Signs of Safety biedt een benaderingswijze voor de hulpverlening wanneer het gaat om onveiligheid van kinderen. Deze benadering is in de jaren 90 door Andrew Turnell en Steve Edwards ontwikkeld met medewerking van ruim 150 hulpverleners. Centraal staat de samenwerkingsrelatie met de cliënt in situaties van kindermishandeling, verwaarlozing of misbruik. Het streven is om de veiligheid van kinderen te waarborgen. Vanuit de samenwerking wordt gewerkt aan een veiligheidsplan. Binnen Signs of Safety is oplossingsgericht werken de grondhouding. Het betrekken van het netwerk van het gezin is een voorwaarde. Daarnaast worden er elementen van de systeemtheorie en de narratieve therapie gebruikt. Het is een benadering die vooral practice based ontwikkeld is en nog steeds verder ontwikkeld wordt dankzij de input van hulpverleners van over de hele wereld. In deze cursus wordt de basis behandeld waarbij de link wordt gelegd met de Nederlandse praktijk.
De vierdaagse Basistraining Signs of Safety leert hoe je procesmatig aan het werk gaat om samen met het gezin, de minderjarig en het betrokken netwerk een veiligheidsplan te maken. Signs of Safety moet niet worden gezien als een eindproduct. Het is een doorgaand proces dat zich zal blijven ontwikkelen. Het is belangrijk als je een plan hebt gemaakt voor acute veiligheid, uiteindelijk een plan te maken voor structurele veiligheid.
Je gaat leren hoe te onderzoeken, analyseren, beoordelen en uiteindelijk te handelen bij (vermoedens) van een onveilige situatie van de minderjarige. Onderzoeken aan de hand van het Framework – Drie kolommen – en hoe je de informatie gedetailleerd analyseert naar de 7 categorieën en zo omschrijft dat het gezin begrijpt wat de zorgen zijn en wat er moet gebeuren wil de jeugdzorg organisatie gerust gesteld zijn. Je leert hoe je de Mijn Drie Huizen in te zetten, niet als een losse tool, maar als de stem van het kind en waar in het proces. Op weg naar het Veiligheidsplan en hoe je deze vertaalt naar het Woord & Beeld Verhaal.
Vierdaagse basistraining Signs of Safety (A2525)
€ 1.095
Selecteer uitvoering:
Mogelijk t/m 9 december 2024,
tenzij eerder vol
- Inhoud
Wat leer je?
- kennis van de uitgangspunten van Signs of Safety
- kennis en vaardigheden m.b.t. het gebruik van het framework
- vaardigheden in het bespreken van onveiligheid in complexe gezinssystemen
- vaardigheden om in het contact met cliënt en netwerk te focussen op veiligheid waar het kind centraal staat
- vaardigheden om de oplossingsgerichte communicatie aan te scherpen om hiermee bodemeisen te stellen
- kennis van het opstellen van een veiligheidsplan
Werkwijze
In de vier dagen ga je zowel theoretisch als praktisch aan de slag:
- introductie Signs of Safety versus oplossingsgericht werken
- onderzoeken – analyseren – beoordelen vanuit partnerschap met het gezin en netwerk
- praat met mij en geef mij uitleg
- veiligheidsplan en traject
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. Cordaan Jeugd te Amsterdam en Amaryllis te Leeuwarden.
- Datums
Datums
13 en 27 januari, 10 februari, 10 maart 2025Locatie
Utrecht - Accreditatie
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals33 punten deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen, 33 punten deskundigheidsbevordering Maatschappelijk Werkers, 33 punten deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen
- SKJ hbo - Herreg. Jeugdzorgwerker/Jeugd- en gezinsprofessionals33 punten Formeel leren - Blended learning
- (Her)registratie Vaktherapeut - Register Vaktherapie31 punten beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Basispsycholoog
- Toegepast psycholoog
- POH-GGZ
- Ggz-agoog
- Jeugdverpleegkundige
- Jeugdzorgwerker
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Vaktherapeut
- Vaktherapeut (speltherapie)
- Leerkracht/leerlingbegeleider/RT'er
-
Docenten
Petra Rozeboom
Ik werk sinds 1992 in de jeugdhulpverlening, van 1992 tot 2005 bij verschillende zorgaanbieders zoals Hulp aan Huis IOG/ Voorziening voor Pleegzorg/ Accare Kinder- en Jeugd Psychiatrie. Vanaf 2005 ben ik werkzaam bij Jeugdbescherming Noord (voormalig Bureau Jeugdzorg Drenthe), eerst als casemanager- ggz, daarna als gezinsvoogd en sinds januari 2010 als Werkbegeleider eerst voor gespecialiseerd casemanagement (vrijwillig kader) en nu voor de afdeling Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.
Vanaf 2006 heb ik meerdere opleidingen Signs of Safety, gevolgd bij Andrew Turnell. In mijn werk bij Jeugdbescherming Noord geef ik vanaf 2007 uitvoering aan het opstellen van veiligheidsplannen, coachen van medewerkers in het werken volgens Signs of Safety en draag mede de verantwoordelijkheid voor het implementeren van Signs of Safety binnen Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen (JBN). Sinds 2016 ben ik betrokken bij de nieuwe ontwikkeling Signs of Succes JR 2.0 dit is een samenwerking tussen JBN en WSG.
Vanaf oktober 2018 - maart 2020 was ik teamleider van Ouder-Kind Huis en ambulant team bij een midden-grote jeugdzorgaanbieder Het SamenHuis. Hier was ik mede verantwoordelijk voor het implementeren van de benaderingswijze Signs of Safety.
Sinds de invoering van de licentie Signs of Safety ben ik een erkende Signs of Safety trainer. Vanuit de licentie worden er voorwaarden aan mij als trainer gesteld (voor informatie hierover zie www.resolutionsconsultancy.com).
Ik heb een trainersopleiding afgerond in 2009 en geef nu als freelancer diverse trainingen/ coaching trajecten en intervisie vanuit mijn eigen bedrijf ROOS Consultancy waardoor ik bij verschillende hulpverlenende organisaties Signs of Safety trainingen heb gegeven en aansluitend coaching trajecten t.a.v. het werken met Signs of Safety in de praktijk. Instanties in Nederland, België; maar ook in Zweden. Verder geef ik ook andere trainingen, workshops en intervisietrajecten.Lees meer - LiteratuurAanbevolen literatuur
- Edwards, S. & Turnell, A. (2009). Veilig opgroeien (1e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9789031361564
- The Signs of Safety workbook. www.signsofsafety.net/product/signs-of-safety-workbook/
- Safety Planning Workbook. www.signsofsafety.net/product/safety-planning-workbook-pdf-download/
- Reviews