SRH-congres  (C1601)

Samen werkt, SRH over de grenzen heen!

Inschrijven is niet meer mogelijk

Online inschrijven is niet mogelijk.

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst

 
  • Inhoud



    Het congres is volgeboekt en het is helaas niet meer mogelijk om in te schrijven. Volg het congres via Twitter @RINOgroep en #SRHcongres.

    Het SRH-gedachtengoed breidt letterlijk uit over de Nederlandse grenzen naar Vlaanderen. Daarnaast weten we dat herstel enkel werkt dankzij samenwerking tussen cliënt, (ervarings)professionals en naasten. Vandaar het congresthema: 'Samen Werkt!'. Met dit congres willen we ook de Vlaamse “parels” rond herstel meer belichten en actief samen aan de slag gaan met diverse herstelthema’s. Tevens biedt dit congres een uitstekende mogelijkheid om te netwerken en onderling ervaringen uit te wisselen.

    Wat kun je verwachten?

    Programma

    9.30     Registratie en ontvangst
    10.00

    10.15




    11.00
     
      Opening en welkom - Toon van Meel en Brenda Froyen

    Lezing SRH 'Dansen op de maan' - Dirk den Hollander en Tom Heywegen
    Inhoud:
    1. Wat is de essentie van SRH?
    2. Op welke diverse manieren is SRH breed inzetbaar?

    Lezing 'Onderweg met SRH' 
    Spreker: Dag van Wetter, stafmedewerker patiëntenzorg, Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus Beernem
    Doel: Vanuit de verschillende betekenissen van ‘Onderweg met SRH’ schetsen we onze ervaringen, voortgang, hindernissen, werkpunten en verdere ambities binnen het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus en het GGZ-netwerk.
    Inhoud:
    1. Op welke manier willen we het eigen hersteltraject van de cliënt/patiënt optimaal blijven ondersteunen?
    2. Wat is de rol van SRH in onze omslag naar herstelondersteunende zorg?
    3. Welke verbindingen met andere inzichten en hulpmiddelen helpen ons hierbij verder?  
    11.30
     
      Pauze met muzikale opluistering van Poco Loco Swingers
    12.00
        Plenaire lezingen over werken met ervaringsdeskundigheid - Eef Verschaeve en Leonie Kusenuh

    Lezing 1
    Spreker: Eef Verschaeve, ervaringsdeskundige in de GGZ voor het Cliëntenbureau
    Doel: Eef zal aan de hand van haar herstelverhaal en ‘werken als ervaringsdeskundige’ de meerwaarde, voor zowel cliënt als hulpverlener, schetsen. Waarbij zij haar eigen traject naar voren zal brengen, alsook de ervaringen die ze reeds heeft opgedaan.
    Door het reflecteren over verschillende belangrijke aspecten en keerpunten kan het werk van een ervaringsdeskundige op diverse vlakken aan bod komen en belicht worden.
    Inhoud:
    1. Wat is (kan) de rol (zijn) van een ervaringsdeskundige binnen een team?
    2. Wat is de meerwaarde van een ervaringsdeskundige?
    3. Hoe ervaart een cliënt en de hulpverlener de inbreng van een ervaringsdeskundige?

    12.45     Pauze met muzikale opluistering van Poco Loco Swingers
    13.30     Ronde 1 parallelsessies*:
    • Herstelgericht werken binnen een acute opnamesetting
    • Systematisch rehabilitatiegericht handelen en de eindverantwoordelijke behandelaar
    • SRH en implementatie
    • Recoverycollege
    • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het geeft zin! Op weg met SRH op de grens van wat mogelijk lijkt.
    14.30     Schatkamer & pauze
    15.15     Ronde 2 parallelsessies*:
    • Photo Voice: de kracht van beelden bij persoonlijk herstel
    • Yucel Methode: bouwen aan herstel
    • Samen werken aan herstel
    • Herstelacademie
    • Herstelverhalen schrijven
    16.15     Borrel
    17.00     Einde congres
































    *Wij vragen u via het inschrijfformulier uw voorkeuren voor de sessies. Echter, ter plaatse kiest u waar u heen gaat. Een voorkeur biedt dus geen garantie op een plaats in de sessie.

    Een uitgebreide omschrijving van de parallelsessies vindt u hier.

    Wat leer je?

    Na afloop van dit congres heeft u een overzicht van de actuele ontwikkelingen rondom de SRH-methodiek en heeft u zich vaardigheden eigen gemaakt om deze methodiek verder te implementeren binnen uw organisatie.

  • Datum
    Lesdata

    Omvang

    Donderdag 16 juni 2016, Monasterium PoortAckere in Gent (België)

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    U ontvangt een certificaat van deelname.

  • Doelgroep
    Doelgroep
  • Sprekers
    Joke van den Bosch-Lamme

    Spreker: Joke van den Bosch-Lamme

    Joke van den Bosch-Lamme geeft begeleiding aan cliënten in de ggz bij hun groei/herstelproces vanuit haar eigen ervaringsdeskundigheid, meestal samen met haar honden. Ze doet dit vanuit haar eigen bedrijfje 'Dogreflection'. Samen met andere kleinschalige ondernemers heeft zij zich gebundeld in een coöperatie (CKZ), van waaruit zij zorg op maat kunnen bieden. Joke: 'Het gedachtengoed van de SRH-methode sluit naadloos aan bij mijn eigen ervaringen, dus ik gebruik het dagelijks met veel plezier en succes.' Ook is ze mede-oprichter van de Stichting Djodjo.

    Joke werkt als hersteldocent en coach SRH bij de RINO groep, waar zij haar opleiding tot hersteldocent heeft gevolgd. Ook is ze lid van de Vakgroep Ervaringsdeskundigen RINO Groep.Lees meer
    Pieter Declercq

    Spreker: Pieter Declercq

    Pieter Declercq is SRH-coach. Hij studeerde in 2000 af als Bachelor Toegepaste psychologie in Vives Kortrijk. Pieter is werkzaam als therapeutische coördinator in Beernem in het Dagcentrum dat diagnose-overstijgend herstelondersteunende zorg verleent aan een tachtigtal cliënten. In dezelfde functie werkt hij op De Link, een verblijfsafdeling die diagnose-overstijgend voor 32 langverblijvende cliënten herstelgericht hun opties exploreert. Intern zet hij zijn expertise als coach zowel in team als individueel in, zowel voor cliënten als voor collega’s. Hij is de trekker van de herstelwerkgroep. Daarnaast werkt hij af en toe extern als SRH-coach voor de RINO Groep.
    Lees meer
    Brenda Froyen

    Spreker: Brenda Froyen

    Brenda Froyen is auteur van het boek ‘Kortsluiting in mijn hoofd'. Ze geeft lezingen over haar ervaringen in ggz-instellingen en scholen. Vanuit haar schrijfkundige vaardigheden geeft ze ook de cursus ‘herstelverhaal’ schrijven aan lotgenoten. Als woordvoerder van de patiëntenvereniging VZW UilenSpiegel kwam ze herhaaldelijk in de media. Brenda werkt als gastdocent aan de Hogeschool Vives in de opleiding ‘Ervaringswerker in de GGZ’. Maar bovenal is Brenda mama van drie kereltjes en een gedreven leerkracht Nederlands/Engels in een centrum voor volwassenonderwijs.Lees meer
    Dirk den Hollander

    Spreker: Dirk den Hollander

    Dirk den Hollander is ervaringswerker. Hij heeft samen met Jean Pierre Wilken de methodiek van het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen ontwikkeld.
    Lees meer
    Kim Isecke

    Spreker: Kim Isecke

    Kim Isecke is psycholoog. Zij is werkzaam binnen het psychiatrisch ziekenhuis Broeders Alexianen in Tienen (B), cluster Algemene regionale psychiatrie, afdeling Prisma 1, acute crisis-en observatieafdeling met een zeer heterogene doelgroep en een 40% gedwongen opgenomen patiënten.
    Lees meer
    drs. Bettina Jacobsen

    Spreker: drs. Bettina Jacobsen

    Bettina Jacobsen is psychiater en cliënt centered psychotherapeut. Zij werkt in een ACT-team eerste psychose, zorgmijding bij Pro Persona Nijmegen met technieken ontleend aan Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen, daarnaast de opname-afdelingen en de acute dienst. Bettina is mede-auteur van meerdere handboeken en presenteert regelmatig middels workshops over uiteenlopende onderwerpen. Sinds 2014 is zij vaste consulent voor de POH-GGZ in veel huisartsenpraktijken in Nijmegen in omstreken.Lees meer
    Hildegard Janssens

    Spreker: Hildegard Janssens

    Hildegard Janssens is psycholoog op afdeling Wissel van het Pvt De Landhuizen in Zoersel (B) en coördinator herstelgerichte zorg op het ganse Pvt en BW De Sprong. Hildegard verzorgt ook de basisopleiding SRH als coach en docent.
    Lees meer
    dr. Peter Joostens

    Spreker: dr. Peter Joostens

    Peter Joostens is als psychiater werkzaam binnen het psychiatrisch ziekenhuis Broeders Alexianen in Tienen (B), cluster Algemene regionale psychiatrie, afdeling Prisma 1, acute crisis-en observatieafdeling met een zeer heterogene doelgroep en een 40% gedwongen opgenomen patiënten.
    Lees meer
    Leonie Kusenuh-van den Hout

    Spreker: Leonie Kusenuh-van den Hout

    Leonie Kusenuh is hoofdopleider Herstellen doe je Zelf/Verbondenheid. WRAP-Facilitator. Stichting Voor Door Met. Recoverycollege musician & arts. Peersupportspecialist. Hersteldocent. Kerndocent SRH/Strenght RINO Groep.Lees meer
    Els Makaay

    Spreker: Els Makaay

    Els Makaay is SRH-opleider en Strengths trainer en verbonden aan de RINO Groep sinds 2006. Zij is gecertificeerd als IPS trajectbegeleider. Els werkt als trajectbegeleider in het ACT-VIP team 1e psychose, zorgmijding. Trajectbegeleiding bij ACT-VIP is tevens gebaseerd op de uitgangspunten van Systematisch Rehabiltatiegericht Handelen. Zij is mede-auteur van het het handboek 'Theorie en Praktijk van het SRH'.
    Lees meer
    Tom Vansteenkiste

    Spreker: Tom Vansteenkiste

    Tom Vansteenkiste is psycholoog en zorginhoudelijk coördinator, werkzaam bij vzw De Link in Mortsel (B), een ggz-voorziening gericht op psychiatrische ondersteuning in de samenleving, met klemtoon op outreachende zorg, beschut wonen en activering. Hij is tevens nauw betrokken bij de opstart van de Herstelacademie Antwerpen. Daarnaast werkt hij aan een kwalitatief onderzoeksproject m.b.t. een visueel-narratieve benadering van persoonlijk herstel, dit in een samenwerking met Universiteit Twente, Universiteit Antwerpen en PC Sint-Amedeus - Broeders van Liefde.Lees meer
    Kristel Verheyden

    Spreker: Kristel Verheyden

    Kristel Verheyden is als teamcoördinator algemene psychiatrie werkzaam binnen het psychiatrisch ziekenhuis Broeders Alexianen in Tienen (B), cluster Algemene regionale psychiatrie, afdeling Prisma 1, acute crisis-en observatieafdeling met een zeer heterogene doelgroep en een 40% gedwongen opgenomen patiënten. Lees meer
    Dag van Wetter

    Spreker: Dag van Wetter

    Dag Van Wetter is SRH-coach, 'Open Dialogue compagnon' en stafmedewerker bij vzw Psyche, van daaruit vooral actief rond de ondersteuning van Open Dialogue praktijkontwikkeling in Vlaanderen. In samenwerking met ggz-organisaties en in co-creatie met mensen met eigen ervaring, familie-ervaring en hulpverleners, verbinden Dag en zijn collega’s vanuit SRH-achtergrond ook actief de Open Dialogue praktijk met het versterken en verspreiden van andere herstelondersteunende en gemeenschapsgerichte praktijken (Kwartiermaken, HerstelAcademies, Soteriahuizen, WRAP, ROPI-R, ...).Lees meer
    Mehmet Yucel

    Spreker: Mehmet Yucel

    Mehmet Yucel is systeemtherapeut. Hij volgde de opleiding Maatschappelijk Werk aan de Sociale Academie. Later deed hij VO, diverse opleidingen in de psychiatrie en uiteindelijk de opleiding systeemtherapie. Aansluitend werkte hij als systeemtherapeut met diverse doelgroepen: jongeren, gezinnen, ggz, jeugdgedetineerden en als vertrouwenspersoon voor de jeugd. Mehmet ontwikkelde de Yucelmethode in zijn werk als systeemtherapeut. Hij heeft uitgebreide ervaring in het werken met de methode. De Yucelmethode is door Mehmet Yucel nader uitgewerkt in samenwerking met Jos Dröes en op de markt gebracht in samenwerking met de Stichting Rehabilitatie '92 in Utrecht.Lees meer
  • Reviews
    Reviews