Shared decision making: samen beslissen over jeugdhulp  (B1960)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Deze cursus wordt niet meer aangeboden.
 
  • Inhoud

    Het lijkt zo logisch en bijna kinderlijk eenvoudig om samen te beslissen over jeugdhulp: als professional samen met het kind of de jongere en zijn/haar ouders en betrokkenen onderzoeken wat er aan de hand is, welke last wordt ervaren en wat een goede vervolgstap zou kunnen zijn. Het lijkt een open deur, maar toch wordt het gezien als één van de belangrijkste aandachtspunten in het realiseren van effectieve jeugdhulp. In de praktijk blijkt het enorm lastig én ontzettend belangrijk. Je kunt nog zo bedreven zijn in het toepassen van de specifieke behandelvormen, zonder gezamenlijk draagvlak voor het besluit om deze behandeling te starten begin je met een achterstand.


    Wat kun je verwachten?

    De inhoud van de cursus is gebaseerd op de richtlijn ‘Samen beslissen’. Dit betekent dat er aandacht is voor zowel de processtappen en inhoudelijke afwegingen (je expertise) als ook voor je houding en gespreksvaardigheden in dit belangrijke proces. Veel aandacht gaat daarbij uit naar het praktisch oefenen, zodat je competenties op het vlak van de 'shared decison making' vergroot worden.

    Uit de richtlijn 'Samen beslissen':
    Zowel literatuur over jeugdhulp en jeugdbescherming als medische literatuur laat zien dat participatie van ouders en jeugdigen in de besluitvorming en het behandelproces effect heeft op de uitkomsten van de behandeling of zorg. In de medische wereld is shared decision making ontwikkeld als methode om samen met patiënten beslissingen over zorg te nemen.
    Daarom is het uitgangspunt van deze richtlijn dat jeugdprofessionals samen met ouders én jeugdige beslissen over de inzet van professionele hulp. Voor een duurzaam resultaat is nodig dat alle partijen een gedeelde visie krijgen op de vragen en/of problemen, dat de doelen en wensen van ouders en jeugdigen in het hulpverleningsproces voorop staan en dat de partijen gezamenlijk werken aan het verbeteren dan wel draaglijk maken van de situatie. De richtlijn geeft hiervoor handvatten.

    Wat leer je?

    Je leert op basis van de principes van de 'shared decision making' écht samen beslissen met de jeugdige zelf, zijn/haar ouders/opvoeder en met collega's.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    2 vrijdagen van 09:30 tot 16:30

    Datums

    13 september en 4 oktober 2019

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Jeugdzorgwerker

  • Docenten
    drs. Coen Metze

    drs. Coen Metze

    Coen Metze is werkzaam als zelfstandig Gz-psycholoog en docent/trainer. Zijn werkgebied betreft onder meer de (justitiële) jeugdhulpverlening (trainingen, Pro Justitia rapportages), masteropleiding pedagogiek, postdoctorale opleidingen, supervisie gedragswetenschappers.Lees meer
    Joost Richards, MSc.

    Joost Richards, MSc.

    Joost is Gezondheidszorgpsycholoog en werkt bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid als behandelaar/gedragsdeskundige. Daarnaast werkt hij freelance als pro-Justitia rapporteur en als gastdocent.Lees meer
  • Literatuur
  • Reviews
    Reviews