Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie  (B2404)

€ 1.380

Inschrijven

Mogelijk t/m 20 augustus 2024,
tenzij eerder vol

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie richt zich op het functioneren van de gehele persoon vanuit een humanistisch mensbeeld. In een veilige therapeutische relatie wordt een basis gelegd van waaruit de cliënt in contact kan komen met zijn gevoelsbeleving. In deze cursus leer je hoe je je beter kunt aansluiten bij je cliënt, en krachtiger en effectiever kunt behandelen vanuit een holistisch mensbeeld, de therapeutische relatie en actuele behandelvormen.
 
  • Inhoud

    Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie (voorheen cliëntgerichte psychotherapie genoemd) is een van de vier hoofdstromingen in de psychotherapie. De therapie richt zich op het functioneren van de gehele persoon vanuit een humanistisch mensbeeld. In een veilige therapeutische relatie wordt een basis gelegd van waaruit de cliënt in contact kan komen met zijn of haar gevoelsbeleving. Het samenspel tussen ervaring (experience) en betekenisgeving maakt de weg vrij voor een fundamentele verandering. Hoe pak je dat aan? In vijf dagen nemen we je mee door de smaakmakers van dit prachtige gedachtegoed. Vanuit onze lichaamsgerichte ervaring nemen we deze invalshoek mee.

    Dag 1 - Kennismaking, introductie en de therapeutische houding in de praktijk
    Dag 2 - De therapeutische relatie
    Dag 3 - Verdieping van de gesprekken, EFT-i, EFT-c
    Dag 4 - Lichaamsgerichte therapie en focusing
    Dag 5 - Evidentie, reflectie, afronding en afscheid, eindtoets

    In deze opleiding komt de basis van de persoonsgerichte experiëntiële visie naar voren en hoe deze wordt uitgewerkt in de praktijk. Het past bij deze visie om hier niet alleen over te lezen of de docenten aan het werk te zien, maar ook vooral zelf in therapie-ervaringen met medecursisten te ervaren hoe krachtig empathie is, hoe moeilijk en hoe mooi het is de cliënt onvoorwaardelijk te accepteren en hoe je in therapie echt en congruent kunt zijn. Hierbij besteden we in het bijzonder aandacht aan lichaamsgerichte aspecten. 
    Daarbij maak je ook een persoonlijk leerproces door: wat is de persoonsgerichte experiëntiële visie, hoe ziet dit eruit in de praktijk en past deze bij jou?

    Wat kun je verwachten?

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.

    Wat leer je?

    • Je doet inzicht op over het plaatsen van de persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie in het brede palet aan behandelvormen.
    • Je verdiept je kennis en vaardigheden in het opbouwen en benutten van de therapeutische relatie en oefent diverse relatiebevorderende interventies.
    • Je vergroot je kennis over recente persoonsgerichte therapievormen, zoals EFT-i en EFT-c.
    • Je vergroot je kennis over een lichaamsgerichte visie en focusing, en ervaart hoe krachtig dit werkt.
    • Je leert hoe je cliënten goed afscheid laat nemen van therapie en wat het effect daarvan is.
    • Je doet ervaring op met reflecteren op jezelf als therapeut.
    Na afloop van deze cursus heb je je therapeutische vaardigheden verbreed en verdiept. Je kunt beter aansluiten bij je cliënt, en krachtiger en effectiever behandelen vanuit een holistisch mensbeeld, de therapeutische relatie en actuele behandelvormen.

    Toetsen

    Er is een eindpresentatie, verder vormen de docenten een beeld van je voortgang aan de hand van je deelname aan onderlinge gesprekspractica en een samenvatting en discussie van de gelezen literatuur.

  • Datums
    Lesdata

    Datums

    Di. 24 september van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Za. 5 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Za. 19 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Di. 12 november van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
    Za. 30 november van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    (Omvang: 30 uur)

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Beroepsregistratie

    De cursus is door de Vereniging voor Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie (VPeP) geaccrediteerd als onderdeel voor de route tot lid-VPeP c.q. erkenning als persoonsgericht experiëntieel therapeut.

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Basispsycholoog
    • Psychiater

  • Docenten
    Rien Bakker

    Rien Bakker

    Rien Bakker is psychotherapeut en werkzaam bij Altrecht op de afdeling persoonlijkheidsstoornissen en in zijn eigen praktijk, Drijfveer Psychotherapie in Utrecht. Hij is geregistreerd als EFT-therapeut (Emotion Focused Therapy for individuals). Hij geeft les aan de psychotherapieopleiding en heeft diverse workshops en gastlessen gegeven op het gebied van persoonsgerichte experi+euml;nti+euml;le psychotherapie en psychosomatiek. Verder was hij bestuurslid en lid van de congrescommissie voor de Vereniging voor Persoonsgerichte Experi+euml;nti+euml;le Psychotherapie (VPeP) en is hij actief als lid van regiocommissie Utrecht voor de VPeP.Lees meer
    drs. Anke Hagen

    drs. Anke Hagen

    Anke Hagen is psycho­thera­peut en werk­zaam bij Altrecht op de afdeling Eikenboom Psychosomatiek en in haar eigen prak­tijk, Hagen│Meijer Psychotherapie. Zij is geregis­treerd als persoonsgerichte experientiële psychotherapeut en schematherapeut. Zij heeft diverse work­shops gegeven op het gebied van psychosomatiek en mindfulness en heeft veel ervaring met lichaamsgericht werken.Lees meer
  • Literatuur

    Verplichte literatuur:

    • G. Lietaer, G. Vanaerschot, J.A. Snijders, & R.J. Takens (Red).(2008). Handboek Gesprekstherapie. Utrecht: De Tijdstroom. 1e druk. ISBN 9789058981387
    • M. Leijssen (2001). Gids voor Gesprekstherapie. Utrecht: De Tijdstroom. 2e druk. ISBN:9789058980151
  • Reviews
    Reviews