Data:
Kosten: € 376
incl. digitale literatuur
Mogelijk t/m 27 oktober 2023, tenzij eerder vol
FARE - Forensisch Ambulante Risico Evaluatie (D2333)
De FARE is een nieuw instrument voor risicotaxatie en behandelevaluatie voor de ambulante forensisch psychiatrische zorg (opvolger van de RAF GGZ voor volwassenen). Sinds 1 januari 2019 dient elke ambulante forensisch psychiatrische instelling deze verplicht in te vullen. Na deze training ben je in staat om de FARE te scoren en op basis daarvan tot een onderbouwde inschatting van het recidiverisico te komen. Ook ben je op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen.
Feiten
- Omvang: 1 vrijdag van 9.30-16.30 uur
- Datum: 3 november 2023
- Locatie: online
- Docent: Mara Eisenberg MSc
- Kosten: € 376
- Cursuscode: D2333
Docent
Voor wie
- Gz-psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Orthopedagoog-Generalist BIG
- Basispsycholoog
- Gedragstherapeut
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Accreditaties
Accreditatie: FGzPt
Lees meer over de accreditatiesJe ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
De FARE is een instrument voor risicotaxatie en behandelevaluatie voor de ambulante forensisch psychiatrische zorg, ontwikkeld in opdracht van het Programma Kwaliteit Forensische Zorg. Het biedt inhoudelijke meerwaarde en zorgt voor standaardisering in het ambulante zorgveld. Daarom heeft het Forensisch Netwerk van GGZ Nederland besloten om dit specifieke instrument tot norm te verheffen voor de gehele setting. Met ingang van 1 januari 2019 zal in elke ambulante forensisch psychiatrische instelling het invullen van de FARE verplicht zijn.
Projectuitvoering:
- dr. J.E. van Horn, hoofd afdeling onderzoek de Waag, onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten, met portefeuille ambulante forensische populatie
- M.J. Eisenberg, MSc, onderzoeker de Waag, onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten; promovenda Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen
- dr. Y.H.A. Bouman, senior onderzoeker Transfore en voorheen senior onderzoeker Pompestichting
- F.J.A.C. van den Hanenberg, MSc, psycholoog en onderzoeksassistent Kijvelanden Academy for Research and Innovation Development (KARID) bij FPC de Kijvelanden
- dr. C.E. van der Put, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Programmagroep: Forensische Orthopedagogiek FORTHO
- prof. dr. S. Bogaerts, hoogleraar forensische psychologie, departement ontwikkelingspsychologie, Universiteit van Tilburg; Hoofd onderzoek en behandelinnovatie de Kijvelanden (KARID)/Fivoor
Online lessen
De meeste online cursusuitvoeringen vinden plaats via Zoom. De groepsgrootte is hetzelfde als bij klassikale lessen. Je hebt dus les in een kleine groep, met veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn geldig zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.
Wat leer je?
Na de training ben je op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van risicotaxatie van volwassenen in de ambulante forensische GGZ. Tevens ben je in staat om de FARE te scoren en op basis daarvan tot een onderbouwde inschatting van het recidiverisico te komen.
Inhoud
De FARE kan worden gebruikt door professionals in het ambulante forensische veld met minimaal een hbo-opleiding, minimaal 2 jaar ervaring in het forensische veld en het forensisch denken, kennis van het Risk-Need-Responsivity (RNR)-model en minimaal 1 jaar ervaring in het verrichten van risicotaxatie. Beschik je niet over deze kennis en ervaring, dan dien je getraind te worden in het gebruik van de FARE of een van de andere in Nederland gebruikte risicotaxatie-instrumenten.
Opbouw instrument
De FARE bestaat uit zes statische en elf dynamische risicofactoren, gebaseerd op de 'central eight' criminogene risicofactoren.
Statische factoren hebben betrekking op in principe 'onveranderbare' kenmerken, zoals de leeftijd waarop het eerste delict werd gepleegd en het justitiële verleden. Het is gebleken dat statische factoren vooral succesvol zijn in het voorspellen van delictgedrag op langere termijn en niet of nauwelijks beïnvloedbaar zijn door interventie. De risicotaxatie op basis van statische factoren geeft zicht op de mate waarin crimineel gedrag onderdeel uitmaakt van het leven van de cliënt.
Dynamische risicofactoren hebben betrekking op de persoon en het gedrag van de persoon (individuele factoren) en op diens sociale en leefsituatie (contextuele factoren). Dynamische risicofactoren zijn door interventie te beïnvloeden. Veranderingen in de dynamische risicofactoren hangen samen met veranderingen in het recidiverisico.
De FARE is ontwikkeld voor volwassen cliënten van 18 jaar en ouder die vanwege (dreigend) delictgedrag vrijwillig of gedwongen worden behandeld in een forensisch ambulante setting, waaronder de forensische poliklinieken en ForFACT.
Werkwijze :
Huiswerkopdrachten worden besproken. De voorbereiding kost de cursist ongeveer vijf uur.
Korte theoretische informatie wisselen we af met praktische opdrachten.
- het scoren van de FARE
- het inschatten van het recidiverisico met behulp van de FARE
- het gebruik van de resultaten van het instrument voor het vormgeven en monitoren van de behandeling
Na succesvolle afronding van de training ontvang je een bewijs van deelname.
Deelnemers ontvangen een 'huiswerkpakket' met casuïstiek voorafgaand aan de training:
- de FARE handleiding
- het codeerblad
- casus
Toetsen
Opdrachten worden intercollegiaal getoetst middels een meerkeuzetoets.
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.
Accreditatie & Erkenning
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog8 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
Literatuur & Benodigdheden
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Docent
Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!
Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: D2333 zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl