Positieve psychologie in de praktijk  (A2546)

Geen klachten maar krachten

€ 545

Inschrijven

Mogelijk t/m 6 februari 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Positieve psychologie heeft de laatste 20 jaar enorm aan terrein gewonnen. Waar traditionele psychologie zich vooral bezighoudt met tekortkomingen en het verminderen van pathologie, richt positieve psychologie zich juist op het versterken van positieve eigenschappen van mensen, zoals hun kwaliteiten en vaardigheden. Er wordt echter niet exclusief naar het positieve gekeken. Juist de erkenning van het negatieve én het positieve resulteert in een completer beeld van het menselijk functioneren.
 
 • Inhoud

  Positieve psychologie richt zich op het versterken van positieve eigenschappen van mensen zonder de negatieve kanten van het leven te ontkennen, zoals pijnlijke emoties, falen en andere problemen. In deze cursus maak je je deze manier van werken eigen. Je oefent met bewezen effectieve interventies en technieken en verdiept je in de theorieën en processen die daarvoor de basis vormen. Door zowel het positieve als het negatieve te erkennen, benader je de mens in het geheel van zijn functioneren.

  Deze verdiepende nascholingscursus is opgebouwd uit vier pijlers:

  1. Positief-Psychologische kijk op duurzaam welbevinden: Het PERMA-model of Well-being
  2. Positief-Psychologische kijk op persoonlijkheidsstoornissen: Over- and under-use of Character Strengths
  3. Positief-Psychologische kijk op hechtingsstoornissen: Secure Base (Personal) Leadership
  4. Positief-Psychologische kijk op Trauma: Post-Traumatische Groei
  Op de eerste dag staan de vijf elementen van de gezaghebbende Well-Being Theory van prof. M. Seligman staan centraal: Positive Emotions, Positive Relationships, Engagement (Flow), Accomplishment & Meaning (Het PERMA-model). En ook de Broaden-and-Build Theory of Positive Emotions van prof. B. Fredrickson en de Flow-Theory van prof M. Csíkszentmihályi komt uitgebreid aan bod, zowel wat betreft theorie en effectonderzoek als wat betreft verdiepende evidence-based positief-psychologische interventies. Tevens wordt op deze dag uitgebreid ingegaan op hoe over- en under-use van Character Strengths gezien kan worden als een meer positieve benadering van persoonlijkheidsproblematiek.

  Op de tweede dag is er vervolgens uitgebreid aandacht voor Secure Base Personal Leadership als een positieve psychologische manier voor het omgaan met cliënten met hechtingsproblematiek, en voor evidence-based interventies op het gebied van Post Traumatische Groei als een positief psychologische manier voor het omgaan met cliënten met trauma (waarbij ook aandacht is voor evidence-based interventies die voortkomen uit de Polyvagaaltheorie).

  Wat leer je?

  • Je leert een rijk scala aan verdiepende evidence-based interventies en technieken flexibel in te zetten binnen je eigen vakgebied.
  • Je doet inzicht op over de psychologische theorieën en processen die aan deze interventies en technieken ten grondslag liggen.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

 • Datums

  Omvang

  2 donderdagen van 9.30-16.30 uur

  Datums

  13 en 27 maart 2025

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Basispsycholoog
  • POH-GGZ
  • Sociaal pedagogisch hulpverlener
  • Maatschappelijk werker
  • Vaktherapeut
  Gz-psycholoog BIG, Basispsycholoog, POH-GGZ, Sociaal pedagogisch hulpverlener, Maatschappelijk werker en Vaktherapeut

 • Docenten
  Pascal Rijnart

  Pascal Rijnart

  Pascal Rijnart (1974) is GZ-psycholoog, Registerpsycholoog NIP en Arbeids- en Organisatiepsycholoog/Master in Management Consultancy. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring in psychologie werkzaamheden in diverse werkomgevingen, zoals GGZ volwassenen intramuraal, FACT, poliklinisch, in de kind & jeugdzorg en het sociaal domein. Hierbij heeft hij al sinds 1998 bij de start van zijn consultancy-carrière in het bedrijfsleven een passie voor Positieve Psychologie. Hij draagt zorg voor het (terug) verbinden van mensen met de natuur en het integreren van op kracht gerichte positieve gezondheid in traumabehandelingen.Lees meer
  Sven-Eric Roovers

  Sven-Eric Roovers

  Sven-Eric Roovers (1969) is GZ-psycholoog en Psychotherapeut (niet praktiserend). Hij heeft meer als 25 jaar klinische ervaring als hoofdbehandelaar binnen diverse (tweedelijns) GGZ-instellingen. Hij heeft zich gespecialiseerd in de positieve psychologie en in krachtgerichte psychotherapievormen. Momenteel werkt hij als zelfstandig trainer, coach en docent. In de afgelopen jaren heeft hij veel voor verschillende zorg- en welzijnsorganisaties gewerkt.Lees meer
 • Literatuur

  Verplichte literatuur:

  • Bannink, F. (2016). Positieve psychologie, de toepassingen (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Boom. ISBN: 9789089539205
 • Reviews