Gezins(systeem)behandeling bij autisme  (B2489)

Behandeling van langdurige en terugkerende patronen in de gezinsdynamiek, die samenhangen met autisme

€ 850

Inschrijven

Mogelijk t/m 31 juli 2024,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Systeemtherapie en inzicht in de relationele context kunnen je helpen bij jouw behandeling van mensen met autisme. Door circulair te denken, kijk je niet alleen naar de cliënt zelf, maar naar het hele gezin en de in stand houdende patronen. Deze cursus leert je om de diagnose autisme bij kinderen en/of volwassenen in de relationele context te zien en duiden. Ook leer je om systeemtherapeutische behandelmethoden en technieken toe te passen bij gezinnen met autisme.
 
  • Inhoud

    Soepelheid en afstemming horen niet van nature tot de bagage van mensen met autisme. Ook blijkt de omgeving, door tal van redenen, vaak niet goed op hen af te stemmen. De wisselwerking hiertussen zorgt voor disfunctionele regels en patronen die bij kunnen dragen aan onveilige hechting en/of leiden tot verdere stagnaties in de ontwikkeling, opvoeding en relatieproblemen. Naast autisme spelen vaak co-morbide problemen bij de cliënt met autisme een rol. Ook zijn er soms meer gezinsleden met autisme of andere (psychische) problemen. Dit kan de relationele dynamiek bemoeilijken en jou als hulpverlener voor extra uitdagingen plaatsen. Inzicht in de relationele context en systeemtherapie kunnen je helpen bij jouw behandeling van deze gezinnen.

    In deze driedaagse cursus kijken we met een ‘systeemtherapeutische bril’ naar deze problematiek.  In deze cursus wisselen theorie, praktische oefening/toepassing en beeldmateriaal elkaar voldoende af. Je leert hoe je de aanmeldingsklacht in de relationele context kunt zien en duiden. We zoeken niet zozeer naar oorzaken van de problemen, maar meer naar de in stand houdende patronen. Zo leer je om gelijktijdig naar de rol of betekenis van het autisme, eventueel andere pathologie en de relationele context te kijken. Dit voorkomt dat een kind of een partner eenzijdig de probleemdrager of geïdentificeerde patiënt wordt. In de systeemtherapie wordt dat circulair denken genoemd.
     
    Vervolgens gaan we in op een aantal systeemtherapeutische behandelmethoden en technieken die je kunnen helpen bij de behandeling van gezinnen met autisme. Daarbij behandelen we in hoofdlijnen de inzet van de volgende methoden en interventies:

    • basisbegrippen systeemtheorie
    • samenwerkingsgerichte benadering
    • elementen uit de structurele, oplossingsgerichte systeemtherapie
    • geweldloos verzet/ nieuwe autoriteit/ emotiegerichte gezinstherapie
    • hechtingsgerichte gerichte gezins- en relatietherapie
    • non-verbale technieken (fysiek, creatief en interactief)
    • overige methodes zoals psycho-educatie technieken

    Wat kun je verwachten?

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

    Wat leer je?

    • Je leert om de diagnose autisme bij kinderen en/of volwassenen in de relationele context plaatsen
    • Je doet inzicht op over systeemtherapeutische technieken bij gezinnen met autisme en de toepassing van die technieken

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datums
    Lesdata

    Datums

    Wo. 4 september van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Wo. 25 september van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Wo. 16 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    (Omvang: 18 uur)

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Systeemtherapeut
    GZ-psychologen, eerstelijnspsychologen NIP, kinder- en jeugdpsychologen NIP, NVO orthopedagogen-generalist, systeemtherapeuten, verpleegkundig specialisten, en overig in overleg met de opleider

  • Docenten
    Titia Sluiter

    Titia Sluiter

    Titia Sluiter (1964)  werkt vanaf 1994 in de hulpverlening,  zij heeft veel ervaring als behandelaar en volgde diverse opleidingen, ze is gestart met HBO Inrichtingswerk en Jeugd  (de huidige SPH) en volgde daarna de voortgezette opleiding (VO) om toegelaten te worden bij de RINO psychotherapie (oude route)  gedragstherapie en groepstherapie waar zij destijds ook 2 jaar leertherapie en supervisie volgde.  Later volgde ze nog de theoretische route bij de universiteit van Maastricht gezondheidswetenschappen en een specifieke opleiding tot GGZ-Agoog (registratie plus via registerplein) . Van daaruit volgde ze diverse opleidingen als autismespecialist. (o.a. op post HBO en post academisch niveau). Ook volgde zij veel opleiding op het gebied van diagnostiek o.a. DSM 5, SCID, TAT en Neuropsychologisch onderzoek.
    Sinds 2006 is zij directeur bij een tweetal bedrijven op het gebied van psychiatrische behandeling en diagnostiek.
    Titia heeft vanaf 2008 veel ervaring in het geven van trainingen en workshops bij mensen die langdurig zijn vastgelopen in hun leven als gevolg van autisme en comorbide problematiek.
    Zij is geregistreerd systeemtherapeut NVRG ( i.o.)  en geregistreerd autismespecialist bij IBvA en KRAS en werkt daarnaast nauw samen met Mehmet Yucel en de Yucelmethode bij mensen met ASS.
    In 2016 heeft zij het Autismespectrum centrum (SGGZ) opgericht en specialiseerde zij zich nog specifieker op het gebied van Autisme (o.a. de vervolgopleidingen via RINO bij Annelies Spek en Richard Vuijk).  Sinds die tijd werkt zij dagelijks met gezinnen en systemen waarbij ASS een rol speelt.
    Titia volgde zelf de opleiding gezins(systeem) behandeling bij autisme bij Erik van der Kraats en is enthousiast over de plek van systeemtherapie binnen deze doelgroep waarbij kennis m.b.t. autisme op de voorgrond staat en zij gebruik kan maken van meer dan 20 jaar praktijkervaring.
     Lees meer
  • Reviews
    Reviews