Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen  (A2507)

€ 540

Inschrijven

Mogelijk t/m 14 februari 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen gaan vaak een ingewikkeld samenspel aan met andere psychische, gedrags- en systeemproblemen. In deze cursus leer je deze stoornissen herkennen en ontdek je de mogelijkheden van diagnostiek en behandeling. Met deze deskundigheid kun je bijdragen aan de psychische én lichamelijke gezondheid van ouderen.
 
 • Inhoud

  Persoonlijkheidsstoornissen komen veel meer voor onder ouderen dan menigeen denkt! Het is van belang om persoonlijkheidspathologie bij ouderen vroegtijdig te detecteren. Vaak kunnen psychische klachten en gedragsproblemen bij ouderen (mede) verklaard worden door persoonlijkheidsproblematiek. In deze situaties is op de persoonlijkheidsstoornis toegespitste behandeling nodig, of gedragsadvisering voor de mantel- en professionele zorgverleners. Verder blijkt dat de prognose van een psychische stoornis of somatische aandoening slechter is in aanwezigheid van persoonlijkheidspathologie. Dit komt mede doordat de therapietrouw bij deze patiëntengroep doorgaans minder is. Ook de kans op een recidief van een psychische stoornis zoals depressie of angststoornis is groter. In het behandeltraject dient hiermee rekening te worden gehouden. Complicerende factor is dat gedragsmanifestaties van persoonlijkheidspathologie op latere leeftijd gekleurd kunnen worden door cognitieve problematiek, somatische problemen en omgevingsaspecten, zoals het verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis. Verder zijn er zowel klachtgerichte als op de persoonlijkheidsstoornis zelf gerichte behandelingen voorhanden.

  Deze cursus gaat in op de etiologie, prevalentie, uitingswijzen, diagnostiek, behandeling en gedragsadvisering van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen (>60 jaar). Het thema persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen en al zijn facetten staan centraal.

  Aan bod komen:

  • Persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen: epidemiologie en fenomenologie in de derde en vierde levensfase.
  • Diagnostiek op multidisciplinaire wijze: hierbij wordt gefaseerd gewerkt om zo optimaal mogelijk aan te sluiten op de mogelijkheden en onmogelijkheden van de oudere patiënt. Ook het belang van heteroanamnestische informatie komt daarbij aan de orde.
  • Behandeling en bejegening van de oudere patiënt met persoonlijkheidsproblematiek: de laatste ontwikkelingen op het gebied van behandeling.

  Wat leer je?

  • Je leert kennis en deskundigheid op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen bij oudere patienten.
  • Je bent in staat om een overzicht te ontwikkelt van de toepassingsmogelijkheden van persoonlijkheidsdiagnostiek binnen de dagelijkse praktijk van de oudere patient in de Nederlandse ggz en de VVT-sector.
  • Je doet inzicht op over 'diagnostiek en dan verder': het belang van diagnostiek in het kader van indicatiestelling van behandeling en gedragsadvisering
  • Je bent in staat om persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen te behandelen.

  Werkwijze

  De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

 • Datums
  Vr. 21 maart 2025 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
  Vr. 18 april van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

  (Omvang: 12 uur)
 • Accreditatie

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep

  Doelgroep

  • Gz-psycholoog BIG
  • Eerstelijnspsycholoog NIP
  • Basispsycholoog
  • Verpleegkundig specialist
  De cursus is uitermate geschikt voor verpleeghuispsychologen.

 • Docenten
  dr. Machteld Ouwens

  dr. Machteld Ouwens

  Dr. Machteld Ouwens is Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut, supervisor VGCt, senior schematherapeut en senior wetenschappelijk onderzoeker. Zij is werkzaam bij PersonaCura expertisecentrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of ontwikkelingsstoornissen bij ouderen. Machteld is lid van het Expertpanel Persoonlijkheid en Ouderen (EPO), een Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband rondom persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Ze is tevens supervisor van de VGCt, seniorlid van het register schematherapie en docent voor de Gz-opleiding bij RINO Zuid. Daarnaast is ze verbonden aan TRANZO, Tilburg University, als scientist-practitioner.Lees meer
  dr. Arjan Videler

  dr. Arjan Videler

  Arjan Videler is psychotherapeut, Gz-psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker naar persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen, in het bijzonder de behandeling daarvan. Hij is manager behandeling van PersonaCura, topklinische afdeling voor persoonlijkheidsstoornissen en/of autismespectrumstoornissen bij ouderen, onderdeel van GGz Breburg. Tevens is hij manager behandeling van het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid, derde lijnsafdeling voor gecombineerde lichamelijke en psychische klachten. Arjan is verbonden aan de afdeling Tranzo van Tilburg University. Verder is hij lid van het Expertpanel Persoonlijkheid en Ouderen (EPO), een Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband rondom persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Arjan is supervisor VGCt en docent psychotherapie en cognitieve gedragstherapie voor de Gz-opleiding en de psychotherapieopleiding, en redacteur van het Handboek persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Arjan is gepromoveerd in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen aan Tilburg University in Nederland en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in België. In zijn klinische, onderwijs- en onderzoeksactiviteiten is hij altijd geïntrigeerd geweest door persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen en de mogelijkheden om de effecten van psychotherapie bij ouderen te vergroten.Lees meer
 • Literatuur

  Verplichte literatuur: 

  • Van Alphen, S.P.J., Oude Voshaar, R.C., Bouckaert, F., Videler, A.C. (2018). Handboek persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Utrecht: de Tijdstroom. ISBN: 9789058980939
 • Reviews