels of spinnen, maar (onbewuste) angst voor verlangens en gevoelens in de persoon: een interne fobie. De therapeut kan deze fobie behandelen als een externe fobie met behulp van de gedragstherapeutische techniek systematische desensitisatie (exposure, responspreventie en angstregulatie).

  AFT gebruikt als psychodynamisch werkmodel de conflict- en personendriehoek van Malan. De klacht wordt gezien als een manifestatie van een intern conflict tussen een gevoel of verlangen en een remmende angst. Dit conflict brengt de afweer in stelling. Doel van AFT is de afgeweerde gevoelens weer toe te laten en deze te leren hanteren. Daarnaast is AFT erop gericht het vaak negatief gekleurde zelfbeeld en het beeld van de anderen te veranderen. Dit helpt de patiënt open te staan voor eigen gevoelens en die van anderen.

  AFT is gebaseerd op de aanname dat veel vormen van psychopathologie geworteld zijn in een angst voor gevoelens: een affectfobie. De vermijdende persoonlijkheidsstoornis kan bijvoorbeeld voortkomen uit een affectfobie of angst voor persoonlijk contact of voor intimiteit. AFT richt zich op de onderliggende oorzaak of de bron van de symptomen.

  AFT heeft drie doelen:

  • herstructurering van de afweer
  • herstructurering van het gevoel
  • herstructurering van het zelfbeeld en het beeld van de ander
  AFT gebruikt als psychodynamisch werkmodel de conflict- en personendriehoek van Malan. De klacht wordt gezien als een manifestatie van een intern conflict tussen een gevoel of verlangen en een remmende angst. Dit conflict brengt de afweer in stelling. Doel van AFT is de afgeweerde gevoelens weer toe te laten en deze te leren hanteren. Daarnaast is AFT erop gericht het vaak negatief gekleurde zelfbeeld en het beeld van de anderen te veranderen. Dit helpt de patiënt open te staan voor eigen gevoelens en die van anderen.

  AFT is gebaseerd op de aanname dat veel vormen van psychopathologie geworteld zijn in een angst voor gevoelens: een affectfobie. De vermijdende persoonlijkheidsstoornis kan bijvoorbeeld voortkomen uit een affectfobie of angst voor persoonlijk contact of voor intimiteit. AFT richt zich op de onderliggende oorzaak of de bron van de symptomen.
  • Indicatiestelling AFT en formulering van de behandelfocus
  • Herstructurering van de afweer en van het gevoel
  • Ontwikkeling van het zelfbeeld, van zelfcompassie en van de ontvankelijkheid voor eigen gevoelens en behoeftes
  • Ontwikkeling van een reëel beeld van anderen
  • De afronding van de therapie en terugval
  Om deel te kunnen nemen aan deze cursus ben je (in opleiding tot) GZ-psycholoog, eerstelijnspsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater.

  Na succesvolle afronding van de basiscursus kun je bij ons ook de Affect Fobie Therapie (AFT) - Vervolgopleiding volgen. 

  Wat leer je?

  • Je doet inzicht op over de conflict- en personendriehoek van Malan.
  • Je bent in staat om klachten te vertalen in een innerlijk conflict en afweermechanismes te herkennen en te bewerken.
  • Je leert de methoden van gevoelsbewerking en angstregulering te hanteren.
  • Je ontwikkelt vaardigheden bij het helpen van de patiënt bij de herstructurering van het zelfbeeld en het beeld van anderen.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Toetsen

  De eindtoets bestaat uit een casusbeschrijving met een uitgewerkte conflict- en personendriehoek, en een behandelplan.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

 • Datums
  Vr. 30 augustus 2024 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Vr. 20 september van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Vr. 11 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Vr. 25 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 24 uur)
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Psychiater

 • Docenten
  drs. Marjolijn Nijrolder

  drs. Marjolijn Nijrolder

  Marjolijn Nijrolder is klinisch psycholoog/psychotherapeut en specialistische groepspsychotherapeut NVGP en AFT therapeut. Zij is opleider bij de NVGP en supervisor NVGP en NVP. Ook geeft zij supervisie en werkbegeleiding aan collega’s in opleiding.
  Zij heeft ruim 25 jaar ervaring als behandelaar binnen de S-GGZ. Zij werkt binnen het Centrum Adolescentenpsychiatrie van Reinier van Arkel ’s-Hertogenbosch. Naast het geven van individuele- en groepspsychotherapie werkt zij voornamelijk als hoofdbehandelaar binnen deeltijdbehandelingsgroepen voor adolescenten en jong-volwassenen. Hier worden jongeren behandeld met ernstige persoonlijkheidsproblematiek middels de AFT methodiek alsook de MBT methodiek.Lees meer
  drs. Miriam Saschowa

  drs. Miriam Saschowa

  Miriam Saschowa is klinisch psycholoog/psychotherapeut en specialistisch groepspsychotherapeut NVGP en AFT therapeut.
  Zij heeft ruim twintig jaar ervaring als behandelaar binnen de GGZ. Sinds 2006 werkt zij in de functie van klinisch psycholoog bij Altrecht, op de afdeling Kortdurende Klinische Psychotherapie- AFT (KKP). In 2014 heeft zij de deeltijdbehandeling Affect Fobie Therapie opgericht. Op deze afdelingen behandelt zij patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. De groepsdynamische en milieu therapeutische visie staat daarbij op de voorgrond. Daarbij werkt zij in individuele en groepspsychotherapie met het psychodynamische behandelmodel van Affect Fobie Therapie (AFT).
  Miriam is erkend als opleider voor de NVGP en zij geeft de cursussen Groepsdynamica en Groepspsychotherapie en in AFT. Daarnaast heeft zij een rol in het opleiden van professionals in de GGZ middels het geven van werkbegeleiding en supervisie.
  Lees meer
 • Literatuur
  Verplichte literatuur:
  • Dam, Q.D. van. Affectfobietherapie in de praktijk. Amsterdam: Hogrefe (2e druk 2020). ISBN: 9789492297013
 • Reviews
  'Smaakt naar meer'
  Inspirerend (smaakt naar meer), afwisselend en direct toepasbare stof. - Anoniem
  'Zelden vul ik een evaluatie zo extreem positief in'
  Zelden vul ik een evaluatie zo extreem positief in. Ik werk al langer psychodynamisch maar dit model helpt mij om actiever te zijn en 'koers te houden'. Ik heb met heel veel plezier de cursus gevolgd, maar ben vooral heel enthousiast over het model en hoe het mijn werk effectiever maar vooral leuker maakt! - Anoniem