ASG Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH)  (SE24A)

Landelijke opleiding ASG voor artsen en verpleegkundigen

€ 3.995

Inschrijven wachtlijst

Mogelijk t/m 22 maart 2024

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Seksuele gezondheid heeft medische, psychologische en sociale aspecten die niet los van elkaar te zien zijn. In de opleiding leer je zowel curatieve soa-bestrijding als hulpverlening rond seksualiteit te bieden. Zo word je een allround professional op dit belangrijke aandachtsgebied. De opleiding wordt wisselend in Utrecht of Amsterdam aangeboden.
 
 • Inhoud

  Per 1 januari 2012 zijn de regelingen Aanvullende Curatieve Soa-bestrijding (ACS) en Aanvullende Seksualiteitshulpverlening (ASH) geïntegreerd tot één regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG). Deze geïntegreerde regeling heeft tot doel om seksueel overdraagbare aandoeningen vroegtijdig op te sporen en behandelen, en om seksuele gezondheid van vooral jongeren tot 25 jaar te bevorderen door het aanbieden van laagdrempelige (Sense) spreekuren voor zorgvragen over seksualiteit en anticonceptie.

  Deze Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg wordt aangeboden door een landelijk netwerk van coördinerende GGD’en. Met de integratie van beide regelingen is er behoefte aan verpleegkundigen en artsen die beschikken over zowel de competenties behorend bij de aanvullende curatieve soa-bestrijding als bij de aanvullende seksualiteitshulpverlening. Onder auspiciën van The Netherlands School of Public Health (NSPOH), is daartoe in samenwerking met alle betrokkenen een samenhangend modulair opleidingstraject ontwikkeld. Deze AS-ASH module is onderdeel van dit opleidingstraject.

  De thema’s van de zes modules zijn:

  • seks als bio-psycho-sociaal fenomeen
  • seksuele problemen en disfuncties
  • seksuele en genderdiversiteit
  • anticonceptie en soa
  • seksueel geweld en traumatisering
  • seksuologisch educatief lichamelijk onderzoek

  Wat kun je verwachten?

  De opleiding integreert bijna alle modules voor zowel verpleegkundigen als artsen, met aangepaste verdieping en opdrachten per beroepsgroep. Je leert door middel van zelfstudie en praktijkopdrachten, gefaciliteerd via een digitale leeromgeving. In een digitaal portfolio kan je je voltooide en afgetekende opdrachten verzamelen.  
   

  Registratie na voltooiing opleiding

  De gestelde kwaliteitseisen voor registratie bij zowel de V&VN als de NVVS worden binnen deze opleiding vervuld. Naast het volgen van het theoretisch gedeelte van de opleiding zijn er aanvullende werkervaringseisen. Namelijk, tenminste 30 uur seksuologische werkervaring binnen één jaar, waarvan tenminste:
  • tien zelfstandige, onder deskundige begeleiding van een bij de GGD betrokken seksuoloog NVVS, gevoerde inventariserende gesprekken
  • actieve deelname aan drie multidisciplinaire besprekingen
  • vijf rapportages over gevoerde advies/counselinggesprekken of voorlichtingssessies
   • De hoofdopleiders superviseren deze vijf verplichte rapportages over gevoerde advies/ counselinggesprekken door deze in de groep te bespreken. Je kunt feedback vragen aan mede-cursisten en opleiders, scenes uit het gesprek kunnen nagespeeld worden in rollenspelen en zo nodig kunnen ook video-opnames van gevoerde gesprekken worden ingebracht.

  Toetsen

  De opleiding wordt afgesloten met een open boek ‘takehome’ examen waarvoor je zes weken de tijd krijgt.

 • Datums
  Lesdata

  Omvang

  14 lesdagen op de vrijdag van 9.30 - 17.00 uur

  Datums

  26 april, 10 mei, 24 mei, 14 juni, 28 juni, 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 8 november, 22 november, 13 december 2024, 10 januari, 24 januari 2025

  Locatie

  Utrecht
 • Accreditatie
  Accreditatie

  Beroepsregistratie

  De AS-ASH is geaccrediteerd bij de NVVS en maakt zowel deel uit van het registratietraject voor de Aantekening Seksuologie van de NVVS als van het ASG scholingstraject in het kader van de competentieprofielen voor de sociaal verpleegkundige Seksuele Gezondheid en voor de arts seksuele gezondheid.

  Certificaat

  Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

 • Doelgroep
  Doelgroep

  • Arts
  • Jeugdarts
  • Verpleegkundig specialist
  • Jeugdverpleegkundige
  • Hbo-verpleegkundige
  De Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH) is alleen toegankelijk voor hbo-verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen. Bij voldoende plek kunnen ook verloskundigen deelnemen aan de opleiding. Er is voorrang voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen die in het kader van hun werkzaamheden bij de GGD deze opleiding gaan volgen.

 • Docenten
  drs. Anneke van Loevesijn

  Hoofdopleider: drs. Anneke van Loevesijn

  Anneke van Loevesijn is arts-seksuoloog NVVS. Zij is als zodanig werkzaam bij de polikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch en bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Ook is zij verbonden aan de RINO Groep Utrecht: ze is hoofddocent voor diverse opleidingen op het gebied van de seksuologie. Daarnaast is zij praktijkhoudster van Rutgershuis Oost: daar kunnen mensen terecht voor vragen op gebied van anticonceptie, SOA en andere aan seksuele gezondheid gerelateerde vragen. Lees meer
  drs. Marieke Reijmers

  drs. Marieke Reijmers

  Marieke Reijmers is psycholoog en seksuoloog NVVS. Zij is werkzaam in eigen seksuologiepraktijk.Lees meer
 • Reviews
  Reviews