Start op:

Kosten: € 825

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Schematherapie voor hbo'ers  (D2341)

Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen die last hebben van gedragspatronen die stammen uit het verleden. In deze cursus leer je hoe je zulke patronen herkent en hoe je mensen ondersteunt bij het op gang brengen van gedragsverandering. Je krijgt nieuwe tools en vaardigheden die aansluiten bij wat je in de praktijk al doet binnen je behandeling. Daarmee help je mensen om patronen van vroeger los te laten en laat je meer ruimte ontstaan voor herstel.
 

Feiten

 • Omvang: 3 woensdagen van 9.30-16.30 uur
 • Datums: 8 en 22 november en 6 december 2023
 • Locatie: Utrecht
 • Docenten: drs. Ante LemkesJosje van den Heuvel
 • Docenten

 • Kosten: € 825
 • Cursuscode: D2341

Voor wie

 • POH-GGZ
 • Ggz-agoog
 • Verpleegkundig specialist
 • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
 • Maatschappelijk werker
POH-GGZ, Ggz-agoog, Verpleegkundig specialist, Sociaal psychiatrisch verpleegkundige en Maatschappelijk werker

Accreditaties

Accreditatie: Landelijke Vereniging POH-GGZ, Registerplein, V&V, VGCt, VSR

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Veel hbo-opgeleide hulpverleners als POH-GGZ, ggz-agogen en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen houden zich bezig met patiënten met moeilijk gedrag voor zichzelf en de hulpverlener. Bij deze patiënten spelen vaak het levensverhaal (met vervelende gebeurtenissen) en het karakter een belangrijke rol. Het verleden en het karakter hebben de persoon kwetsbaarder gemaakt en beïnvloeden vervolgens ook weer het herstel. Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis of een vaak terugkomende depressie. Het helpt de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. Als hbo-opgeleide behandelaar leer je patronen te herkennen en ondersteun je bij het in gang brengen van de gedragsverandering.

Wat leer je?

Er wordt ingegaan op aan wat je mogelijk al doet binnen je behandeling, maar vaker zou kunnen toepassen. Je krijgt ook nieuwe tools en vaardigheden aangeleerd die patiënten helpen om schema's die vroeger een doel hadden los te laten, zodat er meer ruimte kan ontstaan voor herstel.

Inhoud

In deze cursus wordt kennis gemaakt met schematherapie; er wordt stilgestaan bij wat schema’s, copingstrategieën en modi zijn, hoe deze ontstaan en zich verder ontwikkelen en bestendigen. Persoonlijkheidsstoornissen worden toegelicht vanuit een schematherapie perspectief en indicaties voor schematherapie worden besproken. Er wordt stilgestaan bij de basisbehoeften van mensen en hoe daar vorm aan te geven. 
Je leert schema’s, copingstrategieën en modi bij je cliënten vaststellen en hoe je hierbij de verschillende schemavragenlijsten, copinglijsten en modivragenlijsten en andere methoden zoals limited reparenting, cognitieve technieken en basis imaginatie technieken kunt gebruiken. 
Je leert hypothesen te vormen over hoe schema’s, copingstijlen en modi zijn ontstaan vanuit de ontwikkelingsgeschiedenis van de patiënt en deze hypothesen leer je vast te leggen in een casusconceptualisatie.
Behandeltechnieken worden gedemonstreerd en geoefend tijdens de cursus. Het accent ligt hierbij op het aanleren van diverse technieken en het hanteren van de therapeutische relatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de schema’s jijzelf en de interactie met de schema’s / modi van de patiënt. 
 

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Accreditatie & Erkenning

Literatuur & Benodigdheden

Arntz, A. & Jacob, G. (2012). Schematherapie: een praktische handleiding (1e druk). Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. ISBN: 9789057123542

De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

 • Docenten: drs. Ante LemkesJosje van den Heuvel
 • Docenten

  Docent Danielle Oprel

  Enthousiast geworden?

  Meld je aan als belangstellende.
  Stuur mij bericht zodra er data bekend zijn en de inschrijving opent.

  Heb je vragen over deze opleiding of cursus?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: D2341 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl