Veerkracht binnen het onderwijs  (D2403)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Naar volgende datum
Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
In de veeleisende wereld van het onderwijs is het cruciaal om stress en burn-out te voorkomen. Deze training biedt inzicht in stressfactoren en 7 veerkrachtfactoren, met praktische tools om ze te versterken. Ontdek hoe je jouw passie kunt (her)ontdekken, volg een stappenplan voor stressvermindering en verbeter je gezondheid, productiviteit en werk-privébalans. Versterk je vermogen om flexibel op veranderingen te reageren en persoonlijk te groeien.
 
  • Inhoud

    Het werken in het onderwijs is niet altijd makkelijk. Hoge werkdruk in combinatie met een druk privéleven kan zorgen voor een burn-out of dat docenten de sector liever verlaten. Mensen met plezier in hun werk zijn minder vaak ziek en krijgen minder snel last van een burn-out. Door je bewust te zijn van je veerkrachtfactoren kun je beter omgaan met tegenslagen en stress, en jezelf en je cliënten versterken.

    Tijdens deze cursus ga je met het veerkrachtmodel en de principes vanuit de herstelbenadering en gedragsverandering kijken naar je eigen vermogen om met tegenslagen om te gaan. Je werkt aan je gezondheid, productiviteit, balans tussen werk-privé en je omgang met anderen, waardoor je beter in staat bent om flexibel op veranderingen in je omgeving te reageren en daarbij persoonlijk te groeien.

    Wat kan je verwachten?

    • Dag 1: Bouw veerkracht op als hulpverlener
    • Dag 2: Hoe draagt jouw veerkracht bij aan de veerkracht van je cliënten? 
    • Individuele coaching

    Wat kun je verwachten?

    We maken gebruik van de Resilience Scan® ingevuld met 70 stellingen op verschillende levensgebieden. Tijdens en na de 2 trainingsdagen is er een individueel coachingsgesprek om blijvende individuele resultaten te bereiken. De individuele coaching van 1 uur vindt online plaats.

    Wat leer je?

    • Je hebt een concreet veranderdoel voor een betere work-life balance voor jezelf opgesteld waarmee je aan de slag gaat
    • Inzicht in stressfactoren en de 7 veerkrachtfactoren
    • Inzicht en tools bij iedere veerkrachtfactor om deze te versterken en vergroten
    • Eigen passie (her)vinden
    • Stappenplan naar minder stress

    Werkwijze

    Deze uitvoering vindt deels klassikaal plaats en deels online, meestal via Zoom. Ook in de online lessen is veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    Twee dinsdagen van 9:30-16:30 en 1 uur online coaching (datum en tijd nog te bepalen)

    Datums

    14 mei en 11 juni 2024

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Jeugdzorgwerker
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    Werkers binnen het onderwijs

  • Docenten
    Femke Kemink

    Femke Kemink

    Femke Kemink (1977) werkt als docent en trainer. Ze heeft een brede achtergrond bij non-profit organisaties als manager, trainer, stafmedewerker en projectmanager. 
    Femke is mede-eigenaar van 'April trainingen', een trainingsbureau dat zich richt op het versterken van organisaties binnen het sociaal domein.
    Femke geeft trainingen in Steunend Relationeel Handelen (SRH), Veerkracht, Teamtraining met DISC, Motiverende Gespreksvoering en Geweldloos Verzet. Ze is moeder van vier kinderen en woont op een boerderij.

    Lees meer
    Matthijs Ouwehand

    Matthijs Ouwehand

    Matthijs Ouwehand (1985) werkt als docent en trainer. Hij heeft ruime ervaring bij non-profit organisaties als toegepast psycholoog, begeleider, projectleider, trainer en coach. 
    Matthijs is mede-eigenaar van 'April trainingen', een trainingsbureau dat zich richt op het versterken van organisaties binnen het sociaal domein.
    Matthijs geeft trainingen in Steunend Relationeel Handelen (SRH), Veerkracht, Teamtraining met DISC, Motiverende Gespreksvoering en Geweldloos Verzet. Hij is vader van 2 kinderen en woont in Apeldoorn.

    Lees meer
  • Literatuur
    Starterspakket Veerkracht (inbegrepen in de cursusprijs) wordt toegestuurd per post en bevat o.a.
    • Donders, P. C. (2015). Veerkracht / druk 1: gezonder leven, beter presteren. ISBN 9789059999060 
    • Resilience Scan®

    Aanbevolen
    • Tiggelaar, B. (2018). De Ladder: waarom veranderen zo moeilijk is én. . . welke 3 stappen wel werken. ISBN 9789079445899 
  • Reviews
    Reviews