Terugkomdag Auditor ROPI-R: meten van herstelondersteunende zorg  (A2394T)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Dit is de terugkomdag van de basistraining Auditor ROPI-R. De ROPI-R is een instrument waarmee organisaties kunnen meten waar ze staan op het gebied van herstelondersteunende zorg en wat ze eventueel nog kunnen verbeteren. Na de basistraining en deze terugkomdag kun je de ROPI-R zelfstandig afnemen in je eigen organisatie en als externe auditor in andere organisaties. Ook leer je hoe je een ROPI-verslag en verbeterpunten kunt opstellen. De training wordt verzorgd door het Trimbos-instituut.
 
  • Inhoud

    Cliënten in de langdurige ggz, maar ook binnen de RIBW en forensische hulpverlening, ervaren soms weinig regie over hun eigen leven. Herstelondersteunende zorg is erop gericht om hen te stimuleren meer de regie te gaan nemen. Deze vorm van zorg helpt mensen met ernstige psychische problemen zichzelf te helpen. De zorg is niet gericht op herstel in de zin van volledige genezing, maar op het vermogen om weer zelf de regie over het leven te voeren. Steeds meer organisaties binnen de ggz omarmen deze visie. 

    De ROPI helpt om herstel sneller een plek te geven binnen de instelling. We weten dat relationele hulpverlening, ervaringsdeskundigheid en gebruikmaken van de krachten uit de omgeving bijdragen aan het herstelproces. Maar wat doe je nu echt al binnen de instelling of afdeling om het herstelproces te ondersteunen? En waar is nog winst te behalen? De ROPI-R brengt dit helder in beeld zodat je daarna direct met de resultaten aan de slag kunt gaan. Door de ROPI-R op verschillende momenten af te nemen, kun je volgen in hoeverre ‘herstel’ centraal staat in de behandeling, begeleiding en bejegening. De uitkomsten bieden handvatten bij het opstellen van verbeterplannen.

    De oorspronkelijke Amerikaanse versie van deze index is door het Trimbos-instituut in samenwerking met verschillende experts uit de praktijk vertaald en bewerkt voor de Nederlandse situatie. Inmiddels is er in Nederland en België veel ervaring opgedaan met de ROPI en heeft het instrument zich bewezen als een goede graadmeter voor het weergeven van de mate van herstelondersteunende zorg door een team. In 2016 is de Nederlandse ROPI op basis van praktijkervaringen grondig herzien en aangepast, met de ROPI-R (met de R van ‘revised’) als resultaat.

    Wat kun je verwachten?

    Tijdens de basistraining heb je geleerd hoe je de ROPI-R op een zorgvuldige manier kunt afnemen. Daarna ga je praktijkervaring opdoen in je eigen organisatie met het afnemen en de verslaglegging. Op deze terugkomdag verdiep je je kennis en wissel je ervaringen uit met de andere deelnemers.

    Onderwerpen terugkomdag:

    • Uitwisselen van ervaringen met afname en verslaglegging
    • Verdieping van kennis aan de hand van feedback op de verslagen van de deelnemers
    • Herhalingsoefeningen met scoren

    Wat leer je?

    Na afronding van de basistraining en deze terugkomdag ben je auditor ROPI-R.

    • Je kunt de ROPI-R zelfstandig afnemen in jouw eigen organisatie en als extern auditor bij andere organisaties. Let op: je kunt als auditor in principe geen ROPI afnemen bij je eigen team (i.v.m. met de betrouwbaarheid van de uitkomsten). Daarom adviseren we om met meerdere mensen van de organisatie aan de training deel te nemen.
    • Je weet op welke wijze de ROPI-R binnen het beleidskader van je organisatie past.
    • Je kunt zelfstandig een ROPI-verslag opstellen en suggesties voor verbeterpunten geven.

    Werkwijze

    Ongeveer 3 weken voor aanvang krijg je toegang tot het lesmateriaal in de online leeromgeving. De kosten van dit materiaal zijn bij de prijs inbegrepen.  Deze cursus kan ook incompany gegeven worden, met een mix van medewerkers uit diverse teams en onderdelen.

  • Datum
    Lesdata

    Omvang

    1 maandag van 9.30-13.00 uur

    Datum

    22 mei 2023

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Hbo-verpleegkundige
    • Maatschappelijk werker
    De training is ontwikkeld voor professionals in de ggz en forensische ggz maar kan ook ondersteuning bieden binnen de VG-sector.
    • Hulpverleners
    • Ervaringsdeskundigen
    • Stafmedewerkers
    Ben je geïnteresseerd in deze training, maar staat je functie er niet bij? Neem contact met het Trimbos-instituut op.
     
    Vereist aanvangsniveau
    Je bent bekend met herstelondersteunende zorg en wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk binnen de ggz. Bij voorkeur ben je enkele jaren werkzaam in de langdurende zorg op minimaal hbo-niveau.

    Je hebt de basistraining Auditor ROPI-R gevolgd en het verslag is goedgekeurd door de docent.

  • Docenten
  • Literatuur
  • Reviews
    Reviews