Gezondheidsrecht en ethiek in de geestelijke gezondheidszorg  (A1856)

Inschrijven is niet meer mogelijk

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Voor elke BIG-behandelaar is kennis van de beroepscode, de wet en de klachtenprocedures noodzakelijk. Na deze cursus ken je de regels en de stappen die je onderneemt bij juridisch-ethische dilemma's. Je weet wat je kunt doen om een tuchtklacht te voorkomen en hoe je het beste kunt handelen als je er toch mee te maken krijgt.
 
  • Inhoud

    Basiskennis van wet- en regelgeving in de gezondheidszorg is van belang om op de hoogte te zijn van je eigen rechtspositie en die van de patiënt. Deze kennis kan klachten en claims voorkomen en draagt bij aan de bevordering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de zorg.

    De laatste decennia is er grote belangstelling voor het recht ontstaan. Patiënten en cliënten in de gezondheidszorg werden mondiger, kritischer en er ontstond een groter rechtsbewustzijn. Deze ontwikkelingen hebben onder andere geleid tot een groter aantal klachten over behandelingen en handelingen van hulpverleners in de zorg. BIG-beroepsbeoefenaren in de geestelijke gezondheidszorg kunnen in hun praktijk te maken krijgen met het klachtrecht, tuchtrecht, civiel recht of het strafrecht. Het aantal tuchtuitspraken neemt al jaren toe en is inmiddels opgelopen tot gemiddeld 1.600 per jaar. Tuchtuitspraken hebben vaak effect op de beroepsgroep door aanpassing van regels/beleid en normontwikkeling naar aanleiding van de tuchtuitspraak. Voor de BIG-beroepen in de geestelijke gezondheidszorg zijn belangrijke tuchtuitspraken geweest over onder andere de schending van het beroepsgeheim, onjuiste verklaring of rapportage, dossiervorming en grensoverschrijdend gedrag.

    Wat kun je verwachten?

    Aan de orde komen:

    • overzicht van de belangrijkste regelgeving aan de hand van wetgeving en de beroepscode, onder andere op het gebied van het beroepsgeheim, het opstellen van verklaringen of rapportages, dossiervoering en grensoverschrijdend gedrag
    • stappenplannen voor het handelen bij veel voorkomende juridisch-ethische dilemma's
    • kenmerken van wettelijke en klachtenprocedures: het klacht-, civiel-, tucht- en strafrecht
    • specifieke regelgeving tuchtrecht
    • getalsanalyse tuchtuitspraken verschillende beroepsgroepen in de ggz en casuïstiek
    • lezen en bespreken van tuchtuitspraken in groepjes en klassikaal nabespreken

    Wat leer je?

      Na afloop van de cursus kun je de belangrijkste regelgeving voor je beroepsuitoefening op basis van wetgeving en uw beroepscode benoemen, onder andere op het gebied van het beroepsgeheim, het opstellen van verklaringen of rapportages, dossiervoering en grensoverschrijdend gedrag. Je weet welke stappenplannen je kunt volgen bij voorkomende juridisch-ethische dilemma's. Daarnaast kun je aangeven wat de belangrijkste kenmerken zijn van de verschillende wettelijke en klachtenprocedures: het klacht-, civiel-, tucht- en strafrecht.
      Je hebt kennis van de ontwikkeling in het aantal tuchtklachten over jouw beroepsgroep over de afgelopen jaren en van casuïstiek en/of normontwikkeling op diverse gebieden van jouw beroepsuitoefening. Je kunt reflecteren op tuchtuitspraken en weet wat je kunt doen om een tuchtklacht te voorkomen en weet hoe je in het geval van een tuchtklacht het beste kunt handelen.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

  • Datum
    Lesdata

    Omvang

    1 dinsdag van 9.30 - 16.30 uur

    Datum

    16 januari 2018

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Psychiater
    • Verpleegkundig specialist

  • Docenten
    dr. Erik Hout

    dr. Erik Hout

    Met zijn bedrijf Hout Healthcare richt Erik Hout zich onder andere op het verzorgen van onderwijs op het gebied van het gezondheidsrecht aan opleidingen in de gezondheidszorg. Hij behandelt alle juridische onderwerpen in de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg, zoals kwaliteit van zorg, rechten van patiënten, rechtshandhaving en verzekeringsstelsel. Erik was betrokken bij de eerste evaluatie van de Wet BIG en promoveerde in 2006 bij de Vrije Universiteit op het tuchtrecht. In 2014 haalde hij een didactische bekwaamheid voor docenten in het wetenschappelijk onderwijs (BKO certificaat). In zijn onderwijs is veel aandacht voor recente tuchtuitspraken en juridisch-ethische dilemma’s uit de beroepspraktijk. Hierdoor leren zorgprofessionals de praktische toepassing van wet- en regelgeving en wordt het wettelijk kader waarin gehandeld mag worden duidelijk. Lees meer
  • Literatuur
  • Reviews
    Reviews