Start op:
Kosten: € 750
incl. digitale literatuur en lunch
Gezinsdiagnostiek (A2444)
Om problemen van kinderen en jongeren goed te kunnen begrijpen, heb je zicht nodig op het hele gezin. Hoe je dat goed in kaart brengt, leer je in deze cursus. Je krijgt verschillende instrumenten aangereikt om alle perspectieven helder in beeld te krijgen en de verschillende kanten van de problematiek zichtbaar te maken. Om echt te ervaren hoe dit in de praktijk werkt, maken we gebruik van een oefencasus en oefen je de gespreksvaardigheden in een rollenspel met trainingsacteurs.
Feiten
- Omvang: 3 dinsdagen van 10.00-17.00 uur
- Datums: 7 en 21 mei en 25 juni 2024
- Locatie: Utrecht
- Docent: drs. Anne Koning
- Kosten: € 750
- Cursuscode: A2444
Docent
Voor wie
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Toegepast psycholoog
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Jeugdzorgwerker
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Diagnostisch werkende
Accreditaties
Accreditatie: NIP, NVO, Registerplein, SKJ
Lees meer over de accreditatiesJe ontvangt een certificaat als je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
‘Ik heb veel praktische methodes ontdekt waar ik nog niet eerder mee gewerkt heb. Dit geeft inspiratie voor op de werkvloer!’
Oud-deelnemer
Tijdens een gezinsonderzoek wordt met de betrokken gezinsleden een dialoog aangegaan waarin ruimte wordt gemaakt voor een veelzijdigheid aan visies en perspectieven op de bestaande situatie. Vanuit verschillende invalshoeken wordt naar deze situatie gekeken, waardoor meerdere aspecten van de problematiek zichtbaar worden. Deze vorm van gezinsonderzoek veronderstelt van de hulpverlener een houding die gericht is op samenwerking met de gezinsleden. Door niet vanuit een positie als expert boven maar naast cliënten te gaan staan, worden zij uitgenodigd samen op zoek te gaan naar wat helpend is in de unieke situatie van het betreffende gezin.
VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.
Wat leer je?
- Je leert gezinsproblematiek vanuit verschillende invalshoeken te analyseren.
- Je raakt op de hoogte van een breed scala aan instrumenten en werkvormen die hierbij gebruikt kunnen worden.
- Je verwerft vaardigheden op het gebied van het vestigen van een hulpverleningsrelatie gebaseerd op samenwerking met alle gezinsleden.
- Je leert de geboden theorie te vertalen naar je eigen werksetting.
Inhoud
- Invalshoeken: beleving en betekenisgeving; de visie van alle betrokken gezinsleden op de problematiek, circulaire (actie en reactie) patronen, intergenerationele patronen, gezinsfasen, gezinsstructuur
- Houding en hulpverleningsrelatie: het vestigen van een samenwerkingsrelatie, houding van ‘niet-weten’, visie op ouderschap, ouders aanspreken op metaniveau, een veilige cultuur creëren voor kinderen
- Instrumenten en werkvormen: genogram, gezinskaart, netwerkkaart, levenslijn, NOSI, oplossingsgerichte werkvormen (o.a. schaalvragen, wondervraag), circulair interviewen, externaliseren, creatieve en speelse werkvormen om kinderen bij het gezinsonderzoek te betrekken
Tijdens de eerste twee dagen wordt de geboden theorie door middel van gevarieerde werkvormen voortdurend vertaald naar de toepassing ervan in de praktijk. Aan het eind van de tweede dag worden verschillende mogelijkheden besproken om gezinsonderzoek vorm te geven en kan je nagaan welke vorm het meest passend is in de eigen werksituatie. De derde dag wordt een documentaire vertoond en besproken als oefencasus. In de middag kun je zelf de gespreksvaardigheden oefenen in de praktijk, tijdens een rollenspel met trainingsacteurs.
Certificaat
Je ontvangt een certificaat als je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
Incompany en groepskorting
De meeste cursussen van de RINO Groep kunnen ook incompany in jouw organisatie worden gegeven. Ook kun je zelf een deelnemersgroep samenstellen en profiteren van groepskorting met ons Samen SLIM concept. Informeer naar de mogelijkheden.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. het diagnostiekteam van Jarabee te Hengelo.
Accreditatie & Erkenning
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog18 uur diagnostiek, 12 uur extra literatuurstudie
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog18 uur
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist18 uur
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog18 uur
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals47 punten deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners, 47 punten deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen, 47 punten deskundigheidsbevordering maatschappelijk werkers, 47 punten deskundigheidsbevordering Psychodiagnostisch Werkenden, 47 punten deskundigheidsbevordering Psychodiagnostisch Werkenden
- SKJ hbo - Herreg. Jeugdzorgwerker/Jeugd- en gezinsprofessionals18 uur
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog18 uur
Literatuur & Benodigdheden
Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Docent
Enthousiast geworden?
Schrijf je meteen in!
Heb je vragen over deze opleiding of cursus?
Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: A2444 zodat we je snel kunnen helpen.
030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl