Autisme bij vrouwen  (A2438)

€ 335

Selecteer uitvoering:
Inschrijven

Mogelijk t/m 5 september 2024,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Autismespectrumstoornissen (ASS) zien er bij vrouwen anders uit dan bij mannen. Hoe herken je autisme bij vrouwen en welke mogelijkheden zijn er voor diagnostiek en behandeling? Dat leer je tijdens deze cursusdag. Je krijgt de nieuwste wetenschappelijke informatie over vrouwen met ASS en oefent in een rollenspel met het diagnostisch protocol. Met die kennis en vaardigheden draag je bij aan het tijdig signaleren van autisme bij vrouwen, zodat zij de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben.
 
 • Inhoud

  Autismespectrumstoornissen (ASS) zien er anders uit bij vrouwen dan bij mannen. Zo zijn de specifieke interesses vaak wat minder opvallend doordat ze minder autisme-stereotype zijn. Deze en andere verschillen zorgen ervoor dat ASS bij vrouwen minder snel worden herkend, waardoor zij vaak niet de behandeling krijgen die zij nodig hebben. Tijdens deze cursusdag gaan we uitgebreid in op ASS bij normaal intelligente vrouwen.

  De nieuwste wetenschappelijke en klinische inzichten over vrouwen met ASS komen aan bod. Ook besteden we aandacht aan diagnostiek: hoe herken je ASS bij vrouwen en welke vragen stel je? We bespreken hoe deze vrouwen functioneren in de dagelijkse praktijk en waar zij last van hebben. Daarna gaan we in op de behandelmogelijkheden.

  Voor autisme bij meisjes raden wij de cursus Diagnostiek autisme bij kinderen aan. De 3-daagse Diagnostiek autismespectrumstoornissen bij volwassenen gaat over zowel volwassen vrouwen als mannen met autisme.

  Wat leer je?

  • Je ontwikkelt een klinische blik en toename van kennis m.b.t. ASS bij vrouwen
  • Je bent in staat om (differentiaal)diagnostische vaardigheden m.b.t. ASS bij vrouwen te verbeteren.
  • Je doet inzicht op over behandelmogelijkheden bij vrouwen met ASS

  Werkwijze

  De werkvormen bestaan uit plenaire informatieverstrekking en het bespreken van filmpjes en casuïstiek. Aan de hand van casuïstiek wordt gediscussieerd over differentiaaldiagnostiek en behandeladviezen.

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

 • Datum

  Datum

  Do. 19 september van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 6 uur)

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Psychotherapeut BIG
  • Klinisch psycholoog BIG
  • Klinisch neuropsycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Psychiater

 • Docenten
  Charlotte Schouten

  Charlotte Schouten

  Charlotte Schouten is sinds begin 2023 werkzaam als ervaringsdeskundige bij het Leo Kannerhuis.
   
  In 2010 is haar de diagnose autisme spectrum stoornis vastgesteld. 
   
  Zij heeft een aantal jaar samengewerkt met psychiater Mireille Boerma in Amstelveen. Daar werkte ze als ervaringsdeskundige voor mensen die net de diagnose autisme spectrum stoornis hadden gekregen.
  Samen met haar heeft zij twee vrouwengroepen opgezet en psycho educatie gegeven, iets wat ze heel leuk vindt om te doen.
   
  Naast haar werk bij het Leo Kannerhuis is zij eigenaar van Gitaar Centrum Amstelland in Amstelveen. Als gitaardocent geeft zij ruim 22 jaar les en is ze inmiddels gespecialiseerd in een lesmethode voor leerlingen met dyslexie, AD(H)D en/of een autisme spectrum stoornis. Dit doet zij met veel plezier, muziek heeft een positief effect op haar leerlingen, met name hun zelfvertrouwen groeit.
   
  Naast haar werk, ben is zij moeder van twee zoontjes. Daarnaast tennist zij graag, doet ze aan hardlopen en maakt ze samen met haar man, ook gitarist, muziek.

   Lees meer
  Miriam Schulz MSc

  Miriam Schulz MSc

  Miriam Schulz is klinisch psycholoog / psychotherapeut. Ze is werkzaam voor het dr. Leo Kannerhuis, behandel- en kenniscentrum voor autisme in Amsterdam. Haar passie is (differentiaal)diagnostiek. Ze heeft grote interesse in ASS bij vrouwen, posttraumatische stressstoornis en persoonlijkheidsproblematiek.Lees meer
 • Literatuur
  Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
 • Reviews